• Το νέο ράλι των μετοχών, ο Τάσος Μάνος και η υπονόμευση του ΔΕΔΔΗΕ, ο πόλεμος Δαγούμα με την κυβέρνηση, γιατί η Πειραιώς είναι ακόμα και τώρα το απόλυτο play και οι 4 του Μονακό

    Το πάρτι στις μετοχές δεν λέει να σταματήσει.

    image

    Το πάρτι μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη 

    Το πάρτι στις μετοχές δεν λέει να σταματήσει.

    Οικονομία και πολιτική πάνε μαζί οπότε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούστηκε θετικά από όσους ασχολούνται με τις αγορές.

    Η έντονα ανοδική κίνηση συνεχίστηκε στην ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 0% 1,49 , στην ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 , στην Πειραιώς ΠΕΙΡ 2,83% 4,00 , στην Εθνική ΕΤΕ 4,02% 7,51  και στην Alpha Bank ΑΛΦΑ 3,73% 1,67 .

    Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη άνοδος της Ελλάκτωρ στην αρχή της συνεδρίασης.

    Όμως στην συνέχεια την μετοχή κάποιοι την πούλησαν και τελικά έκλεισε με απώλειες 0,43%.

    Περίεργο.

    Δεν ξέρω εάν η εταιρεία έχει deal μπροστά της πάντως η αντίδραση αυτή δείχνει κάτι σαν να χάλασε.

    Η Mytilineos ΜΥΤΙΛ 2,54% 38,80 έκλεισε με κέρδη 2% και ένα πακέτο 1.200.000 μετοχών που άλλαξε χέρια.

    Η Mytilineos θα ανακοινώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα την Πέμπτη.

    Τα καθαρά κέρδη εκτιμάται ότι θα προσεγγίζουν τα 480 ως 500 εκατ. ευρώ.

    Το νούμερο από μόνο του είναι μαμούθ.

    Μητσοτάκης – Στουρνάρας συντονισμένοι για την επενδυτική βαθμίδα

    Νομίζω δεν πέρασε απαρατήρητο χθες ότι πρωθυπουργός και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ΕΛΛ 0,35% 14,40 κινήθηκαν  (συμπωματικά;) στην ίδια γραμμή για την κατάκτηση του «εθνικού στόχου» της επενδυτικής βαθμίδας.

    Το μήνυμα ήταν ότι πριν τις εκλογές δεν υπάρχει περίπτωση αναβάθμισης, ενώ για τη συνέχεια θα πρέπει να δείξουμε καλή διαγωγή.

    Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ενώ η χώρα «έχει περάσει» τις εξετάσεις στο δημοσιονομικό πεδίο (μείωση Χρέους, πρωτογενή πλεονάσματα) αλλά και στο τραπεζικό (με την μείωση των κόκκινων δανείων) αν μετά τις εκλογές δημιουργηθούν συνθήκες πολιτικής αστάθειας, οι οίκοι Αξιολόγησης δεν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα.

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ήταν κατηγορηματικός, αναφέροντας ότι αν οι πολίτες μας εμπιστευτούν ξανά είμαι σίγουρος ότι θα πάμε σε λίγους μήνες σε επενδυτική βαθμίδα.

    Αναρωτιέμαι αν μπορούν να πουν το ίδιο και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι.

    Εάν έχουμε πολιτική αστάθεια ή έρθει άλλη κυβέρνηση και εφαρμόσει ένα δικό της πρόγραμμα δε θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με το κιάλι».

    Ο Γιάννης Στουρνάρας από την πλευρά του προειδοποίησε ότι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα το 2023 είναι απολύτως εφικτή αλλά δεν θα έρθει αυτόματα.

    Η Ελλάκτωρ και οι αποζημιώσεις 

    Η Αττικό Μετρό  για μία ακόμη φορά «ψαλιδίζει» τις αποζημιώσεις της  Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,53% 2,57 οι οποίες  προκύπτουν από τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του Μετρό Θεσσαλονίκης, όχι φυσικά με ευθύνη της εταιρείας.

