• Ενέργεια

    Σαουδική Αραβία: Διαθέτουμε «τεράστιο μαξιλάρι» πλεονάζουσας χωρητικότητας πετρελαίου

    • NewsRoom
    Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ

    Ο Υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ (Πηγή: REUTERS/Ahmed Yosri)


    Η Σαουδική Αραβία έχει άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα παραγωγής πετρελαίου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ Μπιν Σαλμάν αλ Σαούντ, λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο βάζει στον “πάγο” ένα σχέδιο που αφορά την ενίσχυση της παραγωγικής του ικανότητας, εγείροντας πολλά ερωτηματικά, σχετικά με την άποψη του βασιλείου για τη μελλοντική ζήτηση πετρελαίου.

    «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αλλαγές προς τα πάνω ή προς τα κάτω ανά πάσα στιγμή, όποια και αν είναι η ανάγκη της αγοράς», δήλωσε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ στο συνέδριο της IPTC για την τεχνολογία πετρελαίου στο Dharan.

    Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας έδωσε εντολή στις 30 Ιανουαρίου την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Aramco να σταματήσει το σχέδιο επέκτασης πετρελαίου της και να στοχεύσει σε μέγιστη παρατεταμένη παραγωγική ικανότητα 12 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα (bpd), 1 εκατομμύριο bpd κάτω από τον στόχο που είχε ανακοινωθεί το 2020.

    «Πιστεύω ότι αναβάλαμε αυτή την επένδυση απλώς και μόνο επειδή… μεταβαίνουμε», τόνισε ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ, προσθέτοντας ότι η Aramco έχει και άλλες επενδύσεις να κάνει, μεταξύ άλλων στο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τα πετροχημικά και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Στην ουσία, σύμφωνα με τον υπουργό, η απόφαση για την Aramco οφείλεται στην ενεργειακή μετάβαση.

    Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι η Aramco δεν εγκαταλείπει εντελώς την επέκταση, ενώ η Σαουδική Αραβία επανεξετάζει συνεχώς τις αποφάσεις της για να εξασφαλίσει σταθερές αγορές ενέργειας.

    Η εταιρεία εξέπληξε τη βιομηχανία πετρελαίου τον περασμένο μήνα, ανακοινώνοντας ότι δεν θα προχωρήσει σε σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας κατά περίπου 8% στα 13 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα έως το 2027.

    Η κίνηση έθεσε ερωτήματα κυρίως σχετικά με την άποψη της Σαουδικής Αραβίας για τη μελλοντική ζήτηση καθώς ο κόσμος στρέφεται προς την ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα.

    Επιπλέον, σύμφωνα με το Reuters, η διακοπή της επέκτασης εξοικονομεί δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων δαπανών της εταιρείας, με αποτέλεσμα πιθανώς υψηλότερες πληρωμές μερισμάτων στην κυβέρνηση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Aramco: Γιατί «παγώνει» ξαφνικά τα σχέδια αύξησης παραγωγής πετρελαίου

    Aramco: Συνεχίζει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας – «Διαχειρίσιμοι οι κίνδυνοι»

    Google: Επενδύει €25 εκατομμύρια για να εκπαιδευτούν οι ευρωπαίοι στην τεχνητή νοημοσύνη



    ΣΧΟΛΙΑ