• Business

    Αιφνιδιάζει ο Αλεξιάδης: Προαναγγέλλει αμνηστία στους φοροφυγάδες (σαν να έχουμε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ)

    Τρύφων Αλεξιάδης.

    Τρύφων Αλεξιάδης. ετών 59. Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών


    Οι αρχές ερευνούν σήμερα 1,3 εκατ. φορολογούμενους δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε συνέντευξη του στο Bloomberg. Οι έλεγχοι είναι το αποτέλεσμα “του συνδυασμού όλων των υφιστάμενων λιστών”, που έχουν οι αρμόδιες αρχές, αναφέρει ο ίδιος. Η Ελλάδα ζητά από τους πολίτες της να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια από την Ελβετία και άλλες χώρες του εξωτερικού με την υπόσχεση της μερικής αμνηστίας, αναφέρει το Bloomberg στο δημοσίευμα του.

    Αν και δεν θα παρέχεται πλήρης αμνηστία, τα κίνητρα μπορεί να περιλαμβάνουν την απόσυρση κατηγοριών, αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργών Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο. Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές και μπορεί να υποβληθεί σύντομα στο κοινοβούλιο, ανέφερε.

    “Δεν θα συγχωρέσουμε τα πάντα, αλλά θα δώσουμε κίνητρα ώστε ο κόσμος να συμμετάσχει”, δηλώνει ο κ. Αλεξιάδης και προσθέτει ότι τα στοιχεία που θα γνωστοποιηθούν θα φορολογηθούν με τον συντελεστή που ίσχυε όταν πραγματοποιήθηκε το εισόδημα.
    “Εάν κάποιος είχε ανακοινώσει εισόδημα, για παράδειγμα, 200.000 ευρώ σε ένα συγκεκριμένο έτος, αλλά έχει καταθέσει 500.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά. Οι προτάσεις για συντελεστή 10% με 15% δεν είναι σοβαρές, ο συντελεστής θα είναι υψηλότερος”, αναφέρει.

    Λίστα Lagarde

    Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, η Ελλάδα έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα σε φερόμενους φοροφυγάδες της λίστας Lagarde. “Οι έλεγχοι είναι το προϊόν συνδυασμού όλων των υφιστάμενων λιστών”, τόνισε ο ίδιος.

    Αν και η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να είναι ακόμη διαδεδομένη, η συγκέντρωση εσόδων φέτος είναι εντός των στόχων του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη. Η κυβέρνηση θα αυξήσει τον φόρο εισοδήματος και τους φόρους επί των εσόδων από τα ενοίκια, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ενώ αρνήθηκε να πει ποιους άλλους φόρους εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους στο τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης, ή να σχολιάσει τα δημοσιεύματα για τα σχέδια επιβολής εισφοράς επί των τραπεζικών συναλλαγών.

    “Διαπραγματευόμαστε σκληρά και τα πράγματα πηγαίνουν καλά”, δήλωσε εν όψει ενός νέου γύρου συνομιλιών με τους θεσμούς. […] Θα υπάρξουν κάποια μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν ορισμένους φορολογούμενους, διότι πρέπει να καλύψουμε ένα δημοσιονομικό κενό”, τόνισε.

    “Δεν καταλαβαίνω αυτούς που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το ότι εφαρμόζει τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην συμφωνία με τους πιστωτές, ενώ την ίδια στιγμή αποδέχονται αυτή τη συμφωνία”, πρόσθεσε.

    Ακόμη, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα άμεσο πρόβλημα ταμειακών ροών. “Θα υπάρξει κινδυνολογία, όπως συνέβη και στο παρελθόν. Αλλά δεν υπήρχε πρόβλημα τότε, και δεν θα υπάρξει πρόβλημα και τώρα”.



    ΣΧΟΛΙΑ