    Οι τακτικοί αναγνώστες του Wiseman θα γνωρίζετε πως οι συνεχείς παρατάσεις της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής  του Μετρό στη Συμπρωτεύουσα έχουν ως αποτέλεσμα οι ανάδοχοι του έργου  (Ελλάκτωρ-WeBuild-Hitachi) να ζητούν ευλόγως  τα «σπασμένα» από την Αττικό Μετρό, η οποία είναι η αναθέτουσα αρχή του διαγωνισμού.

    Ωστόσο, οι δύο Νίκοι (Κουρέτας και Ταχιάος) της εταιρεία εξετάζουν εξονυχιστικά κάθε αίτημα αποζημίωσης, καθώς δε θέλουν να «πέφτει» ούτε ευρώ.

    Στο δια ταύτα , όπως μαθαίνω, η Ελλάκτωρ είχε ζητήσει αποζημίωση 2,9 εκατ. Ευρώ για τις ζημιές που είχε το διάστημα Μάιος-Ιούλιος του 2022 λόγω των καθυστερήσεων που προέκυψαν από το σίριαλ του Σταθμού Βενιζέλου.

    Η Αττικό Μετρό, ως όφειλε, εξέτασε το αίτημα της αναδόχου, αλλά όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις το κούρεψε στα  2,5 εκατ. ευρώ.

    Νέες δουλειές στην Grand Thorton από το Υπουργείο Υποδομών

    Νέα projects  μαθαίνω πως κλείνει  η Grant Thornton με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, καθώς αναλαμβάνει νέο έργο για λογαριασμό  της ΕΡΓΟΣΕ.

    Η εταιρεία, όπως διαβάζω σε σχετική απόφαση του Διευθύνοντα Συμβούλου της  ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστου Βίνη, επέλεξε  τη  Grant Thornton, για να περάσει από κόσκινο τις οικονομικές της καταστάσεις για το 2022.

    Παρατηρώ, πάντως, πως δεν υπήρχε ανταγωνισμός καθώς πρόκειται για απ’ ευθείας ανάθεση σύμβασης, ενώ το κόστος ανήλθε στα 34.100 ευρώ.

    Ο Τάσος Μάνος και η υπονόμευση του ΔΕΔΔΗΕ

    Τον κίνδυνο υπονόμευσης του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ επισείει ο Τάσος Μάνος διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή, σε έγγραφό του προς τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα που διαβιβάστηκε στη Βουλή.

    Ο κ. Μάνος υποστηρίζει πως «τυχόν πάγωμα της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων στο διαγωνισμό φωτοβολταϊκών της Κρήτης και αναστολή των όρων σύνδεσης θα οδηγούσε σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις  τον  ΔΕΔΔΗΕ».

    Λέει ακόμη πως «οι επιπτώσεις ενδεχόμενης ακύρωσης θα συνίσταντο επί της ουσίας στη ματαίωση των επιτυχώς υποβληθέντων αιτημάτων για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης για τα οποία έχει εκδοθεί βεβαίωση με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της αδειοδοτικής διαδικασίας των επενδύσεων και τη μείζονα επισφάλεια (νομική και οικονομική) του ίδιου του ΔΕΔΔΗΕ από  τυχόν ματαίωση των επενδύσεων αυτών».

    Είναι ξεκάθαρο πως ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ θέτει θέμα υπόστασης της ίδιας της εταιρίας που διευθύνει.

    Για το θέμα σας είχε ενημερώσει πρώτος ο Wiseman στις 27 Οκτωβρίου πέρυσι με τίτλο «ΤΡΕΙΣ ΣΤΟ ΓΥΡΟ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ Ο ΔΑΓΟΥΜΑΣ ΤΗΣ ΡΑΕ-ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΟΣ Ο ΜΑΝΟΣ ΤΟΥ ΔΕΔΔΗΕ».

    Τί είχε γίνει τότε και το ξετρύπωσε ο wiseman  και έχει τώρα συνέχεια στην οποία μάλιστα δίνει δραματικό τόνο ο κος Μάνος;

    Λοιπόν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ)  Στέλιος Λουμάκης που δηλώνει δόκτωρ έκανε   καταγγελία στα γραφεία της ΡΑΕ κατά του ΔΕΔΔΗΕ για σοβαρά προβλήματα στον διαγωνισμό των φωτοβολταϊκών (Φ/Β)  στην Πελοπόννησο αλλά εν συνεχεία και σε αυτόν της Κρήτης.

