• Ενέργεια

    Chevron: Βουτιά τζίρου κατά 16% παρόλο που η κερδοφορία ξεπέρασε τις προβλέψεις

    • NewsRoom

    Μάικ Βιρτ, Διευθύνων σύμβουλος, Chevron Corporation


    Μειωμένο τζίρο κατά 16% ανακοίνωσε η Chevron, παρόλο που σε κερδοφορία, ξεπέρασε ξανά τις προβλέψεις των αναλυτών. Οι μεικτές τάσεις που παρουσίασε ο αμερικανικός πετρελαϊκός γίγαντας, οφείλονται στην ισχυρή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου, η οποία επηρεάστηκε από τα χαμηλότερα περιθώρια των διυλιστηρίων της, αλλά και στην πτώση των τιμών του φυσικού αερίου, τα οποία επέφεραν πλήγμα στη διεθνή της παραγωγή.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εταιρεία ολοκλήρωσε το α’ τρίμηνο με καθαρά κέρδη 5,5 δισ. δολαρίων η 2,97 ευρώ ανά μετοχή.

    Εξαιρουμένων εκτάκτων στοιχείων, η κερδοφορία της Chevron διαμορφώθηκε στα 2,93 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας κατά πολύ τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,87 δολάρια.

    Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών της στα 48,72 δισ. δολάρια, δεν κατάφερε να αγγίξει τα 50,66 δισ. που προέβλεπε η αγορά.

    Πλήγμα στις δραστηριότητες διύλισης

    Σημειώνεται ότι η πετρελαϊκή, είδε τις δραστηριότητες διύλισης στις ΗΠΑ να μειώνονται κατά περισσότερο από το μισό στα 453 εκατ. δολάρια.

    Παράλληλα, τα κέρδη της στη διεθνή διύλιση επλήγησαν ακόμη περισσότερο, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 60% στα 330 εκατ.

    Την ίδια στιγμή, η μονάδα πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας στις ΗΠΑ κατέγραψε κέρδη περίπου 2 δισ. δολαρίων, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με πέρσι, λόγω υψηλότερου όγκου πωλήσεων.

    Η παραγωγή της έφτασε τα 1,57 εκατ. βαρέλια (bpd) πετρελαίου και φυσικού αερίου καθημερινά στις ΗΠΑ στο τρίμηνο, μία αύξηση κατά 35%, ή 406 χιλιάδες βαρέλια σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

    Στον αντίποδα, τα διεθνή της κέρδη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχώρησαν κατά 6% στα 3,2 δισ. δολάρια καθώς η παραγωγή της μειώθηκε κατά 39.000 βαρέλια στα 1,77 εκατ. βαρέλια, λόγω εργασιών συντήρησης στη Νιγηρία και μείωσης κοιτασμάτων.

    Aυξήθηκε κατά 12% η η παγκόσμια παραγωγή

    Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή της αυξήθηκε κατά 12% στα 3,35 εκατ. βαρέλια, η υψηλότερη που έχει καταγράψει ποτέ σε α’ τρίμηνο.

    Περαιτέρω, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες της πετρελαϊκής αυξήθηκαν στα 4,1 δισ. δολάρια, ενισχυμένες κατά 37% από τα 3 δισ. πέρσι.

    Παράλληλα, μοίρασε 3 δισ. δολάρια σε μερίσματα και επαναγόρασε μετοχές της αξίας σχεδόν 3 δισ. δολαρίων στο τρίμηνο, αν και το ποσοστό απόδοσης των κεφαλαίων της στο 12,4% ήταν αισθητά μειωμένο από το 14,6% κατά το περσινό α’ τρίμηνο.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2023, η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της Hess έναντι 53 δισ. δολαρίων.

    Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές αμφισβητούν τις δυνατότητες του χαρτοφυλακίου της, όσον αφορά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, ειδικά εάν η εξαγορά της Hess δεν προχωρήσει τελικά, καθώς έχει αμφισβητηθεί από την ανταγωνίστρια Exxon Mobil.

    Η μετοχή της βρισκόταν σε άνοδο 1,05% την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 14:56 ώρα Ελλάδος.

    Διαβάστε επίσης: 

    Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Εξαπλασιασμός μπαταριών για αποθήκευση ως το 2030

    Mytilineos: Τι σημαίνει για την εταιρεία η είσοδος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

    Παπαστεργίου: Δεν ψηφιοποιούμε απλά, αλλά καταργούμε τη γραφειοκρατία



    ΣΧΟΛΙΑ