• Business

    Nvidia: Ξεπέρασε και την Aramco σε κεφαλαιοποίηση – Στην 3η θέση μετά τις Apple και Microsoft

    • Bloomberg
    Ο Τζεν-Σου Χουάνγκ ίδρυσε την Nvidia το 1993

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang


    Η Nvidia κατάφερε να φτάσει στην τρίτη θέση της λίστας με τις πιο πολύτιμες εισηγμένες εταιρείες στον κόσμο, ξεπερνώντας και τη Saudi Aramco σε κεφαλαιοποίηση, η οποία καταλάμβανε μέχρι στιγμής τη συγκεκριμένη θέση.

    Η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού που κυριαρχεί στην αγορά τσιπ γραφικών που έχουν σχεδιαστεί για σύνθετες υπολογιστικές εργασίες που απαιτούνται για την τροφοδοσία εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης που οι εταιρείες σπεύδουν να αναπτύξουν, υπολείπεται τώρα μόνο από αυτές των εισηγμένων Microsoft και Apple.

    Ενδεικτικό της δυναμικής της μετοχής είναι πως ενώ η Apple και η Microsoft χρειάστηκαν πάνω από δύο χρόνια για να πάνε από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, η Nvidia βρίσκεται σε καλό δρόμο για να το πετύχει σε λιγότερο από ένα χρόνο.

    Ο κολοσσός, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ξεπερνώντας για πρώτη φορά σε κεφαλαιοποίηση τα 2 τρισ. δολάρια, στα 2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Εν τω μεταξύ, η κεφαλαιοποίηση της Aramco μειώθηκε στα 2,03 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

    Η μετοχή της έχει υποχωρήσει πάνω από 5% φέτος, με τη χαμηλότερη παραγωγή ως αποτέλεσμα των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και μια πιθανή συνακόλουθη προσφορά από την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να επιβαρύνει τις μετοχές.

    Από την άλλη, η Nvidia, που ξεχώρισαν οι επενδυτές από την αρχή της “φρενίτιδας” στη Wall Street για την Τεχνητή Νοημοσύνη, σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 

    Η Goldman Sachs, χαρακτήρισε τη μετοχή «τη σημαντικότερη στον πλανήτη», καθώς έχει σημειώσει ένα εντυπωσιακό άλμα περίπου 66% φέτος.

    Μπήκε πολύ γρήγορα στο ακριβοθώρητο κλαμπ των κορυφαίων αμερικάνικων τεχνολογικών κολοσσών και έγινε γρήγορα μία από τις λεγόμενες Magnificent Seven.

    Το «μαγικό» συστατικό στους αμερικάνικους χρηματιστηριακούς δείκτες και ο εφιάλτης των short sellers: η περίπτωση της Nvidia αποτελεί case study για τη Wall Street.

    Σύμφωνα με τον CEO της Nvidia, Γιένσεν Χουάνγκ, η τεχνητή γενική νοημοσύνη θα καταφέρει να ανταποκρίνεται στα περισσότερα ανθρώπινα τεστ μόλις σε μια πενταετία.

    Ο Χουάνγκ, ο οποίος ηγείται του κορυφαίου κατασκευαστή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT και OpenAI, απέκτησε μία θέση στην τοπ 20αδα των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο.

    Διαβάσατε επίσης: 

    Nvidia: Το success story των $2 τρισ. του Τζεν-Σουν Χουάνγκ – H «χρυσή συνταγή» και η επόμενη τιμή -στόχος

    Lufthansa: Νέα απεργία επηρεάζει πάνω από 200.000 επιβάτες

    Apple: Πρόστιμο-μαμούθ 2 δισ. δολάρια από την ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