    Είχαν προηγηθεί εξώδικα κατά του Διαχειριστή με κοινοποίηση που έλαβε και ο  Υπουργός η  ΡΑΕ.

    Η καταγγελία ούτε λίγο ούτε πολύ είναι  150 σελίδες!

    Ο κ. Λουμάκης και άλλοι επενδυτές  ομιλούν για «κάκιστη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΔΕΔΔΗΕ που οδήγησε στον άδικο αποκλεισμό πλειάδας αιτήσεων».

    Η καταγγελία πέραν της ακύρωσης του διαγωνισμού ζητούσε  από την ΡΑΕ την λήψη και άμεσων ασφαλιστικών μέτρων για το πάγωμα της εξέτασης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν «με τον διαβλητό αυτό τρόπο, αφού αν τυχόν αφεθεί ο ΔΕΔΔΗΕ να μοιράσει τον ηλεκτρικό χώρο εκδίδοντας όρους σύνδεσης στη βάση των επίπλαστων αποτελεσμάτων του επίμαχου διαγωνισμού, θα έχουν υποστεί ανεπίστρεπτη και οριστική οικονομική βλάβη»

    «Πρόκειται για κλασική περίπτωση νοθείας που δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη» υποστηρίζει ο δρ  Λουμάκης που έκανε  πολλή φασαρία για το θέμα.

    Ο δόλος του κ. Μάνου

    Καταλαβαίνετε φυσικά όλοι τί υποστηρίζει η καταγγελία: πως ο κ. Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ  με δόλο απέκλεισε από το διαγωνισμό όσους δεν ήθελε και προτίθεται να περάσει τους δικούς του που θα έχουν ως έπαθλο αρκετά εκατομμύρια.

    Αντίστοιχα και ο  διαγωνισμός της Κρήτης προκάλεσε μαζικές αντιδράσεις από τους επενδυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι «η πλατφόρμα του διαγωνισμού είχε σοβαρές δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία για σημαντικό αριθμό έργων που έμειναν εκτός και σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν εξασφαλίσει όρους σύνδεσης».

    Απαντώντας και μάλιστα ενώπιον της Βουλής ο κος Μάνος τονίζει πως «τυχόν πάγωμα θα θέσει εκποδών ρητή κανονιστική διάταξη του πρωτογενούς κανονιστικού πλαισίου, βάση της οποίας οφείλει εντός συγκεκριμένων προθεσμιών να ολοκληρώνει τον έλεγχο των τυπικών και ουσιαστικών τεχνικών στοιχείων των αιτήσεων».

    Εμείς αφού ευχηθούμε καλά ξεμπερδέματα σε όλους (που δεν το βλέπουμε) ρωτάμε τί ακριβώς έχει κάνει ως τώρα ο «ελέγχων» υποχρεωτικά και εκ του νόμου ύστερα από καταγγελία επώνυμη,  ο Θανάσης Δαγούμας της ΡΑΕ και τί έχει απαντήσει ο «ελεγχόμενος»   Τάσος Μάνος του ΔΕΔΔΗΕ.

    «Είναι γνωστό πως πιο εύκολα θα τα βρουν οι αντιμαχόμενοι φύλαρχοι στη Λιβύη, παρά ο Θανάσης (ΣΣ: Δαγούμας) με τον Τάσο (ΣΣ: Μάνο) και να δούμε τί θα γίνει τώρα» μας είπε υψηλά ιστάμενη πηγή στο ΥΠΕΝ.

    Η κόντρα του Δαγούμα με την μισή κυβέρνηση

    Οι αφορμές της κόντρας πολλές (άλλωστε ο κος Δαγούμας εδώ και καιρό είναι σε κόντρα με τη …μισή κυβέρνηση) αλλά όπως λένε οι καλά πληροφορημένοι φίλοι μου, η πραγματική αιτία είναι μία και μοναδική: ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους «έξυπνους μετρητές» που βρίσκεται σε τελική φάση αξιολόγησης.

    Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που θα ξετυλιχθούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια, καθώς η  εκτίμηση για το project είναι ότι θα ξεπεράσει το  1-1,2 δισ. ευρώ τελικά.

