• Business

  Έρχονται τρεις διαγωνισμοί για μπαταρίες αποθήκευσης ενέργειας

  Απο αριστερά: Βασίλης Μαχιάς, Country Manager Greece, Axpo - Μίλτος Ασλάνογλου, General Manager, Hellenic Association of Energy Suppliers - Andrea Testi, Executive Chairman, Elpedison - Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος, ANT1 - Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director, Energy, Mytilineos Energy & Metals - Konstantin Konstantinov, CEO, Independent Bulgarian Energy Exchange - Νίκος Φρυδάς, Πρόεδρος Grant Thornton Business Solutions

  Απο αριστερά: Βασίλης Μαχιάς, Country Manager Greece, Axpo – Μίλτος Ασλάνογλου, General Manager, Hellenic Association of Energy Suppliers – Andrea Testi, Executive Chairman, Elpedison – Τάσος Τέλλογλου, Δημοσιογράφος, ANT1 – Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director, Energy, Mytilineos Energy & Metals – Konstantin Konstantinov, CEO, Independent Bulgarian Energy Exchange – Νίκος Φρυδάς, Πρόεδρος Grant Thornton Business Solutions


  Στο πλαίσιο του 12ου Athens Energy Summit, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο, στην ενότητα «Αγορές ενέργειας: Παρεμβάσεις στην ελληνική και την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά ενέργειας», με συντονιστή τον δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Τάσο Τέλλογλου, ο Andrea Testi, Executive Chairman της Elpedison, αναφέρθηκε καταρχήν στα θέματα που προέκυψαν από την ακραία αλλαγή των τιμών την προηγούμενη χρονιά.

  «Το καλοκαίρι του 2021 άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί της πανδημίας και χαλάρωσαν και οι προμηθευτές. Όταν άρχισαν να σκέφτονται για τα αποθέματα, ξεκίνησε ο πόλεμος. Οι κυβερνήσεις φοβήθηκαν διακοπή της προμηθειας και επέβαλαν τη δημιουργία αποθεμάτων. Οι τιμές πήραν την ανιούσα, οι αρχές επέλεξαν το αφήγημα ότι οι εμπλεκόμενοι στην αγορά είχαν κερδοσκοπικές τάσεις. Αν δούμε πώς εξελίχθηκαν όλα αυτά, θα δούμε τι ακριβώς έγινε. Ήταν συμβάντα εκτός αγοράς που επηρέασαν την αγορά», ανέφερε ο κ. Testi. Κατά τον ίδιο, η ευρωπαϊκή αγορά κατέληξε ότι τα κατεπείγοντα μέτρα που επιβλήθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να σταματήσουν, ενώ οι επιδοτήσεις θα πρέπει να μειωθούν σε όγκο και σε χρόνο, αλλιώς στρεβλώνουν την αγορά.

  Αναφορικά με το ίδιο ζήτημα, ο Γιάννης Καλαφατάς, Chief Executive Director, Energy της Mytilineos Energy & Metals, σημείωσε ότι η αγορά δεν επέδειξε market failure σε αυτό που συνέβη μετά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Τα μέτρα που λήφθηκαν δεν έλυσαν το πρόβλημα. Έπεσε η ζήτηση, αναπτύχθηκαν έργα φυσικού αερίου και αυτό έριξε τις τιμές, η αγορά δούλεψε μόνη της και έριξε τις τιμές». Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι σωστό να υπάρχει παρέμβαση στις αγορές που, αν αφεθούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά, αργά ή γρήγορα διορθώνουν από μόνες τους αυτές τις καταστάσεις.

  Ο Konstantin Konstantinov, CEO του Independent Bulgarian Energy Exchange, ανέφερε ότι πλέον οι τιμές στην αγορά ενέργειας δεν είναι πολύ υψηλές, την ώρα που η δυναμικότητα των ΑΠΕ αυξάνει συνεχώς στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί η ροή ηλεκτρικής ενέργειας και να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

  Για τον Βασίλη Μαχιά, Country Manager Greece της Axpo, το ζήτημα ρευστότητας της χονδρεμπορικής αγοράς είναι σημαντικό και η Ελλάδα θέλει ακόμα πολλή προσπάθεια για να φτάσει στο όριο των ευρωπαϊκών αγορών. Όπως δήλωσε, το 2020 υπήρχε η εντύπωση ότι η αγορά ενέργειας προχωρούσε καλά, όμως αυτό άλλαξε όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση. Πλέον, όμως, από τον Μάρτιο του 2023 οι παίκτες της αγοράς ενέργειας έχουν ξανά παρουσία και ήδη από τον περασμένο Μάιο υπάρχει σημαντική βελτίωση, με συναλλαγές πάνω από 200 MW.

  Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Φρυδά, Vice President της Grant Thornton Business Solutions, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι η αγορά ενέργειας έχει σχεδιαστεί 20 χρόνια πριν και θα πρέπει να δούμε τις αλλαγές που φέρνει αυτό το περιβάλλον. Επίσης, αναφέρθηκε σε μια καινοτόμα ελληνική πρωτοβουλία, το Green pool, η οποία έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το «πρασίνισμα» της ενέργειας των βιομηχανιών, που στην ουσία είναι μια επιδότηση του κόστους διαμόρφωσης της ενέργειας που παράγονται από ΑΠΕ για την αντίστοιχη κατανάλωση.

