• bloomberg

    Financial Times

    Πληρώνουν την Ελλάδα για να της δανείσουν!

    • των Tommy Stubbington και Peter Wise


    Το club των χωρών που τις πληρώνουν οι επενδυτές για να τους δανείσουν μόλις απέκτησε ένα απίθανο νέο μέλος: την Ελλάδα.

    Το Ελληνικό Δημόσιο πούλησε την Τετάρτη Έντοκα Γραμμάτια τρίμηνης διάρκειας με αρνητικό επιτόκιο, που σημαίνει ότι οι αγοραστές ήταν έτοιμοι να βγουν «ζημιωμένοι» από την επένδυσή τους.

    Η διάθεση των ελληνικών ΕΓΔ μετατοπίζει τα σύνορα των αρνητικών αποδόσεων, που έχουν σαρώσει φέτος τις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, ενώ έρχεται να επιστεγάσει την απίστευτη αποκατάσταση της Ελλάδας στα μάτια των επενδυτών.

    Η μείωση των επιτοκίων αντικατοπτρίζει εν μέρει το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) μείωσε τα επιτόκια κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα στο -0,5% τον Σεπτέμβριο.

    Πέραν αυτού, όμως, το συγκεκριμένο ορόσημο, μαζί με την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου στην ιστορικά χαμηλή απόδοση του 1,5% που είχε προηγηθεί, δείχνει επίσης πως οι επενδυτές είναι πλέον πιο σίγουροι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το ερχόμενο έτος.

    Με την ΕΚΤ να ανακοινώνει επίσης, τον περασμένο μήνα, την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, οι αγορές είναι πλημμυρισμένες ρευστότητα που διψά για τη σχετικά υψηλή απόδοση που προσφέρουν τα ελληνικά χρεόγραφα.

    «Είναι μια συνάρτηση των πολύ χαμηλών επιτοκίων και του QE που κάνει τους επενδυτές να επιδεικνύουν πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά», λέει ο Πίτερ Σάφρικ, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής στην RBC Capital Markets.

    Χάρη στα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ και στην απαισιοδοξία που επικρατεί για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, γύρω στα 2/3 των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη έχουν σήμερα αρνητική απόδοση, συμπεριλαμβανομένων όλων των γερμανικών ομολόγων.

    Στο club των αρνητικών επιτοκίων έχουν μπει και άλλες χώρες που γνώρισαν κρίση, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Μάλιστα, στην περίπτωση της Μαδρίτης, οι επενδυτές πληρώνουν για να της δανείσουν χρήματα για ορίζοντα που φτάνει κοντά στη δεκαετία.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