    Ο wiseman  σας έχει ενημερώσει εγκαίρως για το παρασκήνιο του διαγωνισμού, ποιοι  Αμερικανοί και Γάλλοι πέρασαν, ποιοι άλλοι κόπηκαν και γιατί.

    Τώρα στη δεύτερη φάση έρχεται η ώρα των συμμαχιών που θα κάνουν οι αλλοδαποί φιναλίστ με εγχώριους παίκτες.

    Σε αυτό το σκηνικό ο κος Μάνος θέλει να έχει τον πρώτο λόγο ως καθ’ ύλην αρμόδιος και ο κος Δαγούμας θέλει το ρόλο του ως ρυθμιστής.

    Γι’ αυτό η σκληρή κόντρα ξεκίνησε  με ηλιακά πάνελ σε Κρήτη και Πελοπόννησο…

     

    Κώστας Αχ. Καραμανλής: Οι εισηγήσεις 

    Εναλλακτικές προτάσεις για χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής σε Αττική και Βόρεια Ελλάδα έχει στα χέρια του ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής που σίγουρα «πονοκεφαλιάζει» για το θέμα.

    Πράγματι έχει στα σκαριά τη γραμμή 4 του Μετρό, τις επεκτάσεις του Προαστιακού, τις σημαντικές επεκτάσεις της Αττικής Οδού με τη συνέχεια της Λεωφόρου Κύμης και από την άλλη μεριά το περίπλοκο τεχνικά έργο της σήραγγας Ηλιουπόλεως που θα τον Καρέα με τη Λεωφ. Βουλιαγμένης.

    Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το εμβληματικό «Fly Over» δηλαδή η Υπέργεια Περιφερειακή Λεωφόρος που θα λύσει το οξύτατο κυκλοφοριακό στη νύμφη του Θερμαϊκού.

    Πού θα βρεθούν τόσα χρήματα;

    Ήδη σοβαροί μανατζαραίοι του χώρου των κατασκευών προτείνουν,  ένα μεγάλο μέρος των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις υποδομών όπως η Εγνατία και 3-4 λιμάνια της χώρας, να διατεθούν για μεγάλα έργα και μάλιστα να τιτλοποιηθούν ώστε να μπουν μέσα και μεγάλα funds να χρηματοδοτήσουν.

    Μου λένε ότι και στο Μέγαρο Μαξίμου βλέπουν με καλό μάτι την πρόταση.

    Οψόμεθα…

    Η «μάχη της βασιλόπιτας» στο Υπουργείο Υγείας

    Καλά – καλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά στο Υπουργείο Υγείας έχουν μπει τόσο πολύ σε  προεκλογικό κλίμα, ώστε παραλίγο να «βγουν τα μαχαίρια» ακόμη και για την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας.

    Ναι, καλά διαβάσατε.

    Εξηγούμαι.

    Ο Θάνος Πλεύρης έκοψε την περασμένη Τετάρτη την πίτα στο Υπουργείο Υγείας, παρουσία όλης της πολιτικής ηγεσίας και όλων των εργαζομένων.

    Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία μαζεύτηκε στο γραφείο του για κουβεντούλα και για ανταλλαγή ευχών, μιας και ήταν και η ονομαστική εορτή του κυρίου Πλεύρη.

    Χθες, ωστόσο, όπως μας ενημέρωσαν καλά πληροφορημένες πηγές, κόπηκε εκ νέου βασιλόπιτα στο Υπουργείο.

    Πιο συγκεκριμένα η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα έκοψε τη δική της πίτα, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και των διευθυντών των τομέων.

    “Βράζει” από τον ανταγωνισμό το Υπουργείο Υγείας ή μου φαίνεται;

    ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Γιατί είναι ακόμα και τώρα το απόλυτο play 

    Φίλοι αναγνώστες η μετοχή της Πειραιώς έχει αλλάξει άρδην εικόνα τον τελευταίο καιρό.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς έχει πλέον εξαιρετική συμπεριφορά στα τερματικά.

