• Business

    Ένας εισαγγελέας για τους “Cool” αδελφούς Δομαζάκη: Είχαν Porsche Panamera και Cayenne, ενώ η Creta Farms ήταν σχεδόν χρεοκοπημένη

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Στην Ευρώπη και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, όπως εύστοχα έχει γράψει αμερικανός δημοσιογράφος με αφορμή την γνωστή υπόθεση Λαβίδα – Νίκα,  γενικώς τα χρηματιστηριακά (και τραπεζικά θα έλεγα εγώ) παιχνίδια είναι κάτι σαν σπορ και δεν τιμωρείται κανείς. 

    Πολύ περισσότερο στην ηλιόλουστη Ελλάδα, οι ακριβοπληρωμένοι δικηγόροι μπλέκουν τις υποθέσεις με νομικά τερτίπια,  έτσι ώστε οι επιχειρηματίες είτε να μην οδηγούνται ποτέ στην δικαιοσύνη είτε να δικάζονται μετά απο πάρα πολλά χρόνια και στο τέλος να αθωώνονται. 

    Κλασικό παράδειγμα η μεγάλη υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Ξαφνικά αθωώθηκαν σχεδόν όλοι. Και τώρα πίνουν “ατάραχοι” σαμπάνιες. 

    Οι cool κρητικοί που οδηγούν Porsche

    Για τους Δομαζάκηδες όσοι τους ξέρουν μιλάνε για ανθρώπους που έκαναν την μεγάλη ζωή. “Μεγάλη ζωή” όμως με τα δάνεια που έπαιρναν απο τις τράπεζες. Ακόμα και απο την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) το 2016 είχαν πάρει δάνειο, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Δάνειο όταν ήταν γνωστό σχεδόν σε όλους οτι η εταιρεία ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση. 

    Το παρακάτω περιστατικό είναι χαρακτηριστικό.

    Ένας εκ των αδελφών Δομαζάκη πριν απο μερικά χρόνια (2013-2014) τηλεφωνεί σε έλληνα τραπεζίτη (τα στοιχεία του τραπεζίτη είναι γνωστά στο mononews.gr). 

    Το θέμα του ειναι η αναδιάρθωση του δανεισμού της Creta Farms. 

    Αναδιάρθωση σημαίνει οτι τα δάνεια της εταιρείας δεν αποπληρώνονται άρα η τράπεζα πρέπει να βρει διέξοδο στο πρόβλημα της Creta Farms. 

    Διέξοδο σημαίνει πολλές φορές νέα δάνεια η εναλλακτικά ρύθμιση (sic) των παλαιών. 

    O τραπεζίτης λοιπόν (νο 2 στην ιεραρχία) του ορίζει ραντεβού. 

    Ο ίδιος γνωρίζει οτι ο Δομαζάκης οδηγάει όποτε έρχεται στην Αθήνα μια εντυπωσιακή Porsche Panamera. 

    Ετσι λοιπόν την προκαθορισμένη ημέρα και την ώρα ειδοποιεί τον φύλακα της τράπεζας να τον ενημερώσει με τι μάρκα αυτοκίνητο θα έλθει ο Δομαζάκης στη Τράπεζα. 

    Καμμία εκπληξη. Η πληροφόρηση ήταν σωστή. Ο Δομαζακης λοιπόν καταφθάνει στο ραντεβού με μια αστραφτερή Porsche.

    Ο Δομαζάκης μπαίνει στο γραφείο του τραπεζίτη και ξεκινάει η συζήτηση. 

    Τραπεζίτης: Λοιπόν σε ακούω

    Δομαζάκης: Πρεπει να δούμε το θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων

    Τραπεζίτης (με ειρωνικό ύφος): Μου ζητάς αναδιάρθωση δανείων και έρχεσαι στο ραντεβού με Panamera; Εγώ δεν σου κάνω καμμία αναδιάρθρωση. Πήγαινε στον CEO  της τράπεζας. 

    Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες ο Τραπεζίτης (από τους πιο δραστήριους και ικανούς στην Ελλάδα) παραδέχεται οτι απο εκείνη την εποχή τα νούμερα της Creta Farms δεν έβγαιναν. Η εταιρεία είχε μεγάλα δάνεια που αδυνατούσε να τα εξυπηρετήσει.

    Δύο Porsche

    Ομως τα αδέλφια είχαν αγοράσει δύο Porsche. 

    Mια Porsche Panamera και μια Porsche Cayenne, οδηγούσαν τα “υπερχρεωμένα”  αδέλφια και η Creta Farms, για τις ανάγκες των Αφών Δομαζάκη, πλήρωσαν μόνο την πενταετία 2014-2018, για τη συντήρηση των πολυτελών αυτοκινήτων πάνω από 80.000 ευρώ, αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές.

    Εκτός όμως από πολυτελή αυτοκίνητα, η εταιρεία διέθετε και πολυτελή πλωτά μέσα, τα οποία ήταν καταχωρημένα ως πάγια στα βιβλία της. 

    Ένα εξ αυτών εντοπίσθηκε από τον έλεγχο της Deloitte, στο μητρώο παγίων του 2018, της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ. 

    Επρόκειτο για ένα ταχύπλοο σκάφος τύπου MAGNA 35C -είχε αγοραστεί το 2008 προς 140.000 ευρώ- και το 2018 είχε αποσβεστεί πλήρως από τα βιβλία της ΕΥΡΩΚΡΕΤΑ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

    Αδελφοί Δομαζάκη λοιπόν.  Όπως λένε άνθρωποι που τους γνωρίζουν, δύο “cool”  αδέλφια που έπαιρναν δάνεια όχι για business αλλά για να κάνουν την καλή ζωή.

    Και τώρα; Η εταιρεία κατέρευσε και προ μηνών οι μετοχές πουλήθηκαν σε άλλον επιχειρηματία. 

    Το λόγο λοιπόν τώρα έχει η δικαιοσύνη. 

    Οπως αναφέρει και ο Δημήτρης Κόκκορης σε ρεπορτάζ του στο mononews.gr ο εισαγγελέας του Ρεθύμνου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν πλέον τον λόγο για τα ανομήματα στην Creta Farms. 

    Ανομήματα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από το ειδικό πόρισμα ελέγχου (Forensic) που διενήργησε η Deloitte για την κρητική αλλαντοβιομηχανία όπου μέχρι πρότινος  τα μετοχικά και διοικητικά ηνία κατείχαν οι αδελφοί Μάνος και Κωνσταντίνος Δομαζάκης.

    Το πόρισμα του ελέγχου αναμένεται να φτάσει… αυτοδίκαια στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ρεθύμνου καθώς εκεί είναι η έδρα της εταιρείας και εκεί έχει ανοίξει ο δικαστικός φάκελος της όλης υπόθεσης. 

    Την ίδια στιγμή το πόρισμα της Deloitte πηγαίνει και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αναληφθούν οι δέουσες πρωτοβουλίες.

    Η δικαιοσύνη και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προσωπικά η πρόεδρος Βασιλική Λαζαράκου καλούνται λοιπόν τώρα να κάνουν την δουλειά τους. 

    Εμείς θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα…



    ΣΧΟΛΙΑ