• Διεθνής πολιτική

    Von Der Leyen: Στα χέρια της η απόφαση για αέριο και πυρηνικά στο ευρωπαϊκό taxonomy

    Von Der Leyen: Στα χέρια της η απόφαση για αέριο και πυρηνικά στο ευρωπαϊκό taxonomy


    Στα χέρια της πήρε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, την ευθύνη για το ευρωπαϊκό taxonomy εν όψει της διαμάχης γύρω από τον πιθανό χαρακτηρισμό του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας ως βιώσιμων ή μεταβατικών υπό προϋποθέσεις δραστηριοτήτων.

    Καθώς οι διαβουλεύσεις για το ευρωπαϊκό taxonomy βρίσκονται σε εξέλιξη, η πρόταση να συμπεριλφθούν στην οδηγία για τις πράσινες επενδύσεις η πυρηνική ενέργεια και το φυσικό αέριο εγείρει έντονες διαμάχες.

    Διχάζουν την Ευρώπη αέριο και πυρηνικά

    Διχασμένη είναι η Ένωση για το αν θα πρέπει να συμπεριλφθεί η πυρηνική ενέργεια στο taxonomy. Την ίδια στιγμή που η Γαλλία ασκεί πιέσεις για την έγκριση της πρότασης, απευθύνοντας στην Κομισιόν σχετική επιστολή συνυπογεγραμένη από τους υπουργούς ενέργειας 12 ακόμη Ευρωπαϊκών χωρών, η Γερμανία ηγείται της συμμαχίας ενάντια στα πυρηνικά. Υπενθυμίζεται η δήλωση της γερμανίδας υπουργού ενέργειας στη σύνοδο COP26 για το περιβάλλον η οποία είπε ότι «για τη Γερμανία, ένα taxonomy με πυρηνική ενέργεια θα στερούταν ακεραιότητας και αξιοπιστίας για μεγάλο μέρος του πληθυσμού». Μαζί με τη Γερμανία συντάσσεται και η Αυστρία, η οποία μάλιστα έκανε λόγο για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αν περάσει η πρόταση για τα πυρηνικά.

    Αντίστοιχες ανησυχίες υπάρχουν και για την επισήμανση του φυσικού αερίου ως πράσινη μορφή ενέργειας. Αρκετές χώρες υποστηρίζουν την ένταξη του στο taxonomy, με το επιχείρημα ότι το αέριο είναι απαραίτητο ως μεταβατική μορφή ενέργειας μέχρι να επιτευχθεί η απαλλαγή από τον άνθρακα, το πιο ρυπογόνο από όλα τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η ειδική Αρχή των Ηνωμένων Εθνών για Υπεύθυνες Επενδύσεις (Principles for Responsible Investment, PRI), ένα δίκτυο διεθνών επενδυτών, συστήνει στην ΕΕ να μην χαρακτηρίσει αυτές τις πηγές ενέργειας ως βιώσιμες.

    «Η ένταξη του φυσικού αερίου στο taxonomy θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο το ρόλο του ως ανεξάρτητου και επιστημονικού εργαλείου, ευθυγραμμισμένο με τους κλιματικούς στόχους της Ευρώπης» προειδοποίησε η PRI σε έκθεση που απηύθυνε στην Κομισιόν.

    Αναλαμβάνει τα ηνία η Von Der Leyen

    Εν μέσω της αυξανόμενης αυτής διαμάχης, η πρόεδρος von der Leyen αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της σύμφωνα με το EURACTIV.

    «Είναι πιθανό η νομοθετική πράξη να παρουσιαστεί στο σώμα των Επιτρόπων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Pascal Canfin, πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι «Το θέμα βρίσκεται τώρα στα χέρια της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν».

    Ο Bas Eickhout, ολλανδός νομοθέτης της ΕΕ με το κόμμα των Πρασίνων, με σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του κανονισμού taxonomy, επιβεβαίωσε στο EURACTIV ότι το θέμα έχει πλέον φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

    «H νομοθετική πρόταση είναι τώρα Chefsache (=ζήτημα του αφεντικού) στην Επιτροπή, κάτι που είναι βέβαια λογικό, δεδομένου ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία της Επιτροπής όσον αφορά το Green Deal» είπε.

    Το πρώτο μέρος του taxonomy ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης, καθορίζοντας τα περιβαλλοντικά κριτήρια για επενδύσεις όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία και η κατασκευή αυτοκινήτων, τα οποία θα ισχύουν από τον Ιανουάριο του 2022. Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για το πιο ευαίσθητο πολιτικά μέρος, που αφορά τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο και πυρηνικά. Η τελική πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή προς έγκριση την επόμενη εβδομάδα.

    Διαβάστε επίσης

    Γερμανία: Πώς η κόντρα για τα πυρηνικά και το αέριο στο taxonomy μπλοκάρουν το σχηματισμό κυβέρνησης

    Η πυρηνική ενέργεια είναι σύμμαχος του κλίματος; Το θέμα διχάζει

    Energy and Industry Geography Lab: Νέο εργαλείο της ΕΕ για την ενίσχυση της απανθρακοποίησης



    ΣΧΟΛΙΑ