    Είναι ολοφάνερο ότι στη μετοχή τοποθετούνται μεγάλοι και σοβαροί ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Wiseman τον τελευταίο καιρό ξεκίνησε να χτίζει θέση για πρώτη φορά στη μετοχή της Πειραιώς το αμερικάνικο κολοσσιαίο fund Arrowstreet Capital με έδρα τη Βοστώνη και με υποδιαχείριση 186,5 δις δολάρια.

    Για να γνωρίζετε, οι ιδρυτές της Arrowstreet είναι ο καθηγητής οικονομικών του Harvard κύριος John Campbell, ο κύριος Peter Rathjens με PhD από το Princeton University και τρίτος ο κύριος Bruce Clark με MSc από το London Business School.

    Οι περισσότεροι θα αναρωτιέστε «Καλά είναι δυνατόν, στην Πειραιώς να γίνονται όλες αυτές οι τοποθετήσεις!

    Σύμφωνα με κορυφαίους επαγγελματίες της αγοράς, αυτή τη στιγμή η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι από τις φθηνότερες τραπεζικές μετοχές παγκοσμίως και το story που παίζουν οι ξένοι διαχειριστές είναι η μεταμόρφωσή της από ασχημόπαπο σε κύκνο.

    Οι κορυφαίοι επαγγελματίες χρησιμοποιούν σαν βάση δεδομένων τα τελευταία report που έχει βγάλει η GOLDMAN SACHS για τις τράπεζες παγκοσμίως.

    Συγκεκριμένα, η GOLDMAN SACHS έβγαλε report στις 12 Ιανουαρίου, για τις τράπεζες του Κόλπου, όπου στη σελ. 33 έχει αναλυτικά τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Για να γνωρίζετε, οι ελληνικές τράπεζες είναι μακράν οι φθηνότερες με τις καλύτερες προοπτικές.

    Συγχρόνως, η GOLDMAN SACHS είχε βγάλει και ένα report στα τέλη Δεκέμβρη μόνο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Σε αυτό το report η GOLDMAN SACHS μας δείχνει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες παίζουν με ένα μέσο προσδοκώμενο P/TBV2023e=0,7 και με ένα μέσο προσδοκώμενο  ROTE2023e=10%.

    Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι πρότινος για την Τράπεζα Πειραιώς, ήταν η ανασφάλεια που είχαν οι ξένοι επενδυτές, λόγω των χαμηλών ιδίων κεφαλαίων και ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να χρειαστεί ξανά αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Όμως, μέχρι και η GOLDMAN SACHS στο τελευταίο της report τονίζει ότι πλέον δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού βλέπει τον δείκτη κεφαλαίων CET1 για το 2023 να είναι στα 13% και για το 2024 να είναι στο 14%.

    Πειραιώς: Οι υπολογισμοί της OPTIMA BANK

    Για να γνωρίζετε, η Optima Bank υπολογίζει την καθαρή ενσώματη αξία της Πειραιώς (TBV) στο τέλος του 2024 στα 7,056 δις ευρώ, δηλαδή στα 5,6448 ευρώ ανά μετοχή.

    Έτσι, αυτή τη στιγμή, η Πειραιώς παίζει με ένα P/TBV2024e=0,3195!!!

    Ένα από τα χαμηλότερα σε παγκόσμια κλίμακα.

    Ο αναλυτής της Optima υπολογίζει ότι το 2024 η Πειραιώς θα βγάλει 672 εκ ευρώ καθαρά κέρδη.

    Δηλαδή στο χθεσινό κλείσιμο των 1,8035 ευρώ και στην κεφαλαιοποίηση των 2.255 δις ευρώ παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E2024e=3,35!!!

    Αυτό είναι η πεμπτουσία του ΤΣΑΜΠΑ!!!

    Αυτοί οι δύο αριθμοδείκτες σύμφωνα με τους ειδικούς δείχνουν, την κολοσσιαία στρέβλωση που υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μετοχή της Πειραιώς.

    Εάν λάβουμε τώρα υπόψη μας και τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Optima ότι το 2024 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια NPE της Πειραιώς πέσουν στο 5,1% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων FL CET1 Ratio πάει στο 13,2% και με τον δείκτη δανείων/καταθέσεων στο 69,5%, όλα αυτά τα στοιχεία δείχνουν μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΥΓΙΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ.

