• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο σε υψηλά 2 μηνών: Ο Nord Stream 2 και η παρέμβαση της Κομισιόν

    Φυσικό αέριο σε υψηλά 2 μηνών: Ο Nord Stream 2 και η παρέμβαση της Κομισιόν


    Πιο κοντά από ποτέ είναι οι κοινές προμήθειες φυσικού αερίου για τις χώρες της ΕΕ με το νέο σύστημα που ετοιμάζεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τον σχηματισμό στρατηγικών αποθεμάτων για τα κράτη-μέλη. Το μέτρο αυτό αποτελεί απάντηση στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου σύμφωνα με έγγραφο που κοινοποιήθηκε στις χώρες εν όψει της συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι οι ευρωπαϊκές και βρετανικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά δύο μηνών το πρωί της Δευτέρας, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για καθυστέρηση των Ρωσικών εισροών στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.

    Γιατί επιλέγει η ΕΕ τις κοινές προμήθειες αερίου

    Αύριο Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει την επικαιροποίηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου σε μια προσπάθεια των Βρυξελλών να ενισχύσουν τα συστήματα αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ.

    Επιπλέον αναφέρεται ότι το σύστημα θα αποτελεί μέρος των συντονισμένων μέτρων της ΕΕ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης: «Στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας, τα κράτη μέλη  θα πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται μεταξύ τους και στα κοινά αποθέματα αερίου σε περίπτωση ανάγκης».

    Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το έγγραφο της Επιτροπής αναφέρει:

    “Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν ένα πλαίσιο που θα επιτρέπει την από κοινού προμήθεια στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου από ρυθμιζόμενους φορείς και σε εθελοντική βάση”. Επιπλέον αναφέρεται ότι το σύστημα θα αποτελεί μέρος των συντονισμένων μέτρων της ΕΕ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης:

    «Στο πλαίσιο της κοινής συνεργασίας, τα κράτη μέλη  θα πρέπει να είναι σε θέση να βασίζονται μεταξύ τους και στα κοινά αποθέματα αερίου σε περίπτωση ανάγκης». Στο έγγραφο ωστόσο, δεν επιβεβαιώνεται το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα κοινών προμηθειών.

    Η αποθήκευση θα αποτελέσει μέρος των αξιολογήσεων των χωρών της ΕΕ σχετικά με τους κινδύνους ασφάλειας του εφοδιασμού τους με φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που σχετίζονται με την ξένη ιδιοκτησία των υποδομών αποθήκευσης, αναφέρει το έγγραφο.

    Οι Βρυξέλλες έχουν δηλώσει ότι η μακροπρόθεσμη λύση για τις υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων είναι η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης σε τοπικά παραγόμενη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως προβλέπεται από το πλαίσιο των κλιματικών στόχων της ΕΕ.

    Ανοδικές και πάλι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    Αναλυτικότερα οι ευρωπαϊκές και βρετανικές τιμές χονδρικής πώλησης φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σε νέα υψηλά δύο μηνών το πρωί της Δευτέρας, μετά την αναζωπύρωση των ανησυχιών για καθυστέρηση των Ρωσικών εισροών στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.

    Ειδικότερα το βρετανικό συμβόλαιο φυσικού αερίου άμεσης παράδοσης TRGBNBPWKD σημείωνε άνοδο 13 πένες στις 2,81 λίρες, το ημερήσιο συμβόλαιο TRGBNBPD1 κέρδισε 19,10 πένες στις 2,811 λίρες, ενώ το αντίστοιχο ολλανδικό σημείωσε άνοδο κατά 11,05 ευρώ στα 114,65 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) – και τα δύο συμβόλαια έφτασαν στο υψηλότερο που έχουν υπάρξει από τις 6 Οκτωβρίου.

    Το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς front-month TTF TRNLTTFMc1 αυξήθηκε κατά 10,85 ευρώ στα 116,20 ευρώ/MWh.

    Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είχαν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο, λόγω των περιορισμένων αποθεμάτων και της αυξημένης ζήτησης καθώς παγκόσμιες οικονομίες ξεκινούσαν να ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19. Οι τιμές μπορεί να υποχώρησαν, ωστόσο καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν όλο και χαμηλότερα και εισαγωγές από τη Ρωσία συνεχίζουν να είναι μικρότερες από τις συμφωνημένες, οι τιμές έχουν αρχίσει να σημειώνουν ξανά ανοδική πορεία τις τελευταίες εβδομάδες.

    Νέα αύξηση αναμένεται με ανοδική τη ζήτηση και κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία

    Η Ευρώπη εισήλθε στη χειμερινή περίοδο με τις αποθήκες φυσικού αερίου στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν υπάρξει εδώ και 10 χρόνια, τα οποία μειώνονται όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Παράλληλα δεν προβλέπεται αύξηση των ρωσικών παραδόσεων μέσω των υφιστάμενων οδών, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τη ζήτηση του φυσικού αερίου για θέρμανση και ηλεκτροπαραγωγή.

    «Οι φόβοι σχετικά με την διαθέσιμη προσφορά για το χειμώνα επισκιάζουν όλα τα άλλα», ανέφεραν οι αναλυτές της Energi Danmark το πρωί. «Τη Δευτέρα, η αγορά είναι έτοιμη για περαιτέρω κέρδη, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν δήλωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν η Ρωσία συνεχίσει την επιθετικότητά της προς την Ουκρανία», πρόσθεσαν.

    Η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock δήλωσε επίσης ότι ο επίμαχος αγωγός δεν είναι προς το παρόν έτοιμος για πιστοποίηση.

    Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι η στάση της Ρωσίας έχει εγείρει προβληματισμούς για χειραγώγηση των αγορών καθώς ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και νομοθέτες ζητούν τη διερεύνηση  της Gazprom για εσκεμμένη παρακράτηση των προμήθειών, προκειμένου να ανεβάσει τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

    Οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην ΕΕ για τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο ήταν κατά 25% χαμηλότερες από ό,τι την ίδια περίοδο του 2020, ενώ η αποθήκευση που ανήκει στη Gazprom στην ΕΕ είναι “σημαντικά χαμηλότερη” από ό,τι πέρυσι, αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