• Business

    Arm: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο με τιμή στα 51 δολ. και αποτίμηση 52,3 δισ. δολ.

    • NewsRoom
    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank

    Masayoshi Son, ιδρυτής SoftBank


    Στα 51 δολάρια ανά μετοχή τιμολογήθηκαν οι μετοχές της βρετανικής κατασκευάστριας τσιπ Arm με βάση την IPO, δίνοντας στην εταιρεία αποτίμηση 52,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η τιμή βρέθηκε στην κορυφή του εύρους των 47-51 δολαρίων ανά μετοχή, λόγω της υψηλής ζήτησης, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί η δημόσια προσφορά πάνω από πέντε φορές.

    Η αγορά παρακολουθεί στενά την συγκεκριμένη εισαγωγή καθώς θεωρείται βαρόμετρο για τις αρχικές δημόσιες προσφορές τεχνολογικών εταιρειών.

    H μεγαλύτερη IPO των τελευταίων δύο ετών

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη IPO των τελευταίων δύο ετών από τότε που η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών φορτηγών Rivian έκανε το ντεμπούτο της το 2021, συγκεντρώνοντας περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Οι αποτιμήσεις των μετοχών του κλάδου τεχνολογίας έχουν υποχωρήσει τους τελευταίους 18 μήνες από τα υψηλά που κατέγραψαν στην εποχή της πανδημίας, εν μέσω της οικονομικής αβεβαιότητας και της αύξησης των επιτοκίων.

    Η αρχική δημόσια προσφορά θα συγκεντρώσει περίπου 4,9 δισ. δολάρια για τη μητρική SoftBank, η οποία έχει διαθέσει το 9,4% των μετοχών της εταιρείας.

    Μετά την IPO, ο ιαπωνικός όμιλος θα εξακολουθεί να ελέγχει περίπου το 90% των μετοχών της εταιρείας.

    Η Arm ανέφερε σε δελτίο τύπου ότι οι μετοχές της θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται την Πέμπτη με το σύμβολο “ARM”.

    Οι μεγάλοι πελάτες των σχεδίων τσιπ της Arm από τον κλάδο τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Apple, Google, Nvidia, Samsung, Intel και TSMC, έχουν δηλώσει ότι θα αγόραζαν μετοχές της εταιρείας αξίας 735 εκατομμυρίων δολαρίων στην τιμή IPO.

    Νωρίτερα την Τετάρτη, αρκετοί τραπεζίτες που συμμετείχαν στην IPO εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η τιμή θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 52 δολάρια ανά μετοχή.

    Η SoftBank πλήρωσε 32 δισεκατομμύρια δολάρια για να εξαγοράσει την Arm το 2016.

    Αρχικά ήλπιζε ότι η IPO θα αποτιμούσε τhν Arm έως και 70 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, η εταιρεία ανακοίνωσε σταθερές πωλήσεις κατά το τελευταίο οικονομικό έτος και οι επενδυτές εξέφρασαν ανησυχίες για πτώση των κερδών το περασμένο τρίμηνο και για την έκθεση της σε πολλαπλούς κινδύνους στην Κίνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Arm: Υπερκαλύφθηκε πέντε φορές η IPO

    Goldman Sachs: Αύξησε σημαντικά την τιμή στόχο για την μετοχή της UBS

    Inditex: Τα μεγάλα καταστήματα Zara και οι διαδικτυακές προσφορές εκτίναξαν τα κέρδη εξαμήνου



    ΣΧΟΛΙΑ