• Ενέργεια

    Aramco: Γιατί πληρώνει μερίσματα μαμούθ παρά τη βουτιά 25% στα κέρδη

    • NewsRoom
    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ Φωτογράφος: Gavin John/Bloomberg

    Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Aramco, Αμίν Νάσερ Φωτογράφος: Gavin John/Bloomberg


    Μερίσματα μαμούθ ανακοίνωσε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco, τα οποία αγγίζουν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρόλο που σημείωσε βουτιά 25% στα κέρδη του 2023, τα καθαρά κέρδη, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 161,1 δισ. δολάρια, αποδείχτηκαν αρκετά για να εξασφαλίσουν πολύ υψηλά μερίσματα.

    Ειδικότερα, η Aramco αύξησε το βασικό μέρισμα δ’ τριμήνου κατά 4% στα 20,3 δισ. δολάρια, αλλά και το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση κατά 9%, στα 10,8 δισ. δολάρια.

    Ως εκ τούτου, η συνολική αποζημίωση φτάνει τα 31 δισ. δολάρια για την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και τους μετόχους της Aramco.

    Παρά τη συρρίκνωση της κερδοφορίας, το μέγεθος εξακολουθεί να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία της εταιρείας, ξεπερνώντας μάλιστα κατά πολύ την κερδοφορία των μεγαλύτερων ανταγωνιστών της διεθνώς.

    «Η πτώση σε ετήσια βάση μπορεί να αποδοθεί στις χαμηλότερες τιμές αργού πετρελαίου και ποσότητας που πουλήθηκε, καθώς και στα μειωμένα περιθώρια διύλυσης και χημικών, που εν μέρει αντισταθμίστηκαν από τη μείωση των δικαιωμάτων παραγωγής στη διάρκεια του έτους και τους χαμηλότερους φόρους επί των κερδών», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Aramco, Amin Nasser.

    Πτωτικά κινήθηκαν και τα ετήσια έσοδα, φτάνοντας τα 440,88 δισ. δολάρια, από 535 δισ. δολάρια το 2023, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές υποχώρησαν στα 101,2 δισ. δολάρια, από 148,5 δισ. δολάρια.

    «Ήταν μια χρονιά που είδε την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου να φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ παρά τη γεωπολιτική αστάθεια, τις αντιξοότητες της οικονομίας και τις πληθωριστικές πιέσεις. Αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και αναμένουμε ισχυρή ανάπτυξη κατά περίπου 1,5 εκατ. βαρέλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Nasser.

    «Αναμένουμε ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα παραμείνει υγιής κατά το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους και αναμένουμε ότι θα είναι αρκετά ισχυρή, με ανάπτυξη περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών», πρόσθεσε.

    Αυξημένα μερίσματα κατά 30% σε σχέση με το 2022

    Ο πετρελαϊκός γίγαντας κατέβαλε μερίσματα ύψους 97,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το 2022. Μόνο το μέρισμα που συνδέεται με την απόδοση του έτους για το 2024 αναμένεται να ανέλθει σε 43,1 δισ. δολάρια.

    Η μεταβίβαση των μετοχών «δεν αλλάζει τίποτα», δήλωσε ο επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της Aramco, Ziad Al-Murshed.

    «Είμαστε υγιείς και δεν χρειάζεται να εκδώσουμε νέα ίδια κεφάλαια», είπε απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με εικασίες για δευτερογενή ή πρόσθετη δημόσια προσφορά μετοχών.

    Σταματούν τα σχέδια αύξησης της παραγωγικής ικανότητας

    Ο κολοσσός επιβεβαίωσε ακόμη ότι θα σταματήσει τα σχέδιά του να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα πετρελαίου από 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή είναι μια  κίνηση που αναμένεται να μειώσει τις επενδύσεις κεφαλαίου κατά περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια μεταξύ 2024 και 2028.

    Όπως υποστήριξε ο Νάσερ, «h πρόσφατη οδηγία της κυβέρνησης για τη διατήρηση της Μέγιστης Βιώσιμης Δυναμικότητάς μας στα 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παρέχει αυξημένη ευελιξία, καθώς και την ευκαιρία να επικεντρωθούμε στην αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και στην ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας από υγρά σε χημικά».

