• Ενέργεια

    Exxon: Έκλεισε το mega deal των 60 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer

    • NewsRoom
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Στη μεγαλύτερη εξαγορά των τελευταίων 20 ετών της ιστορίας της προχώρησε η Exxon, καταβάλλοντας 253 δολάρια ανά μετοχή για τις μετοχές της Pioneer, του παραγωγού πετρελαίου και σχιστόλιθου αερίου με έδρα το Irning του Τέξας.

    Η Exxon, εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί, θα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης στο πετρέλαιο στην περιοχή της Permian, στην οποία ευδοκίμησαν κυρίως ανεξάρτητοι παραγωγοί πετρελαίου και όχι μεγάλες εταιρείες. Μετά την εξαγορά, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της συνολικής παραγωγής της Exxon  στα 4,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

    Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τις διοικήσεις των δύο εταιρειών, η Exxon πρόσφερε το αντίτιμο των 253 δολαρίων για κάθε μία μετοχή της Pioneer, κάτι που ισοδυναμεί με premium 16%.

    H έκρηξη της παραγωγής πετρελαίου από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ αφορούσε κυρίως ανεξάρτητους παραγωγούς τα προηγούμενα χρόνια.

    Η Exxon επιθυμούσε για χρόνια να προχωρήσει σε μία εξαγορά στην περιοχή της Permian, με την εταιρεία όμως να αντιμετωπίζει αρκετά οικονομικά προβλήματα την περίοδο της πανδημίας, όταν οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν.

    Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Exxon είχε ήδη περιορίσει τις δαπάνες της και εκτόξευσε τα κέρδη της εκείνη τη περίοδο χάρη στην έκρηξη των τιμών στο πετρέλαιο, ενώ η μετοχή της έκανε άλμα 80%.

    Η Exxon βέβαια έχει να αντιμετωπίσει την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να έχει ζητήσει από την Επιτροπή να ερευνήσει την αύξηση των τιμών στη βενζίνη ενώ παράλληλα έχει κατηγορήσει την Exxon ότι «βγάζει περισσότερα χρήματα από τον Θεό».

    Διαβάστε επίσης:

    Citi για Mytilineos: Μεγάλα τα περιθώρια για θετικές εκπλήξεις στο τρίτο τρίμηνο

    Συνελήφθη μεγαλοστέλεχος μονάδας της Exxon Mobil για σεξουαλική επίθεση

    Exxon Mobil: Σε συνομιλίες με Tesla και Ford για την προμήθεια λιθίου



    ΣΧΟΛΙΑ