• Ενέργεια

    Exxon: Βουτιά 28% στα κέρδη το α’ τρίμηνο – Τι επηρέασε τον ενεργειακό κλάδο

    • Μαρία Βε
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Χαμηλότερα κέρδη κατά 28% από πέρσι για το α’ τρίμηνο, ανακοίνωσε η Exxon Mobil, λόγω της κατάρρευσης των τιμών του φυσικού αερίου, οι οποίες επηρέασαν ολόκληρο τον ενεργειακό κλάδο.

    Ειδικότερα, τα κέρδη ανήλθαν στα 2,06 δολάρια ή 8,22 δισ. δολάρια ανά μετοχή, με τους αναλυτές της LSEG να αναμένουν 2,20 δολάρια ανά μετοχή.

    Την αντίστοιχη περσινή περίοδο, τα κέρδη ήταν στα 11,43 δισ. δολάρια ή 2,79 δολάρια ανά μετοχή.

    Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 83,08 δισ. δολάρια έναντι 86,56 δισ. δολάρια, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για 78.35 δισ. δολάρια.

    Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 16% φέτος, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 32%.

    Όμως, αυτό δεν ευνόησε τους πετρελαϊκούς γίγαντες.

    Πώς επηρέασαν οι τιμές φυσικού αερίου

    Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν κάνει βουτιά κατά 37% φέτος, με τα περιθώρια διύλισης να είναι χαμηλότερα από την ίδια εποχή πέρσι.

    Ο τομέας των χημικών προϊόντων της Exxon, σημείωσε κέρδη υπερδιπλάσια στα 785 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με 371 εκατομμύρια δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρσι.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο τζίρος των Exxon και Chevron υποχώρησε, μετά τις απογοητευτικές επιδόσεις του α’ τριμήνου, παρά το γεγονός ότι σημείωσαν ισχυρά κέρδη από την αύξηση της παραγωγής σε έργα πετρελαίου στη Γουιάνα και στο Permian Basin.

    Η Chevron, εμφάνισε μειωμένο τζίρο κατά 16%, παρόλο που σε κερδοφορία ξεπέρασε ξανά τις προβλέψεις των αναλυτών.

    Η σημαντική Γουιάνα

    Ωστόσο, ένα “φωτεινό σημείο” για την Exxon ήταν οι ταμειακές ροές από δραστηριότητες ύψους 14,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι οποίες σκαρφάλωσαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις, καθώς ενισχύθηκαν από τη σημαντική άνοδο της παραγωγής αργού στη Γουιάνα.

    Επιπλέον, η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή της στο Payara, την τρίτη μονάδα της στη Γουιάνα, νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα στα τέλη του περασμένου έτους, προσθέτοντας 220.000 βαρέλια ημερήσιων προμηθειών, τα οποία αποφέρουν κέρδη ακόμη και αν το αργό πέσει στα 35 δολάρια.

    Σημειώνεται ότι ο μετοχές των Exxon και Chevron σημείωναν πτώση σχεδόν 4% και 0,3% αντίστοιχα, την Παρασκευή στις 17:35 ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Chevron: Βουτιά τζίρου κατά 16% παρόλο που η κερδοφορία ξεπέρασε τις προβλέψεις

    Mytilineos: Τι σημαίνει για την εταιρεία η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Εξαπλασιασμός μπαταριών για αποθήκευση ως το 2030



    ΣΧΟΛΙΑ