• Ενέργεια

    Mytilineos: Προτιμώμενος προμηθευτής σε κολοσσιαίο έργο 2,8 δισ. ευρώ στη Βρετανία

    • NewsRoom
    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS

    Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS


    Tην κοινοπραξία της Μytilineos και της GE Vernova επέλεξαν η SP Transmission (SPT) και η National Grid Electricity Transmission (NGET) ως προτιμώμενο προμηθευτή δικτύου για σταθμούς μετατροπέων HVDC, του έργου για την ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δρόμου ηλεκτρικής ενέργειας, του Eastern Green Link 1 (EGL1).

    Το Eastern Green Link 1 είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων στη Βρετανία, το οποίο θα συνδέσει το East Lothian στη Σκωτία με την κομητεία Durham στην Αγγλία, προϋπολογισμού 2,8 δισ. Ευρώ.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της National Grid της GE Vernova, οι δύο εταιρείες πήραν μέρος στον διαγωνισμό για την κατασκευή δύο σταθμών μετατροπέων HVDC στην υποθαλάσσια ζεύξη συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης 525 kV και ισχύος 2 GW, EGL1.

    Η Grid Solutions της GE Vernova συνεργάζεται με τη Μytilineos για την παροχή των τεχνικών έργων και της τεχνολογίας για τους σταθμούς μετατροπέων HVDC που μετατρέπουν το συνεχές ρεύμα στο εναλλασσόμενο ρεύμα που χρησιμοποιείται στο χερσαίο δίκτυο μεταφοράς.

    Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για την Mytilineos που με αυτό το εμβληματικό έργο καθιερώνεται σε μια σημαντική και αναπτυσσόμενη αγορά.

    Υπενθυμίζεται ότι η Prysmian έχει επιλεχθεί ως ο αποκλειστικός προτιμώμενος πλειοδότης για τη σύμβαση καλωδίωσης HVDC.

    Το νέο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που θα δημιουργηθεί θα είναι μήκους 190 χιλιομέτρων, αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών, θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια σπίτια σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η κατασκευή του αναμένεται να ξεκινήσει το 2024, ενώ στόχος είναι να λειτουργήσει το έργο το 2029.

    Ο υπουργός Πυρηνικών και Δικτύων του Ηνωμένου βασιλείου, Andrew Bowie, δήλωσε σχετικά με το έργο: «Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αυξάνονται κατά 500% από το 2010, πρέπει να συνεχίσουμε να μετασχηματίζουμε το ηλεκτρικό μας δίκτυο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να μεταφέρουμε την ενέργεια από εκεί που παράγεται στο σημείο που χρειάζεται. Έργα όπως αυτό θα κάνουν ακριβώς αυτό και θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία, να μειώσουμε τους λογαριασμούς, να πετύχουμε καθαρό μηδέν και να ενισχύσουμε την ενεργειακή μας ασφάλεια».

    Ο Διευθυντής Έργου του EGL1, Peter Roper, επισήμανε: «Η επιχείρηση Grid Solutions της GE Vernova και η Μytilineos ως προτιμώμενοι προμηθευτές, είναι κορυφαίοι ειδικοί σε αυτόν τον τομέα υψηλής τεχνολογίας και προσφέρουν σημαντική τεχνογνωσία στην παροχή της υποδομής που απαιτείται για την κάλυψη των μελλοντικών ενεργειακών αναγκών του Ηνωμένου Βασιλείου και των καθαρών μηδενικών στόχων».

    «Ως ηγέτης της κοινοπραξίας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να επιλεγούμε ως προτιμώμενος προμηθευτής μαζί με τον συνεργάτη μας την Μytilineos στην ανάπτυξη ενός νέου υποθαλάσσιου υπερεθνικού δρόμου ηλεκτρικής ενέργειας, του έργου Eastern Green Link 1 (EGL1)», δήλωσε ο Philippe Piron, Διευθύνων Σύμβουλος της Grid Solutions, της GE Vernova.

    «Πρόκειται για αναγνώριση της προηγμένης τεχνολογίας HVDC και της τεχνογνωσίας μας στην παροχή μιας καινοτόμου λύσης και της τεχνογνωσίας της Μytilineos στη διαχείριση και κατασκευή έργων τέτοιου μεγέθους και πολυπλοκότητας, προκειμένου να υποστηριχθούν οι στόχοι του Εθνικού Δικτύου για μηδενική ενέργεια», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο θα ενισχύσει τον τομέα M Power Projects του κλάδου ενέργειας της Μytilineos, η οποία αποτελεί κορυφαίο διεθνή ανάδοχο στην κατασκευή εξειδικευμένων, μεγάλης κλίμακας και προστιθέμενης αξίας ενεργειακών έργων.

    Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται από την ελληνική εταιρεία μετά την υπογραφή ανάληψης του έργου.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mytilineos: Τι λένε Morgan Stanley και Citi για την εξαγορά της IMERYS Βωξίτες

    Arm: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο με τιμή στα 51 δολ. και αποτίμηση 52,3 δισ. δολ.

    Globus Maritime (οικογένεια Φειδάκη): Πούλησε τρία, ναυπηγεί πέντε πλοία



    ΣΧΟΛΙΑ