• Business

    Τι σχεδιάζει ο όμιλος ΓΕΚ Τέρνα σε ενέργεια, παραχωρήσεις, κατασκευές

    ΓΕΚ Τέρνα: Τι περιλαμβάνει η Σύμβαση Παραχώρησης που θα υπογράψει για την Εγνατία

    Γιώργος Περιστέρης, επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή


    Επενδύσεις έως και 1 δις. ευρώ στον ενεργειακό τομέα θα ξεκινήσει εντός του 2020 η ΓΕΚ Τέρνα, εφόσον επιταχυνθεί η αδειοδοτική διαδικασία και αρθούν τα εμπόδια, όπως υπογραμμίζει η διοίκηση του ομίλου με επικεφαλής τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Γιώργο Περιστέρη, με αφορμή τα αποτελέσματα 6μήνου.

    Καθώς η συγκυρία για τις κατασκευές δεν είναι ευνοϊκή (ανυπαρξία νέων μεγάλων έργων) η διαφοροποίηση στις δραστηριότητες του Ομίλου ΓΕΚ Τέρνα προσφέρει επιμερισμό του κινδύνου και μικρότερη εξάρτηση της κερδοφορίας από συγκεκριμένους τομείς.

    Ο εν λόγω όμιλος αναμένει φέτος μερίσματα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ από τις συμβάσεις παραχώρησης που συμμετέχει και όπως εκτιμά η διοίκησή του, με την υλοποίηση του αεροδρομίου στο Ηράκλειο Κρήτης τα ετήσια επαναλαμβανόμενα μερίσματα από τις συμβάσεις παραχώρησης θα ξεπεράσουν τα 90 εκατ. ευρώ.

    Η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα χαρακτηρίζει θετικές τις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο και ειδικότερα:

    Στον Τομέα των Κατασκευών: Το ανεκτέλεστο των συμβάσεων ανέρχεται σε 1,8 δις ευρώ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους υπογράφηκαν νέα έργα ύψους 661 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αερολιμένα στο Ηράκλειο της Κρήτης (480 εκατ. ευρώ). Τα μεγάλα έργα που προσδοκάται ότι θα ξεκινήσουν είναι το Ελληνικό, οι επεκτάσεις του Μετρό, ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης και η υποθαλάσσια ζεύξη Πέραμα – Σαλαμίνα. Επίσης, ως προοπτική υπάρχουν 69 έργα υποδομής στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 21,4 δισ. ευρώ (αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια και αεροδρόμια, έργα ενέργειας, σιδηρόδρομοι και έργα υδροδότησης και αποβλήτων).

    Στον Τομέα των Παραχωρήσεων: Η εκμετάλλευση των Παραχωρήσεων των Αυτοκινητοδρόμων αναμένεται να φέρει βελτιωμένα αποτελέσματα. Παράλληλα, η εκμετάλλευση της Λειτουργίας του Ηλεκτρονικού Εισιτηρίου και η Λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ηπείρου, θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα αποτελέσματα του Τομέα.

    Στον Ενεργειακό Τομέα: Ο Όμιλος έχει εγκατεστημένη και λειτουργούσα ισχύ 1.390 MW στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει ήδη εγκαταστήσει 607MW στην Ελλάδα, 102MW στην Πολωνία, 30MW στην Βουλγαρία, και στις Η.Π.Α. 651MW, συμπεριλαμβανομένων της εξαγοράς του νέου 200MW Αιολικού Πάρκου «Bearkat» στο Τέξας των Η.Π.Α. καθώς και την ένταξη του Αιολικού Πάρκου Gopher Creek 158MW. Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2019 τέθηκε σε λειτουργία το νέο αιολικό πάρκο (Fluvanna II) ισχύος 158 MW στο Τέξας των ΗΠΑ, το οποίο θα ενισχύσει τα αποτελέσματα του τομέα.

    Εντός του 2019, ξεκίνησε η κατασκευή αιολικών πάρκων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, συνολικής ισχύος 121MW, ενώ παράλληλα εξετάζεται η υλοποίηση νέων επενδύσεων ΑΠΕ συνολικής δυναμικότητας 200MW.



    ΣΧΟΛΙΑ