• Ενέργεια

    ΕΣΕΚ: Μέσα στον Ιούλιο κατατίθεται στην Κομισιόν – Τα επόμενα βήματα

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας

    Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υπουργός Ενέργειας


    Με στόχο τη συντεταγμένη και αποτελεσματική πορεία της χώρας στην ενεργειακή μετάβαση, στην τελική ευθεία βρίσκεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών για την οριστικοποίηση του ΕΣΕΚ, του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα.

    Το πρώτο κείμενο του νέου ΕΣΕΚ, διαμορφώθηκε από τον υπηρεσιακό Υπουργό Ενέργειας κ. Παντελή Κάπρο και παραδόθηκε χθες στον νέο υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, το οποίο θα πρέπει μέχρι τις 30 Ιουνίου να κατατεθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.

    Ωστόσο, έχει δοθεί άτυπη παράταση ενός μήνα, λόγω της αλλαγής της κυβέρνησης και αναμένεται να κατατεθεί στην Κομισιόν μέσα στον Ιούλιο.

    Ακολούθως, αφού εγκριθεί από την Κομισιόν και ενσωματωθούν οι όποιες παρατηρήσεις, το τελικό κείμενο θα τεθεί σε διαβούλευση τους επόμενους μήνες.

    Στις αρχές του 2024 αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ώστε να ψηφιστεί και να αποτελεί νόμο του κράτους τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι στο προσχέδιο του ΕΣΕΚ που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Ιανουάριο, στους στόχους της χώρας έως το 2030 περιλαμβάνεται η αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας στο 45% από 35% που προέβλεπε το ισχύον ΕΣΕΚ του 2019, ποσοστό που αναμένεται να διαμορφωθεί ελαφρώς χαμηλότερα.

    Η μονόπλευρη ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών εκτιμάται ότι θα περιοριστεί καθώς κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αυξηθεί η διείσδυση της αιολικής ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο που έχει παρουσιαστεί υπάρχουν πολλοί φιλόδοξοι στόχοι για τα φωτοβολταϊκά, με αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 14,1 GW από 5 GW σήμερα και στόχο τα 34 GW για το 2050. Για τα αιολικά πάρκα η πρόταση ήταν από τα 5 GW θα αυξηθούν κατά 2 GW στα 7 GW το 2030 και στα 10 GW το 2050.

    Όσο για το φυσικό αέριο παραμένει στο ενεργειακό μίγμα μέχρι το 2030 με προβλέψεις όμως να συνδυάζεται με επενδύσεις σε βιοαέριο και υδρογόνο.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: Τρέχουμε για την πράσινη μετάβαση

    Ο νέος υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης τόνισε χθες ότι όλα τα θέματα του υπουργείου είναι εξαιρετικά σημαντικά και δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας.

    «Θα επιμείνω να τηρήσουμε με έμφαση πιστότητα το πρόγραμμα μας. Η χώρα στον τομέα του περιβάλλοντος και της ενέργειας αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση που βρίσκεται στην πρώτη της φάση και απαιτεί φιλόδοξες και απαιτητικές πολιτικές προσαρμογής και μετάβασης, με πολλές προκλήσεις καθώς συντελείται σε ένα περιβάλλον ασταθές και μεταβαλλόμενο», τόνισε.

    «Η δουλειά που θα κάνουμε βασίζεται στο έργο που υλοποιήθηκε την προηγούμενη τετραετία και αφορά στην πράσινη μετάβαση», σημείωσε. Είπε ότι «στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης προβλέπεται πως σε 6 χρόνια το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα προέρχεται από ΑΠΕ».

    Επίσης, ότι στόχος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 νοικοκυριών μέχρι το 2030, καθώς και η υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Εξοικονομώ» και το «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

    Επιπλέον, είπε ότι μέχρι το 2027 το 20% των ιδιωτικών οχημάτων θα είναι ηλεκτροκίνητα μέχρι το 2027. Στόχος είναι επίσης η προώθηση έρευνας κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως και η κατασκευή νέων σταθμών LNG.

    «Το πρόγραμμα των επόμενων ετών προβλέπει ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών το 80% της ενέργειας από ΑΠΕ, προώθηση έρευνας υδρογονανθράκων, διασυνδέσεις φυσικού αερίου, αύξηση των σταθμών LNG, κ.λ.π. Οι φιλόδοξοι στόχοι απαιτούν πολύ δουλειά και έχουμε μεγάλες προκλήσεις για να περάσουμε στο νέο τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενέργειας και την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Έρχονται τρεις διαγωνισμοί για μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας

    Προμηθευτές Ενέργειας: Καταγγέλλουν τρύπα 15 εκατ. στα ΥΚΩ

    Καζίνο Ρίο: Σήμερα συνάντηση στην Επιτροπή Παιγνίων για ύστατη λύση



    ΣΧΟΛΙΑ