  Όπως υπογράμμισε στη συνέχεια ο Μίλτος Ασλάνογλου, General Manager της Hellenic Association of Energy Suppliers, «οι αγορές αλλάζουν επειδή αλλάζουν τα πρωτογενή τους προϊόντα και ο τρόπος που θα ενταχθούν σ’ αυτό το νέο περιβάλλον είναι ένα στοίχημα». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση των marketplaces, ενίσχυση στον τρόπο παραγωγής της ενέργειας, χωρίς ωστόσο να γίνεται υπέρμετρη παρέμβαση σε δομές που χρειάστηκαν 20 χρόνια για να αναπτυχθούν.

  Στην τελευταία ενότητα, με τίτλο «Αποθήκευση ενέργειας, κέρδη για την οικονομία και την ενεργειακή ασφάλεια», με συντονίστρια την παρουσιάστρια-δημοσιογράφο του ΑΝΤ1 Φαίη Μαυραγάνη, τέθηκαν στο επίκεντρο οι προκλήσεις που προκύπτουν από τις διαδικασίες αποθήκευσης ενέργειας.

  Ο καθηγητής Εμμανουήλ Καραπιδάκης, Dean, School of Engineering, Director of Energy, Environment and Climate Change Institute (IEECC) του Hellenic Mediterranean University, αναφέρθηκε σε τρεις επικείμενους διαγωνισμούς για τις μπαταρίες, τονίζοντας μέχρι το 2025 θα υπάρξουν τα πρώτα έργα αυτού του τύπου στην Ελλάδα. «Πρέπει πλέον νομοτελειακά να πάμε στην επόμενη πίστα, που είναι η αποθήκευση. Οι πρωταγωνιστές σ’ αυτήν είναι η αντλιοταμίευση και οι μπαταρίες, το μείγμα αυτό είναι μονόδρομος. Υπάρχουν, ωστόσο, θέματα ρυθμιστικά και το πώς θα λειτουργήσουν αυτές οι διαδικασίες στην αγορά», τόνισε.

  Για το μέλλον της αποθήκευσης ενέργειας, που «είναι πλέον εδώ», έκανε λόγο ο Δημήτρης Κυριακόπουλος, Executive Director Smart PV Business της Huawei Digital Power, προσθέτοντας ότι πλέον οι εταιρείες παρέχουν αμέτρητες λύσεις, όμως θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά η επιλογή τους. «Το κόστος χρήσης είναι μεγάλο, βαίνει όμως μειούμενο, το τεχνικό σκέλος παύει να είναι αδιάφορο. Το κόστος συντήρησης δεν μπορεί να αγνοηθεί, καθώς τα συστήματα αυτά θα λειτουργούν για αρκετά χρόνια», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να κατοχυρώνεται και η ασφάλειά τους.

  Από την πλευρά του, ο Λουκάς Λαζαράκης, Head of Energy της IntrakatΙΝΚΑΤ -0,48%, ανέφερε ότι η αποθήκευση ενέργειας θα πρέπει να σχεδιαστεί με βάση και το μείγμα ενέργειας που θα υπάρχει στη χώρα στο μέλλον. Ωστόσο, έκανε μνεία στο γεγονός ότι, με αφορμή τον πρόσφατο διαγωνισμό για ΑΠΕ, υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθουν σ’ αυτόν εταιρείες που δεν θα έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία. «Υπάρχουν ελκυστικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, όμως χρειάζονται σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον», σημείωσε.

  Κατά τον Δημήτρη Βαρλάμη, Head of Sales, South Eastern Europe της Jinko Solar, τα φωτοβολταϊκά είναι το παρόν και μαζί με την μπαταρία είναι η τεχνολογία του μέλλοντος. «Το μέλλον των φωτοβολταϊκών είναι η αποθήκευση. Σ’ αυτό τον τομέα υπάρχουν μεγάλες εξελίξεις, η τεχνολογία είναι ραγδαία. Σχεδιάζουμε και επενδύουμε πολλά σαν εταιρεία, η αγορά μάς ξεπερνάει, οι ανάγκες μάς ξεπερνούν, το τοπίο που σχηματίζεται για το μέλλον είναι πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που υπάρχει τώρα» δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα φωτοβολταϊκά θα μπουν σύντομα στην καθημερινότητα του κόσμου.

  Στην ανακύκλωση των μπαταριών αναφέρθηκε στην τοποθέτησή του ο δρ Νίκος Τσιουβάρας, R&D Director της Sunlight Group, κάνοντας λόγο για σχετική επένδυση από πλευράς του Ομίλου, με τη δημιουργία πιλοτικής μονάδας ανακύκλωσης στην Ξάνθη, καθώς η ΕΕ επιβάλλει, πλέον, να υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης μπαταριών στις εταιρείες που τις παράγουν. Κατά τον ίδιο, η ανακύκλωση θα πρέπει να γίνεται μαζικά στα 5-7 χρόνια ζωής της μπαταρίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν ήδη εταιρείες που το κάνουν σε ευρωπαϊκές χώρες και στην Κίνα.

  Διαβάστε επίσης

  Παντελής Κάπρος: «Στόχος, η επίτευξη μηδενικής αέριας ρύπανσης ως το 2050»

  Flexopack: Στις 10 Ιουλίου η καταβολή καθαρού μερίσματος €0,1425/μετοχή

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Επιστροφή κεφαλαίου €0,20/μετοχή ενέκρινε η ΓΣ

  ──────────────────

  Εκλογές 2023

  Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

  Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

  Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων  ΣΧΟΛΙΑ