• Ενέργεια

    Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 200 ευρώ-Διχασμένη η Ευρώπη

    • NewsRoom
    αγωγοί φυσικού αερίου

    αγωγοί φυσικού αερίου


    Σε αναζήτηση κοινού τόπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κράτη με την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. να είναι σε εξέλιξη, για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

    Ύστερα από έναν «δύσκολο» μήνα διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το Bloomberg, υπάρχει μία νέα πρόταση στο τραπέζι για ανώτατο όριο τιμών στα 200 ευρώ.

    Η νέα πρόταση από την Πολωνία

    Η πρόταση αυτή προέρχεται από την Τσεχία. «Η Ευρώπη δεν έχει χρόνο για χάσιμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Γιόζεφ Σικέλα. «Πιστεύω ακράδαντα ότι έχουμε στο τραπέζι μια εφικτή πρόταση που παρέχει εγγύηση σε όλα τα κράτη μέλη».

    Νωρίτερα, η πρόταση της Κομισιόν που έφερε τον διχασμό μεταξύ των κρατών μελών προέβλεπε την ενεργοποίηση του πλαφόν και το πάγωμα της διαπραγμάτευσης της τιμής στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου του Άμστερνταμ, όταν αυτή ξεπερνάει τα 275 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 10 ημέρες.

    Η Τσεχική Προεδρία κατέβασε το παραπάνω ανώτατο ώριο στα 220 ευρώ/ανά μεγαβατώρα για 5 ημέρες, χωρίς όμως να ικανοποιηθούν από τη νέα πρόταση χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ισπανία και άλλες 10 χώρες, που επιθυμούν η ανώτατη τιμή που θα ενεργοποιεί για το πλαφόν να μειωθεί πολύ περισσότερο.

    Γι’ αυτό το λόγο το απόγευμα της Δευτέρας επανήλθε με μία νέα πρόταση με ακόμα χαμηλότερο πλαφόν.

    Σε περίπτωση που ούτε την Τρίτη βγει «λευκός καπνός» από την έκτακτη συνεδρίαση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες εβδομάδες.

    Τα στρατόπεδα της ΕΕ

    Οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται χωρισμένες σε στρατόπεδα. Γερμανία, Ολλανδία και Δανία ζητούν μια προσεκτική προσέγγιση στο θέμα του πλαφόν, αντίθετα με χώρες όπως η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Πολωνία που επιμένουν σε ένα επιθετικό εργαλείο που θα περιορίσει την τάση για εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου.

    Οι πιέσεις είναι ακόμα πιο έντονες σε σχέση με ένα μήνα πριν, καθώς οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να πέφτουν αισθητά στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και οι κυβερνήσεις καλούνται να δράσουν.

    Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για τον χειμώνα του 2023, λέει η  Βέλγος υπουργός Tinne van der Straeten.

    «Όλοι πρέπει να δείξουν κάποια ευελιξία και όλοι πρέπει να μπορούν να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

    Ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Reuters, είπε ότι είναι πιθανό κανένα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να μην είναι ευχαριστημένο με την πρόταση.

    «Αυτό τώρα εναπόκειται καθαρά στους υπουργούς να δείξουν εάν είναι έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία ή όχι», δήλωσε ο υπουργός βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας Jozef Sikela, ο οποίος προεδρεύει της συνεδρίασης της Τρίτης.

    Διαβάστε επίσης:

    Κρίσιμη συνεδρίαση: Προς ευρωπαϊκό ρήγμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο



    ΣΧΟΛΙΑ