• Business

    Έλον Μασκ: Μειώνει το 10% του προσωπικού της Tesla – «Το μισώ αυτό, αλλά πρέπει να γίνει»

    • Bloomberg
    Έλον Μασκ, CEO Tesla

    Έλον Μασκ, CEO Tesla


    Η Tesla θα απολύσει περισσότερο από το 10% του εργατικού δυναμικού της, αναφέρει ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Electrek που ασχολείται με τη ενέργεια, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει επιβράδυνση της ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα.

    Η Tesla είχε 140.473 υπαλλήλους παγκοσμίως τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεσή της και αν υποθέσουμε ότι οι περικοπές θα ισχύσουν σε ολόκληρη την εταιρεία, θα επηρεαστούν σχεδόν περίπου 15.000 εργαζόμενοι.

    Η εταιρεία, η οποία πρόκειται να ανακοινώσει τα κέρδη τριμήνου της στις 23 Απριλίου, ανακοίνωσε μείωση των παραδόσεων οχημάτων το α’ τρίμηνο, την πρώτη της μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια και επίσης κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς.

    Στο μεταξύ, έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για την παραγωγή ενός οικονομικότερου αυτοκινήτου, εγκαταλείποντας έναν από τους μακροχρόνιους στόχους του Μασκ να κατασκευάσει προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για τον κόσμο.

    Για το θέμα τον περικοπών, ο Έλον Μασκ ανέφερε ως λόγο την «αλληλεπικάλυψη ρόλων και θέσεων εργασίας σε ορισμένους τομείς», σύμφωνα με τον Electrek, ο οποίος επικαλείται ένα εσωτερικά email προς το προσωπικό.

    Αρκετοί αναλυτές προετοιμάζονται για πιθανή συρρίκνωση των πωλήσεων του κατασκευαστή EV για το έτος, επικαλούμενοι την αργή παραγωγή του νεότερου μοντέλου της – το Cybertruck – και μια “νηνεμία” σε νέα προϊόντα, μέχρι να ξεκινήσει η εταιρεία να παράγει το όχημα επόμενης γενιάς στα τέλη του επόμενου έτους.

    «Καθώς προετοιμάζουμε την εταιρεία για την επόμενη φάση ανάπτυξής μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε τρόπους για μειώσεις δαπανών και αύξηση της παραγωγικότητας», έγραψε ο Μασκ.

    «Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, κάναμε μια διεξοδική αναθεώρηση και λάβαμε τη δύσκολη απόφαση να μειώσουμε τους εργαζόμενούς μας κατά περισσότερο από 10% παγκοσμίως. Δεν υπάρχει τίποτα που να μισώ περισσότερο, αλλά πρέπει να γίνει», συμπλήρωσε ο Μασκ.

    Το προσωπικό της Tesla γνώριζε από τις αρχές του έτους για την πιθανότητα περικοπών, όταν ζητήθηκε από τους διευθυντές να επιβεβαιώσουν εάν η θέση κάθε υπαλλήλου τους είναι άκρως απαραίτητη.

    Ορισμένοι εργαζόμενοι μάλιστα, ενημερώθηκαν ότι η εταιρεία δεν επρόκειτο να προσφέρει μερίσματα.

    Σημειώνεται ότι η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει 31% φέτος, κατατάσσοντάς την μεταξύ αυτών με τις χειρότερες επιδόσεις στον δείκτη S&P 500.

    Διαβάστε επίσης: 

    Tesla Model Y: Πισωκίνητo από 49 χιλ. με αυτονομία 600km!

    Hertz: Το φιάσκο με τα Tesla, τα μοιραία λάθη και η αλλαγή πλεύσης ενός ιστορικού κολοσσού

    Elon Musk: Η Tesla θα παρουσιάσει το «Robotaxi» στις 8 Αυγούστου



    ΣΧΟΛΙΑ