• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Φυσικό αέριο: Αύξηση 10% των τιμών στην Ευρώπη με το βλέμμα στον αγωγό Nord Stream 2

    • Bloomberg

    Olaf Scholz


    Αύξηση 10% σημείωσαν τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου τη Δευτέρα, με φόντο την αβεβαιότητα για το μέλλον του ρωσικού Nord Stream 2 και των προβλέψεων για ψυχρότερο καιρό. Τα συμβόλαια διαμορφώθηκαν στα υψηλότερα επίπεδά από τις αρχές Οκτωβρίου.

    Την ίδια ώρα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του «θα κάνει τα πάντα» για να διασφαλίσει ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της Ουκρανίας και θα εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 για να πλήξει την οικονομία της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια ενός τρίωρου ταξιδιού στην Πολωνία, ο νέος ηγέτης της Γερμανίας δεν αναφέρθηκε άμεσα στη δράση της κυβέρνησης του αναφορικά με τον αγωγό, την ώρα που η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.

    Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι ο ρωσικός αγωγός Nord Stream 2 δεν μπορεί να πάρει έγκριση στην τρέχουσα μορφή του, επειδή δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Σε αυτό το σημείο, ο αγωγός δεν μπορεί να λάβει πιστοποίηση επειδή δεν πληροί τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας – και τα ζητήματα ασφάλειας είναι ακόμα στο τραπέζι», εξήγησε η Μπέρμποκ, της οποίας το κόμμα των Πρασίνων αποτελεί τον μικρότερο εταίρο στην κυβέρνηση του Σολτς, αναφέρει ο γερμανικός δημόσιος τηλεοπτικός οργανισμός ZDF.

    Μετά από τη συνάντηση του με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι, ο ‘Ολαφ Σολτς δήλωσε: «Αισθανόμαστε υπεύθυνοι που η επιχείρηση μεταφοράς φυσικού αερίου είναι επίσης μια επιτυχημένη επιχείρηση».

    Ο Γερμανός καγκελάριος είπε επίσης ότι προτιμά μια «ρεαλιστική» επίλυση από την κλιμακούμενη διαμάχη μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Βαρσοβίας αναφορικά με την τήρηση των αρχών του κράτους δικαίου. Η ΕΕ βρίσκεται σε διαμάχη με την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

     Διαβάστε ακόμη:

    ΕΕ: Η Κομισιόν προειδοποιεί τη Ρωσία ότι θα πληρώσει το τίμημα για την επιθετικότητα σε βάρος της Ουκρανίας



    ΣΧΟΛΙΑ