• Business

    Exxon Mobil: Κοντά σε συμφωνία 58 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural

    • Bloomberg
    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)

    Darren Woods, CEO Exxon Mobil (Πηγή: exxonmobil.co.uk)


    Η Exxon Mobil  βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας ύψους 58 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pioneer Natural Resources, στοιχηματίζοντας ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος για δεκαετίες, ανεξάρτητα από τις προσπάθειες των χωρών για ένα μέλλον με λιγότερο άνθρακα.

    Συγκεκριμένα, η εταιρεία συζητά να πληρώσει πάνω από 250 δολάρια ανά μετοχή για την παραγωγό σχιστόλιθου με έδρα το Irving του Τέξας, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το bloomberg.

    Πιθανόν η τελική συμφωνία να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

    Μια συμφωνία στα 250 δολάρια ανά μετοχή δίνει premium 16% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Pioneer στα 214,96 δολάρια την Πέμπτη, αποτιμώντας την σε τουλάχιστον 58 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση τον συνολικό αριθμό των μετοχών της, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Αν ολοκληρωθεί η εξαγορά θα είναι η μεγαλύτερη που έχει συνάψει ο ενεργειακός κολοσσός από τη συγχώνευση με την Mobil Corp. το 1999, καθώς και η μεγαλύτερη παγκοσμίως για το τρέχον έτος,

    Μια συμφωνία με την Pioneer θα ενώσει δύο από τους μεγαλύτερους κατόχους στρεμμάτων στη λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, καθιστώντας την Exxon τον μεγαλύτερο παραγωγό του κοιτάσματος πετρελαίου.

    Ενώ η έκρηξη του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ πυροδοτήθηκε από ανεξάρτητους παραγωγούς όπως η Pioneer, πολλές από αυτές τις εταιρείες δεν επιβίωσαν από τις συνεχιζόμενες πτώσεις της περασμένης δεκαετίας.

    Τώρα που η ενεργειακή μετάβαση καθιστά τη μεσοπρόθεσμη ζήτηση πετρελαίου τόσο αβέβαιη, η ευελιξία του σχιστόλιθου είναι μια ελκυστική πρόταση για εταιρείες όπως η Exxon.

    Η πώληση της Pioneer μπορεί να προκαλέσει παρόμοιο ενδιαφέρον για παραγωγούς σχιστόλιθου από εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς, όπως η Chevron ή η Occidental Petroleum, σύμφωνα με αναλυτές του Bloomberg Intelligence.

    Η μετοχή της Pioneer σημείωσε άνοδο 0,8% και έκλεισε στα 237,41 δολάρια την Τρίτη, με τη χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να διαμορφώνεται περίπου στα 55 δισ. δολάρια.

    Πτώση 0,4% σημείωσε η μετοχή της Exxon, που έχει κεφαλαιοποίηση περίπου 442 δισ. δολάρια.

    Τα οικονομικά της Exxon δέχθηκαν πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ενώ παράλληλα η εταιρεία αύξησε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες για μεγάλα έργα διεθνώς, με αποτέλεσμα να δανειστεί δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τα μερίσματα των μετόχων.

    Ωστόσο, μετά την μείωση των δαπανών, τη συρρίκνωση του κόστους και την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τα κέρδη της Exxon αυξήθηκαν στα 59 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και η μετοχή της κατέγραψε άνοδο άνω του 80% πέρυσι.

    Διαβάστε ακόμη:

    Mytilineos: Τα φωτοβολταϊκά έργα Jaen, Badajoz και Guillena κατακτούν σημαντικά ορόσημα

    Πετρέλαιο: Φρένο στα κέρδη μετά το μεγαλύτερο άλμα των τελευταίων έξι μηνών

    Exxon Mobil: Σε συζητήσεις για mega-deal – Κοντά στην εξαγορά της Pioneer Natural

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Δείτε πώς διαμορφώνονται οι χάρτες των αποτελεσμάτων για δήμους και περιφέρειες



    ΣΧΟΛΙΑ