• Ενέργεια

    ΕΛΠΕ: Προς ομόλογο «test drive» για τις αγορές 300 εκατ. ευρώ

    ΑΝ._ΣΙΑΜΙΣΙΗΣ Διευθύνων Σύμβουλος ΕΛΠΕ


    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες και οι τυπικές εγκρίσεις για να προχωρήσουν τα ΕΛΠΕ στην έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ με στόχο να μειώσουν περαιτέρω τα κόστη, επωφελούμενα από την πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων.

    Ταυτόχρονα το νέο ομόλογο θα δοκιμάσει τις αντιδράσεις των διεθνών αγορών εν όψει της προετοιμασίας για την πώληση πακέτου μετοχών της εταιρείας.

    Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το νέο ομόλογο θα είναι 5ετούς διάρκειας, και εκτιμάται ότι θα πετύχει ένα επιτόκιο από 2-3% ενώ τα έσοδά του θα χρησιμοποιηθούν για να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενο –ακριβότερο– δανεισμό.

    Ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ στο τέλος του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στο 1,4 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι. Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, ο όμιλος είχε προχωρήσει σε αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου 325 εκατ. ευρώ, έκδοσης 2014 με επιτόκιο 5,25%, χρησιμοποιώντας ταμειακά διαθέσιμα. Με την έκδοση του νέου 5ετούς θα μπορέσει να μειώσει ακόμη περισσότερο τα χρηματοοικονομικά του κόστη.

    Το 2017 ο όμιλος εξέδωσε 5ετές ομόλογο με κουπόνι 4,875%, το οποίο λήγει το 2021.

    Προετοιμασία για την πώληση

    Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, μια επιτυχημένη έκδοση ομολόγου, εκτός από ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία και  τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, θα αποτελέσει και μια πρώτη επαφή της εταιρείας με τις αγορές, πριν οριστικοποιηθούν και υλοποιηθεί το τελικό σενάριο πώλησης που θα επιλεγεί.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση μικρότερου ποσοστού από το 35% που διαθέτει αλλά όμως με ενιαία πώληση του συνόλου των δραστηριοτήτων του ομίλου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αποφασίσει την απόσχιση της δραστηριότητας των υδρογονανθράκων και τη μεταφορά της σε νέα εταιρεία στην οποία το Δημόσιο θα διατηρούσε τον έλεγχο του 51%. 

    Ο νέος σχεδιασμός ωστόσο απαιτεί νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση της εταιρείας συμμετοχών υδρογονανθράκων και ακολούθως η διαδικασία πώλησης εξετάζεται να γίνει μέσω book building (βιβλίο προσφορών).



    ΣΧΟΛΙΑ