    Οι ειδικοί πιστεύουν ότι εφόσον η Πειραιώς επιτύχει τις εκτιμήσεις του αναλυτή της Optima θα δικαιούται να παίζει ΑΜΕΣΑ με ένα P/TBV2024e=0,6.

    Δηλαδή, η τιμή της μετοχής θα πρέπει να πάει ΑΜΕΣΑ στα 3,38 ευρώ, όπου και εκεί για να καταλάβετε πάλι θα είναι ΤΣΑΜΠΑ με βάση τα παγκόσμια δεδομένα.

    Στην τιμή στόχο των 3,38 ευρώ που είναι σχεδόν ίδια με αυτή που έδωσε η HSBC (TP 3,30 ευρώ) η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θα παίζει με ένα προσδοκώμενο P/E2024e=6,287!!!

    Οι ειδικοί αναμένουν με ανυπομονησία το Investor Day της Τράπεζας Πειραιώς που θα γίνει στις 30 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις πεντέμισι το απόγευμα.

    Οι ειδικοί θεωρούν ότι, εφόσον ο κύριος Μεγάλου προβεί στην εκτίμηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς από το 2024 θα μπορεί να επιτυγχάνει ένα επαναλαμβανόμενο ROTE 10%, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να μπορεί η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να παίζει με ένα προσδοκώμενο P/TBV2024e=0,7.

    Δηλαδή να πάει η μετοχή στα 3,95 ευρώ.

    Τι λέει ο Lomax της HSBC 

    Όμως οι ίδιοι ειδικοί μας τονίζουν ότι πρέπει να δώσουμε και τεράστια σημασία στην πρόσφατη ανάλυση του γκουρού των αναδυόμενων αγορών κυρίου John Lomax επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών της HSBC, που στο πρόσφατό του report που βγήκε στις 8 Ιανουαρίου έβαλε το ελληνικό χρηματιστήριο σε σύσταση overweight με στάθμιση 0,8%, ενώ η στάθμιση που έχει ο FTSE είναι στο 0,4%.

    Από τις 24 χώρες που παρακολουθεί ο κύριος Lomax, μόνο στην Ελλάδα και στο Κατάρ δίνει διπλάσια στάθμιση σε σχέση με τον FTSE.

    Ακόμα αναφέρει ότι οι περισσότερο ευνοημένες μετοχές από αυτή την εξέλιξη θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία οι ξένοι διαχειριστές έχουν τη μικρότερη έκθεση αυτή τη στιγμή και συγχρόνως η HSBC της δίνει το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου από όλες τις ελληνικές τράπεζες.

    Για να σας φρεσκάρουμε τη μνήμη, ο κύριος Lomax ήταν ο άνθρωπος που το 1999 όταν ο Γ.Δ. έπαιζε στις 5.350 μονάδες είχε πει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο είναι η μητέρα όλων των φουσκών.

    Τότε έλεγαν όλοι ότι «δεν ξέρει τι λέει».

    Όπως όλοι γνωρίζετε, ο κύριος Lomax δικαιώθηκε ΑΠΟΛΥΤΑ.

    Τώρα μετά από 15 χρόνια καταστροφής πλούτου για τις ελληνικές τράπεζες, από το 2007 και μετά, βλέπει πλέον φως στο τούνελ και σταδιακό χτίσιμο υπεραξιών για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

    Όμως, αυτή που έχει όλα τα εχέγγυα να υπεραποδώσει είναι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Το ασχημόπαπο ετοιμάζεται να γίνει κύκνος με ημερομηνία εκκίνησης στις 30 Ιανουαρίου.

    Απλώς χρειάζεται υπομονή και επιμονή.

    Ο καταλύτης για να συνεχίσει το rerating η μετοχή είναι τι θα ειπωθεί στο Investor Day που είναι σε λίγες μέρες.

    Όμως, ακόμα μεγαλύτερος καταλύτης για τη μετοχή θα είναι η προσδοκώμενη είσοδος της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς στον MSCI είτε τον Φεβρουάριο είτε τον Μάιο.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τεράστια στρέβλωση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς είναι θέμα χρόνου και μόνο για να αποκατασταθεί.

