• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Εκτινάσσονται οι τιμές στην Ευρώπη υπό τους φόβους πιθανών κυρώσεων στη Ρωσία

    • Bloomberg


    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν, καθώς οι έμποροι ανησυχούν για τον κίνδυνο επιβολής νέων διεθνών κυρώσεων κατά του κορυφαίου προμηθευτή, της Ρωσίας, σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πρόκειται να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα την Τρίτη για να προειδοποιήσει τη Μόσχα να μην εισέλθει στη γείτονα χώρα, διαφορετικά κινδυνεύει με αυστηρές οικονομικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών κυρώσεων. Το ολλανδικό φυσικό αέριο σημείωσε άνοδο έως και 7,6%.

    Η αυξημένη ένταση προστίθεται στις υπάρχουσες ανησυχίες για τις ρωσικές προμήθειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες έχουν ήδη περιοριστεί δραστικά τους τελευταίους μήνες. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για το καύσιμο αυξήθηκε περαιτέρω αφού η Royal Dutch Shell ακύρωσε αρκετές αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου λόγω διακοπών λειτουργίας στην Αυστραλία.

    «Η αγορά έχει παγιδευτεί και πάλι στις γεωπολιτικές εξελίξεις με τις ανησυχίες στα σύνορα της Ουκρανίας να αυξάνουν την προοπτική για περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία», επισήμανε ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων στη Saxo Bank.

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο διαπραγματευόταν έως και 96,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα νωρίτερα, ενώ το συμβόλαιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τον επόμενο μήνα αυξήθηκε κατά 7,1% φτάνοντας στις 246,51 πένες ανά θερμική μονάδα.

    Οι τιμές έχουν υποχωρήσει από τα επίπεδα ρεκόρ του Οκτωβρίου, αλλά οι αναλυτές και οι έμποροι αναμένουν ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης θα παραμείνουν υψηλά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου της ηπείρου βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία.

    European gas prices jump on worries over Russian supply

    Οι χώροι αποθήκευσης είναι γεμάτοι μόνο κατά 66%, σε σύγκριση με μέσο όρο πενταετίας 82% για αυτήν την εποχή του χρόνου.

    Η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη μοίρα του ολοκληρωμένου αλλά ακόμη εκτός λειτουργίας αγωγού Nord Stream 2 προς τη Γερμανία, τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν προσπάθησε να σταματήσει παρόλο που αντιτίθεται στο έργο.

    Ωστόσο, η σύνδεση αντιμετωπίζει καθυστερήσεις ούτως ή άλλως, αφού η Γερμανία διέκοψε τη διαδικασία λήψης έγκρισης για τον αγωγό τον περασμένο μήνα, έως ότου ο ιδιοκτήτης του αναδιαρθρώσει τις δραστηριότητές του.

    Οι τιμές ενισχύονται επίσης από τις ψυχρότερες αναθεωρήσεις των μετεωρολογικών προβλέψεων για τη Δυτική Ευρώπη, καθώς και από τις θερμοκρασίες παγετού στη Ρωσία, σύμφωνα με την εταιρεία Engie EnergyScan.

     Διαβάστε ακόμη:

    Κώστας Σκρέκας: Συνάντηση με τον Μίλερ της Gazprom για τις τιμές αερίου



    ΣΧΟΛΙΑ