    Σημειώνεται ότι η μέση παραγωγή υδρογονανθράκων της Aramco ήταν 12,8 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου ανά ημέρα το 2023, συμπεριλαμβανομένων 10,7 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα συνολικών υγρών.

    Το PIF και το πρόγραμμα Vision 2030

    Μέρος των υψηλών κερδών της χρονιάς, προέρχεται από τη μεταβίβαση ενός πρόσθετου 8% των μετοχών της Aramco, αξίας 164 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας προς το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

    Σημειώνεται ότι ο Yasir Al-Rumayyan είναι ταυτόχρονα Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Aramco και Διοικητής του PIF.

    Η μεταβίβαση μετοχών από την κυβέρνηση του Ριάντ προς το PIF είναι μια από τις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν γίνει με μετοχές της Aramco από την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο.

    Ο στόχος ήταν να επιτρέψει στο PIF να επωφελείται από τα μερίσματα της Aramco.

    Το PIF κατείχε ήδη το 4% της Aramco και ελέγχει τη Sanabil, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών επενδύσεων, η οποία κατέχει επίσης το 4% της Aramco.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι το PIF είναι επικεφαλής της προγράμματος Vision 2030, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της οικονομίας της Σαουδικής Αραβίας, ώστε να περιοριστεί η εξάρτηση των εσόδων του κράτους από το πετρέλαιο.

    Ο διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο του 2017, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, μέσω του οράματός του για να καταστήσει το συντηρητικό Βασίλειο ελκυστικό για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις.

    «Μια ζωντανή κοινωνία, μια ακμάζουσα οικονομία και ένα φιλόδοξο έθνος», είναι η δέσμευση του Saudi Vision 2030, το οποίο ξεκίνησε το 2016.

    Περισσότερες επενδύσεις

    Η Aramco στοχεύει να αυξήσει τις επενδύσεις της σε άλλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων του φυσικού αερίου και των υποδομών φυσικού αερίου.

    Έχει ως στόχο να αυξήσει την παραγωγή φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 60% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021.

    Η ναυαρχίδα της επένδυσής της είναι το έργο Jaffoura – το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή – που εκτιμάται ότι περιέχει με περίπου 200 τρισεκατομμύρια τυπικά κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

    Παράλληλα, ο Νάσερ δήλωσε την Κυριακή ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας εξετάζει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις στην Κίνα, όπου όπως ανέφερε  η ζήτηση πετρελαίου είναι ισχυρή και αυξάνεται.

    Επιπλέον, σύμφωνα με τον Νάσερ, η Aramco ενδέχεται να συνεργαστεί με τη MidOcean Energy, στην οποία συμφώνησε πέρυσι να αναλάβει ένα στρατηγικό μειοψηφικό μερίδιο, προκειμένου να επενδύσει σε έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου σε γεωγραφικές περιοχές  της Ασίας, πέρα από την Αυστραλία.

    Σε «δίλημμα» οι επενδυτές

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πετρελαϊκός γίγαντας ενδέχεται να προσελκύσει επενδυτές που αναζητούν μετοχές με υψηλό μέρισμα στην προσπάθειά τους να πετύχουν μια καλή συνολική απόδοση.

    Από την άλλη, ορισμένοι μπορεί να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εξάρτηση της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας στην Aramco για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση των προσπαθειών του πρίγκιπα διαδόχου να αλλάξει την οικονομία.

    Διαβάστε επίσης: 

    Πετρέλαιο: Ισχυρή άνοδος μετά την αύξηση των επίσημων τιμών από την Aramco και τα στοιχεία για τα αμερικανικά αποθέματα

    Nvidia: Ξεπέρασε και την Aramco σε κεφαλαιοποίηση – Στην 3η θέση μετά τις Apple και Microsoft

    Σαουδική Αραβία: Διαθέτουμε «τεράστιο μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας πετρελαίου



    ΣΧΟΛΙΑ