     

    Οι 4 του Μονακό

    Μπορεί ένας Πρίγκιπας να περιμένει…, οι Άρχοντες όμως, jamais…

    Εμπνευσμένος από την εξόδιο ακολουθία του Τέως στη Μητρόπολη, αποφάσισα να ασχοληθώ σήμερα με ένα άλλο εκκλησιαστικό γεγονός που έλαβε χώρα την Κυριακή που μας πέρασε, αυτή τη φορά στο μακρινό Πριγκιπάτο του Μονακό.

    Εκεί, ο Πρίγκιπας με την καλογυαλισμένη στολή και τη θλιμμένη Πριγκίπισσα μείνανε με το χαμόγελο, περιμένοντας την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Γιατί ακόμα και για τους Πατριάρχες, υπάρχει η ανώτερα βία….

    Έτσι, την ημέρα που θα ξεκινούσε ο Πατριάρχης με την αποστολή του από το Φανάρι απεβίωσε η αδερφή του Ζαχαρούλα Αναστασιάδου, με αποτέλεσμα η επίσκεψη να ακυρωθεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή και το Πριγκιπάτο να μείνει απαρηγόρητο.

    Όμως, αν και ακυρώθηκε η επίσκεψη του Παναγιωτάτου στο Μονακό, δεν ακυρώθηκε η ορκωμοσία και ονομασία τεσσάρων νέων Αρχόντων του Οικουμενικού Θρόνου που είχε προγραμματιστεί να γίνει στον καθεδρικό ναό του μικροσκοπικού Πριγκιπάτου, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης του Παναγιωτάτου.

    Έτσι επιστρατεύθηκε ο Μητροπολίτης Χαλκιδόνος Εμμανουήλ (Νο. 2 του Πατριαρχείου) να μεταβεί άρον-άρον από την Πόλη στο Πριγκιπάτο, μαζί με τον Μητροπολίτη Γαλλίας Δημήτριο και τις συνοδείες τους, ώστε να μην αναμένουν αδίκως οι Άρχοντες την ορκωμοσία τους!!

    Μαζί τους κατέλυσε στο Μονακό και αποστολή Αρχόντων από την Αμερική υπό τον Πρόεδρό τους Dr. Lymberakis, αφού πρώτα είχαν περάσει από την Αθήνα και συναντήσει τον Κυρ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου.

    Περιττό να σας αναφέρω το ποιοι παρέστησαν στην εκκλησία, πάντα υπό old money διακριτικότητα!

    Magnifique!!

    Θα με ρωτήσετε, βέβαια, ποιοι είναι αυτοί οι Άρχοντες, που ούτε η ανώτερα βία δεν μπόρεσε να σταματήσει;

    Ρώτησα, λοιπόν, και έμαθα.

    Είναι ο δικηγόρος και επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μονακό Πέτρος Μαχάς, ο επιχειρηματίας Γρηγόρης Στασινόπουλος, γόνος της γνωστής δυναστείας της χαλυβουργίας, ο επιχειρηματίας Κώστας Τσουβελεκάκης της Replay και Brooks Brothers, γαμπρός του Άρχοντα (και πραγματικού άρχοντα) Σπύρου Βαχάρη της Rolex, και ο εφοπλιστής Νίκος Χατζηωάννου, δραστήριος και επιτυχημένος γόνος του low-profile κλάδου της θρυλικής ναυτιλιακής οικογένειας της Μεγαλονήσου.

    Όλοι τους γνωστοί, αγαπητοί, με αξιοσημείωτες επαγγελματικές πορείες εντός και εκτός Ελλάδος και, προφανώς, με …έμπρακτη αγάπη για τη Μεγάλη του Θεού Εκκλησία.

    Μια μόνο παρατήρηση:

    Αντί οι νέοι Άρχοντες να πάνε στο Πατριαρχείο να ορκιστούν, όπως έκαναν πρόσφατα ο Σωτ. Τσιόδρας ή παλιότερα ο Γιάννης Λάτσης, ο Θαν. Μαρτίνος ή ο Αχ. Κωνσταντακόπουλος, τελικά το Πατριαρχείο πήγε σ’αυτούς, καθ’ υπέρβαση ακόμα και της ανωτέρας βίας!!

    Μεγάλη η χάρη σας Άρχοντες!!

     

    Aποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης.

    Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.