• Business

    Προς πώληση το 65% της ΔΕΠΑ – Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η πώληση των ΕΛΠΕ

    • Του Στ.Κ.Χαρίτου
    ΟΑΕΔ - Google: Ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης για start-ups

    Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εργασίας


    Στο 65% από 51%, που ήταν το σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ανεβαίνει το ποσοστό της ΔΕΠΑ Εμπορία, που πρόκειται να πωληθεί.

    Αυτό υποστηρίζουν κορυφαίες πηγές εκ μέρους των βασικών μετόχων, προσθέτοντας πως μέχρι το τέλος του μηνός πρόκειται να έρθει το σχετικό νομοσχέδιο για τη νέα εταιρική δομή της εταιρείας, που θα καταργεί το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

    Ταυτόχρονα, το νέο σχέδιο προσαρμόζεται περισσότερο στις απαιτήσεις των θεσμών, προκειμένου η κυβέρνηση να τύχει θετικών σχολίων στην τέταρτη αξιολόγηση κατά την μεταμνημονιακή εποπτεία της οικονομίας της χώρας.

    Τραπεζικές πηγές, που έχουν γνώση του θέματος, σχολιάζουν ότι πλέον το μοντέλο διχοτόμησης της ΔΕΠΑ της προηγούμενης κυβέρνησης είναι «νεκρό» και αυτό που θα μπορούσε να γίνει η σύσταση εταιρίας holding, με τρεις θυγατρικές: μία με τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και το μερίδιο της ΔΕΠΑ στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ), μία δεύτερη με τις διεθνείς δραστηριότητες της ΔΕΠΑ (αγωγοί IGB, Ποσειδών και East Med) και η τρίτη με την εμπορία.

    Στις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, ωστόσο ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος του μεριδίου που θα δοθεί προς πώληση, είτε σε στρατηγικό επενδυτή, είτε μέσω ΧΑ.

    Η οριστικοποίηση του σχεδίου πάντως προϋποθέτει συνεννόηση με τους θεσμούς, αφού ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ έχει ενταχθεί στον «Οδικό Χάρτη» για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών.

    Πηγές από τον μέτοχο της ΔΕΠΑ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνουν με νόημα ότι ο «μαγικός» αριθμός πώλησης δεν θα είναι μικρότερος από 65%.

    ΕΛΠΕ

    Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εφόσον η χρηματιστηριακή συγκυρία είναι θετική, η πώληση του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ θα μπορούσε να γίνει το αργότερο μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ρόλο συμβούλου, κατά τις πληροφορίες, έχει αναλάβει από ελληνικής πλευράς η Εθνική Τράπεζα και από το εξωτερικό η Goldman Sachs.

    Aυτό σημαίνει ότι την ερχόμενη εβδομάδα, όπως έγραψε χθες άλλωστε το mononews.gr, ξεκινούν τα roadshows με πελάτες τους σε όλες τις μητροπόλεις του χρήματος, κυρίως Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Εν συνεχεία θα ανοίξει βιβλίο προσφορών.



    ΣΧΟΛΙΑ