• Business

    Ελλάκτωρ: Άνω των 2 δισ. το συνολικό ανεκτέλεστο, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες

    ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έλαβε άδεια αποθήκευσης ενέργειας ισχύος 294MW

    Ευθύμιος Μπουλούτας, Διευθύνων Σύμβουλος Ελλάκτωρ


    Σε τροχιά υλοποίησης και εντός πλαισίου συνεχίζεται η αναδιοργάνωση του Ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία από τον περασμένο Φεβρουάριο βρίσκεται υπό τη διοίκηση των Ολλανδών της Reggeborgh. Κύριοι στόχοι της διοίκησης είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, των εσωτερικών ελέγχων και η καλύτερη διαχείριση κινδύνων.

    Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις τράπεζες ώστε ο Όμιλος να διασφαλίσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά κεφάλαια και να μειώσει το κόστος δανεισμού του.

    Όπως προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα για το εννεάμηνο του 2021, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Όμιλος, στο τρίτο τρίμηνο του έτους, κατέγραψε αύξηση του κύκλου εργασιών (244 εκατ. ευρώ) σε ποσοστό 7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και 22% έναντι του β΄τριμήνου του 2021. Στο 9μηνο, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε στα 638 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 4% σε ετήσια βάση, με την εικόνα να παρουσιάζει βελτίωση από το πρώτο εξάμηνο και μετά.

    Ενδεικτικό, φυσικά, είναι και το γεγονός ότι ύστερα από έξι αρνητικά τρίμηνα ο Όμιλος επανήλθε στην κερδοφορία με κέρδη προ φόρων στα 8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, η ρευστότητα του Ομίλου ήταν στο τέλος του Σεπτεμβρίου στα 455 εκατ. ευρώ, από 406 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2020.

    Παράλληλα, ο Όμιλος έχει μειώσει το δανεισμό του από τα 707 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020 στα 637 εκατ. ευρώ. Εξέλιξη που επιβεβαιώνει την προσπάθεια της νέας διοίκησης για βελτιστοποίηση των ροών χρηματοδότησης και ταυτόχρονη μείωση του μεσοπρόθεσμου κόστους δανεισμού του Ομίλου.

    Τα μέχρι στιγμής βήματα

    Το πρώτο ορόσημο για τη βελτίωση της εικόνας του ισολογισμού του Ομίλου υπήρξε η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ.

    Παράλληλα, ο Όμιλος προχωρά με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές του εξωτερικού, εστιάζοντας σε διαγωνισμούς και στην υλοποίηση projects στην Ελλάδα και τη Ρουμάνια. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάκτωρ προχωράει ήδη στο σχέδιο της απεμπλοκής του από την Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Χιλή και οριστικοποιεί την έξοδό του από τη Βραζιλία και την Αυστραλία.

    Άνω των 2 δισ. ευρώ το συνολικό ανεκτέλεστο

    Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου υπερβαίνει πλέον τα 2 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 12%. Τονίζεται, δε, πως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το pipeline έργων διαδραματίζουν τα κατασκευαστικά έργα και η διαχείριση απορριμμάτων.

    Μέχρι στιγμής το 2021 υπεγράφησαν συμβάσεις για έργα αξίας 366 εκατ. ευρώ με τα μισά περίπου εξ αυτών (166 εκατ. ευρώ) να αφορούν έργα που συμβασιοποίηθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο.

    Κατασκευές

    Ο Όμιλος της Ελλάκτωρ δραστηριοποιείται σε αρκετούς τομείς με κύριο αυτόν των κατασκευών, ο οποίος και εκτιμάται πως αποτελεί το σημαντικότερο πόλο μόχλευσης κερδών. Εντός του 2021 ο Όμιλος εξασφάλισε πλήθος έργων, με πρώτο ένα νέο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αθήνα συνολικού προϋπολογισμού 109 εκατ. ευρώ.

    Ακολουθεί το έργο της κατασκευής αποχετευτικών αγωγών και δικτύων αξίας 32 εκατ. ευρώ στη Ραφήνα και τα Σπάτα, καθώς και η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου στην Ξάνθη και τη Δράμα (17 εκατ. ευρώ).

    Όσον αφορά στις υποδομές μεταφορών η Ελλάκτωρ έχει εξασφαλίσει τις συμβάσεις για τη σύνδεση της Εγνατίας με τον 6ο προβλήτα του Λιμένος Θεσσαλονίκης (26 εκατ. ευρώ), τη λειτουργία και τη συντήρηση του Δυτικού και Ανατολικού άξονα της Εγνατίας (39 εκατ. ευρώ), καθώς και την κατασκευή αεροπορικών υποστέγων στη βάση του αμερικανικού στρατού στη Λάρισα (20 εκατ. ευρώ).

