• ΑΓΟΡΕΣ

    Τα επιτόκια που θα εξασφάλιζαν οι εισηγμένες, αν έβγαιναν στις αγορές…

    • Στ. Κ. Χαρίτος


    Μήνυμα για ευνοϊκότερες συνθήκες δανεισμού, με καλύτερους όρους, εξέπεμψε η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση του ΟΤΕ που με μεγάλη ευκολία κατάφερε να αναχρηματοδοτήσει από τις αγορές με 500 εκατ. ευρώ μελλοντικές λήξεις ομολόγων του, με επιτόκιο κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας!

    Το μήνυμα αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, δεν αφορά μόνο στις κοντινές αναχρηματοδοτήσεις δανείων μεγάλων εισηγμένων επιχειρήσεων, αλλά μικρότερου βεληνεκούς εταιρείες που κατάφεραν να σταθούν όρθιες στα χρόνια της κρίσης, αποκτούν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στις τράπεζες και να διαπραγματευτούν δάνεια με χαμηλότερα από τα τρέχοντα επιτόκια που κινούνται πέριξ της ζώνης του 5%.

    Την ίδια ώρα, οι μεγάλες εισηγμένες της large cap κατηγορίας του Χ.Α. ετοιμάζουν τις δικές τους αναχρηματοδοτήσεις με χαμηλότερα κουπόνια.

    Θέλοντας να εκμεταλλευτούν το momentum που είναι η ελληνική δεκαετία στα ομόλογα περί 1,46% θα επιδιώξουν να μειώσουν το κόστος δανεισμού τους, στοιχείο που παραπέμπει σε περισσότερα κεφάλαια προς εκμετάλλευση, επενδύσεις, bonus, επιστροφές κεφαλαίου ή μερίσματα για τους μετόχους τους.

    Καλά είναι τα νέα μετά τη χθεσινή εξέλιξη και για τις τράπεζες.

    Η Alpha Βank έχει πλέον τη δυνατότητα να εκδώσει ομολογιακό δάνειο διαβάθμισης Tier II με επιτόκιο κάτω από 5,8% .

    Τα Ελληνικά Πετρέλαια διαθέτουν δυο ομόλογα, ένα που λήγει το 2019 με επιτόκιο 5,25% κι ένα που λήγει το 2021 με κουπόνι 4,875%. Η νέα έκδοση θα φθάσει τα 400 – 500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο θα μπορούσε να μειωθεί έως και το 2,5%

    Η Motor Oil που έχει ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ με κουπόνι 3,25%  μπορεί να πετύχει την έκδοση ομολόγου με επιτόκιο έως και 2%

    Καλά τα νέα και για τον Μυτιληναίο που έχει ομολογιακό, ύψους 300 εκατ. ευρώ στην ελληνική αγορά με 3% και θα μπορούσε να βγει στις αγορές για να εξασφαλίσει χαμηλότερο.

    Σε ομολογιακή έκδοση θα μπορούσε να προχωρήσει και η Τέρνα Ενεργειακή η οποία ήδη αποπλήρωσε προηγούμενη ομολογιακή έκδοση.



    ΣΧΟΛΙΑ