• Ενέργεια

    EDP Renewables: Εξαγοράζει το 49% αιολικού χαρτοφυλακίου ισχύος 1 GW σε τρεις χώρες

    • NewsRoom
    Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP & EDPR

    Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP & EDPR


    Σε συμφωνία προχώρησε η EDP Renewables με δύο φορείς που χρηματοδοτούνται από την China Three Gorges – ACE Investment Fund I LP και ACE Investment Fund II LP (“ACE Funds”) – για την εξαγορά των μεριδίων τους (49%) στο αιολικό χαρτοφυλάκιο της EDPR στην Πορτογαλία, την Πολωνία και την Ιταλία, έναντι συνολικού τιμήματος 0,57 δισ. ευρώ στις 23 Ιουνίου.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι “ACE Funds” είχαν αποκτήσει τα εν λόγω μερίδια 49% από την EDPR μεταξύ 2016-17.

    Η ακαθάριστη ετήσια παραγωγή των πάρκων που συμμετέχουν στη συναλλαγή αυτή ανέρχεται σε 2,3 τεραβατώρες (1 TWh από τα πάρκα της Πορτογαλίας, 1 TWh από την Πολωνία και 0,3 TWh από την Ιταλία).

    Η συναλλαγή αφορά συνολικά 12 πάρκα στην Πορτογαλία, 7 στην Πολωνία και 7 στην Ιταλία, ενώ η μέση ηλικία των εν λόγω πάρκων είναι 11 έτη.

    Τα εν λόγω έργα έχουν συνολική ακαθάριστη λειτουργική ισχύ 970 MW (475 MW καθαρά) αιολικής ενέργειας, εκ των οποίων:

    Πορτογαλία: 422 MW
    Πολωνία: 418 MW
    Ιταλία: 130 MW

    Το συνολικό αντίτιμο της συναλλαγής συνεπάγεται επιχειρηματική αξία 1,2 δισ. ευρώ (στο 100%) τον Ιούνιο του 2023, με τεκμαρτούς πολλαπλασιαστές EV/MW 1,2 εκατ. ευρώ, EV/EBITDA 2024E 6x και P/E 2024E 10x.

    Η συμφωνία αυτή βασίζεται σε ισχυρό πλαίσιο στρατηγικής, καθώς η EDPR θα κατέχει το 100% των έργων, παρέχοντας άμεση ταμειακή ροή και αύξηση των κερδών, απλοποιώντας τη δομή της ιδιοκτησίας και αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία για τη διαχείριση της ενέργειας και την πιθανή ανάπτυξη υβριδισμού και ανατροφοδότησης.

    Ο Miguel Stilwell d’Andrade, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP και της EDPR, σημειώνει: «Οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν την εστίαση της EDP στην ηγεσία της ενεργειακής μετάβασης για τη δημιουργία υπεραξίας. Αυτές οι συναλλαγές αποτελούν σαφή ένδειξη των ισχυρών βημάτων που κάνουμε για να καταστούμε 100% πράσινοι έως το 2030 και να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.»

    Η ως άνω συμφωνία υπόκειται στην επαλήθευση των κανονιστικών και άλλων συνήθων όρων που συνδέονται με συναλλαγές αυτής της φύσης.

    Οι παρούσες πληροφορίες κοινοποιούνται σύμφωνα με τους όρους και για τους σκοπούς του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Τζόγος με τα τιμολόγια ρεύματος: Πράσινα, Κίτρινα ή Μπλε; [γραφήματα]

    Τα τιμολόγια ρεύματος για τον Ιανουάριο

    Έρχεται κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Σε δοκιμασία οι ενεργειακές υποδομές



    ΣΧΟΛΙΑ