• Business

    Ελληνικός Χρυσός: Επενδύσεις 1 δισ. ως το 2025 – Τι θα προτείνει για την Μεταλλουργία

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold

    Χρήστος Μπαλάσκας, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold


    Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 και συνολικά 1,9 δισ. ευρώ τα επόμενα 25 χρόνια προγραμματίζει η Ελληνικός Χρυσός, με στόχο την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ειδικότερα για τα μεταλλευτικά έργα Σκουριών, Ολυμπιάδας, Στρατωνίου – Μαύρων Πετρών.

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά project της χώρας, που θα εκτινάξει την παραγωγική δυναμικότητα και τα έσοδα της Ελληνικός Χρυσός, από τα 160 εκ. ευρώ σήμερα, στα 800 εκ. ευρώ από το 2026.

    Στην πλήρη ανάπτυξή τους τα Μεταλλεία Κασσάνδρας μπορούν να παράγουν 6,7 τόνους χρυσού (συμπυκνώματα) κάνοντας την Ελλάδα την 3η μεγαλύτερη στην Ευρώπη χώρα παραγωγής χρυσού μετά τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

    Τι προτείνει για τη Μεταλλουργία: Τέλος για το flash smelting

    Στην ανάπτυξη αυτή που σχεδιάζει η εταιρεία δεν υπολογίζει τα έσοδα από τη νέα δραστηριότητα από τη μονάδα μεταλλουργίας, για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων χρυσού και την παραγωγή καθαρού χρυσού. Κι αυτό γιατί η σχετική μελέτη δεν εγκριθεί ακόμα από το ΥΠΕΝ.

    Η πρόταση της Ελληνικός Χρυσός για τη νέα μονάδα μεταλλουργίας για την παραγωγή καθαρού χρυσού από συμπυκνώματα στην Ελλάδα, έχει ήδη κατατεθεί στην Επιτροπή Μεταλλουργίας του ΥΠΕΝ, η οποία και αφού την αξιολογήσει, θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στη σημαντική αυτή επένδυση.

    Η επένδυση στη μεταλλουργία αποτελεί δέσμευση της Ελληνικός Χρυσός, στο πλαίσιο της Επενδυτικής Συμφωνίας με το Δημόσιο.

    Ωστόσο, η αρχική πρόταση μπλόκαρε στο ΣτΕ, καθώς η μέθοδος του flash smelting που προέβλεπε, θα είχε απώλειες χρυσού, χαλκού και αργύρου και των διαφυγές αρσενικού στο περιβάλλον και στους χώρους του εργοστασίου.

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής Ελλάδας της Eldorado Gold, Χρήστος Μπαλάσκας, η νέα πρόταση δεν περιλαμβάνει flash smelting, γιατί όπως είπε ήταν μια πολύ ακριβή μέθοδος που θα έκανε την επένδυση μη βιώσιμη.

    Στην πρόταση περιλαμβάνονται τρεις εναλλακτικές επιλογές για την παραγωγή χρυσού, μία με κυάνιο, μία χωρίς κυάνιο και μία πρωτοποριακή μέθοδος που προέκυψε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο.

    «Η Επιτροπή Αξιολόγησης, θα επιλέξει ποια μέθοδο θεωρεί κατάλληλη και ακολούθως θα ανακοινώσουμε το ύψος της επένδυσης και το νέο business plan για την ανάπτυξή της», τόνισε ο κ. Μπαλάσκας.

    Η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας

    Στο μεταξύ, η εταιρεία προχωρά την επένδυση 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 για την πλήρη ανάπτυξή της. Η επένδυσή αυτή θα ξεκλειδώσει σημαντικά οφέλη για τη χώρα και την τοπική κοινωνία, αποτέλεσμα της ήδη πραγματοποιηθείσας επένδυσης ύψους 1,3 δισ. δολαρίων, αλλά και των πρόσθετων ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

    Με τη σειρά τους αυτές οι επενδύσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία 3.000 μόνιμων και καλά αμειβόμενων άμεσων θέσεων εργασίας, εκτιμώμενων εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο ύψους 2 δισ. ευρώ.

    Ακόμη σημαντικές πρόσθετες επενδύσεις σε τοπικά έργα κοινωνικού χαρακτήρα ύψους 80 εκατ. δολαρίων, που μάλιστα θα γίνουν με τρόπο εμπροσθοβαρή με σκοπό να ενισχύσουν την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.

    Με εξασφαλισμένη πλέον τόσο τη χρηματοδότηση όσο και κάθε είδους αδειοδότηση, το έργο των Σκουριών εισέρχεται σε φάση κατασκευαστικής ολοκλήρωσης 2,5 ετών μέσω πρόσθετων επενδύσεων 845 εκατ. δολαρίων, οι οποίες με τη σειρά τους θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερες από 800 θέσεις εργασίας στις κατασκευές και επιπλέον 1.400 κατά την πλήρη λειτουργία του μεταλλείου.

    Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγγιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.

    Παράλληλα, η πλήρης ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας δίνει την ευκαιρία ​στην Ελλάδα να γίνει 3η παραγωγός χώρα χρυσού στην Ευρώπη, ενισχύοντας το γεωστρατηγικό της ρόλο εντός της Ε.Ε., ειδικά μετά τη νέα στρατηγικής της Ε.Ε και τη Νομοθετική Πρωτοβουλία για τις Κρίσιμες Ορυκτές Πρώτες Ύλες, καθώς οι Σκουριές αποτελούν κοίτασμα παγκόσμιου κλάσης εκτός από χρυσό και σε χαλκό, που αποτελεί κρίσιμο μέταλλο για την ηλεκτροκίνηση και την ενεργειακή μετάβαση εν γένει.

    Η διετία β’ εξάμηνο 2023-2025 σηματοδοτεί την πλήρη επανεκκίνηση του έργου των Σκουριών, ένα παγκοσμίου κλάσης μεταλλευτικό έργο χρυσού και χαλκού, συνολικής επένδυσης 1,4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ.

    Η διετία 2024-2025 είναι για την Ελληνικός Χρυσός η περίοδος της επιτάχυνσης για την ολοκλήρωση των κατασκευών στις Σκουριές και την ενίσχυση της παραγωγικότητας στην Ολυμπιάδα, ενώ από το 2025-2029 με την ολοκλήρωση των κατασκευών θα μπει στην περίοδο της ανάπτυξης με τη μεγιστοποίηση της απασχόλησης και της παραγωγής.

    Το έργο είναι σχεδιασμένο με τα υψηλότερα σχεδιαστικά πρότυπα σε επίπεδο λειτουργίας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής διαχείρισης και θα δημιουργήσει περί τις 1.500 θέσεις εργασίας στην κορύφωση των κατασκευαστικών εργασιών και σταθερά έσοδα εκατομμυρίων για τις τοπικές κοινωνίες και το Ελληνικό Δημόσιο σε βάθος 20ετίας.

    Το παραγωγικό μεταλλείο Ολυμπιάδας παράγει χρυσό, ασήμι, μόλυβδο και ψευδάργυρο αξιοποιώντας πρωτοποριακές για την Ελληνική Βιομηχανία τεχνολογίες και παρουσιάζοντας σταθερά ανοδική πορεία.

    Στόχος η Ελληνικός Χρυσός να καταξιωθεί ως μια από τις κορυφαίες μεταλλευτικές εταιρείες στην Ευρώπη, μετατρέποντας τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας σε πηγή ευημερίας για όλους.

    Ανάμεσα στα σημαντικότερα τεχνικά υποέργα του έργου των Σκουριών περιλαμβάνονται:

    §  Ανέγερση εργοστασίου εμπλουτισμού (όπου διαχωρίζεται το εξορυσσόμενο μετάλλευμα) – έχει ολοκληρωθεί

    §  Χωματουργικές εργασίες & κατασκευή εσωτερικής οδοποιίας μεταλλευτικών  εγκαταστάσεων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Θεμελίωση με πασσάλους μονάδας πρωτογενούς θραύσης και θόλου στέγασης προθραυσμένου μεταλλεύματος – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας νερών μεταλλείου – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Κατασκευή υποσταθμού και δικτύου ηλεκτροδότησης – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Κατασκευή του Χώρου Ξηρής Απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Κατασκευή καναλιών εκτροπής ομβρίων υδάτων – έναρξη Β’ εξάμηνο 2023

    §  Έναρξη εργασιών επιφανειακού ορύγματος – έναρξη στα τέλη 2023

    §  Κατασκευή μονάδας φιλτρόπρεσσας για τη διήθηση των τελμάτων – έναρξη στα τέλη 2023

    §  Ανάπτυξη υπόγειου μεταλλείου – έναρξη α’ εξάμηνο 2024

    Το έργο των Σκουριών έχει σχεδιασθεί για να πληροί τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Μέσα από πρακτικές όπως η Ξηρή Απόθεση, το νέο Ολοκληρωμένο Συστήμα Διαχείρισης Αποβλήτων & Υδάτων και η Παράλληλη Αποκατάσταση, επιτυγχάνει τη μέγιστη προστασία και τη χαμηλότερη δυνατή επίδραση στο περιβάλλον.

    Διαβάστε επίσης:

    ΥΠΕΝ: Ποια είναι η Επιτροπή Μεταλλουργίας που θα αξιολογήσει την πρόταση για το εργοστάσιο της Ελληνικός Χρυσός

    ΕΛΤΑ: Πώς θα περάσουν από τις ζημιές στις μεγάλες προοπτικές

    ΔΕΗ Blue: Πρωτοποριακή στρατηγική συνεργασία με την Avis στην ηλεκτροκίνηση – Τι κερδίζει



    ΣΧΟΛΙΑ