    Επιπλέον αναμένεται έως τα τέλη του έτους να έχει υπογραφεί η σύμβαση για τη Λειτουργία και τη Συντήρηση του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) Ψυττάλειας. Σημειώνεται πως η εταιρεία έχει εξασφαλίσει τη σύμβαση σε συνεργασία με τον Όμιλο της ΑΒΑΞ.

    Όσον αφορά τις μελλοντικές προοπτικές για τη χώρα μας ο Όμιλος προσβλέπει στη δημοπράτηση ενός σημαντικού αριθμού έργων τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ σίγουρα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν επιπλέον ώθηση στην αναπτυξιακή τροχιά της εθνικής οικονομίας.

    Παραχωρήσεις

    Στις παραχωρήσεις, καταγράφεται συνεχής βελτίωση σε επίπεδο εσόδων, καθώς αυτά διαμορφώθηκαν από 57,9 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 στα 67,9 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς. Σε αυτή την επίδοση συμβάλλει σημαντικά και η παραχώρηση της Αττικής Οδού, καθώς η κίνηση οχημάτων έχει επιστρέψει σε προ κορονοϊού επίπεδα.

    Επιπλέον, ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει και αναλάβει την παραχώρηση για την Μαρίνα του Αλίμου, ενώ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ που αφορά στο πλειοψηφικό ποσοστό του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου.

    Περιβαλλοντικά έργα

    Σημαντική αύξηση εσόδων στα 83,6 εκατ. ευρώ στο 9μηνο που μεταφράζεται σε +11% σε ετήσια βάση είχε και ο τομέας των έργων περιβάλλοντος. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των κλινικών απορριμμάτων ως αποτέλεσμα της πανδημικής κρίσης, στην αύξηση των τιμών ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς στο project της μονάδας βιοαερίου στη Μαυροράχη.

    Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς ο Όμιλος υπέγραψε συμβάσεις που αφορούν στην επέκταση του ΧΥΤΑ Φυλής, το μηχανικό εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Αθήνα και την επέκταση της σύμβασης για το περιβαλλοντικό έργο στη Λάρνακα.

    Ο Όμιλος εκτιμά, επίσης, πως τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων θα αποτελέσουν «πεδίο δόξης» για τις εγχώριες υποδομές, καθώς η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επεξεργασία αποβλήτων ενώ τα χρονικά περιθώρια που προκύπτουν από την ένταξη έργων σε κοινοτικούς πόρους στενεύουν ολοένα και περισσότερο. Εκτιμάται, δε, πως οι σχετικές επενδύσεις θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ με στόχο την επεξεργασία περίπου 4 εκατ. τόνων αστικών αποβλήτων.

    Real Estate

    Ο Όμιλος Ελλάκτωρ έχει δράση και στην αρένα του Real Estate μέσω της θυγατρικής της REDS. Η εταιρεία διαχειρίζεται ήδη το Smart Park, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης, καθώς λειτουργεί πλήρως από τον περασμένο Ιούλιο.

    Το εν λόγω εμπορικό πάρκο διεκδικεί αποζημιώσεις 1,6 εκατ. ευρώ και έχει λάβει μέχρι στιγμής 850 χιλιάδες ευρώ από την Πολιτεία λόγω των ενοικίων που απώλεσε από τα μέτρα μείωσης των ενοικίων που ελήφθησαν με στόχο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της πανδημίας.

    Το επόμενο project της REDS είναι το Cambas Park για το οποίο και αναμένεται η ολοκλήρωση του business plan εντός του έτους ώστε να ξεκινήσει η υλοποίησή του.

    Όσον αφορά τους εν εξελίξει διαγωνισμούς για ακίνητα η εταιρεία αποτελεί ένα από τους δύο μνηστήρες για την έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες του Ηρακλείου Κρήτης με τη σχετική δημοπράτηση να αναμένεται στις 6 Δεκεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελλάκτωρ: Κέρδη 8 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο

    Βασιλική Λαζαράκου: Πώς η Επ. Κεφαλαιαγοράς οδηγήθηκε στην απόφαση για την Ελλάκτωρ – Όλο το παρασκήνιο

    Έρχονται οι προσφορές για δύο ΣΔΙΤ «σημαίες» του Υπ. Υποδομών – Οι επιχειρηματίες που διεκδικούν τα έργα των 682 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