• Ενέργεια

    Έρχεται κύμα ψύχους στην Ευρώπη – Σε δοκιμασία οι ενεργειακές υποδομές

    • NewsRoom
    θερμόμετρο μέσα σε χιόνι


    Σε δοκιμασία τα τεθούν τα ενεργειακά συστήματα της Ευρώπης προς το τέλος της εβδομάδας, καθώς καθοδόν βρίσκεται ένα κύμα ψύχους, το οποίο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της Γηραιάς Ηπείρου, μετά από έναν σχετικά ήπιο χειμώνα μέχρι στιγμής.

    Οι θερμοκρασίες θα πέσουν υπό από το μηδέν σε Βερολίνο και Παρίσι το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τη Maxar Technologies.

    Στο Λονδίνο, η θερμοκρασία θα φτάσει και 4,8 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα σήμερα και θα πέσει 3,5 κάτω από τον μέσο όρο της εποχής μέχρι την Κυριακή.

    Η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια πορτοκαλί καιρική προειδοποίηση, καθώς η καταιγίδα Χενκ φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους — με ριπές έως και 70 μίλια την ώρα (113 χιλιόμετρα την ώρα) — στα νότια της χώρας.

    Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές ακυρώσεις ταξιδιών και προβλήματα στις υποδομές.

    Η ψυχρή εισβολή αναμένεται να επεκταθεί την επόμενη εβδομάδα, με τους μετεωρολόγους να επισημαίνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουν το πόσο θα διαρκέσει αυτό το φαινόμενο.

    Οι παγωμένες θερμοκρασίες στη Σκανδιναβία θα διατηρηθούν, με ελάχιστη θερμοκρασία -18,5 βαθμούς στο Ελσίνκι τις επόμενες δύο ημέρες.

    Το κρύο εκεί θα μετριαστεί την επόμενη εβδομάδα, όμως όχι πριν το Όσλο φτάσει στους -20,5 βαθμούς την Παρασκευή και το Σάββατο.

    Την ίδια στιγμή, οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη του φυσικού αερίου αυξήθηκαν καθώς ο ψυχρότερος καιρός πρόκειται να ενισχύσει τη ζήτηση θέρμανσης.

    Ωστόσο, τα αποθέματα ρεκόρ αερίου, η συγκρατημένη βιομηχανική κατανάλωση και η υψηλή παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πιθανότατα θα περιορίσουν την αύξηση του κόστους των καυσίμων.

    Αλλαγή σκηνικού μετά τα Θεοφάνια στην Ελλάδα

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να μείνει ανεπηρέαστη από αυτό το κύμα ψύχους που θα χτυπήσει την Ευρώπη τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

    Την ημέρα των Θεοφανίων (06/01), σύμφωνα με την ΕΡΤ, αναμένεται να αρχίσει η αλλαγή του καιρού, με το χειμωνιάτικο κρύο να αρχίζει ουσιαστικά από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και με τοπικές βροχοπτώσεις, όπως επισημάνθηκε την Τρίτη (02/01).

    Ειδικότερα, δεν αναμένεται ιδιαίτερη αλλαγή του καιρού μέχρι και τα Θεοφάνια, με λίγα φαινόμενα.

    Μάλιστα, τοπικά η θερμοκρασία αγγίζει ακόμα και τους 20 βαθμούς Κελσίου, παραμένοντας σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

    Την Πέμπτη (04/01), το θερμόμετρο θα δείξει και 18 βαθμούς Κελσίου στην πόλη της Αθήνας.

    Ωστόσο, από το απόγευμα των Θεοφανίων και μετά, οι άνεμοι θα γυρίσουν σε νοτιάδες, φτάνοντας στα πελάγη τα 7 μποφόρ χωρίς, όμως, να διαφαίνονται προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

    Η αλλαγή του καιρού θα οφείλεται σε ένα σύστημα από τα δυτικά και έτσι θα σημειωθούν βροχές και χιονοπτώσεις στα βορειοδυτικά της χώρας, με τη θερμοκρασία να πέφτει αισθητά.

    Στην Αττική, ο υδράργυρος θα πέσει στους 13 από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου και μετά.

    Διαβάστε επίσης:

    Καιρός: Πτώση της θερμοκρασίας και τοπικές βροχές

    Σκυλακάκης: Έχουμε φθηνές τιμές ρεύματος, όχι μόνο στο «πράσινο»

    Την Παρασκευή η αποφυλάκιση του Πιστόριους – Τι θα συμβεί όταν βγει από τη φυλακή;



    ΣΧΟΛΙΑ