• Business

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Έχει υποτιμηθεί η δυσκολία του συνδυασμού της ενεργειακής μετάβασης με την ανταγωνιστικότητα

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος (ΣΕΒ): Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να ενισχυθούν μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

    Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος ΣΕΒ


    Ο συνδυασμός των φιλόδοξων στόχων της κλιματικής αλλαγής με την επάρκεια ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μια μεγάλη πρόκληση που έχει υποτιμηθεί η δυσκολία της, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στη  7η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη Ε.ΕΝ.Ε.

    Ο κ. Παπαλεξόπουλος, είναι πρόεδρος του European Roundtable για τη βιομηχανία και Πρόεδρος της Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση. “Ο ΣΕΒ αγκαλιάζει και υποστηρίζει πλήρως τη φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστήσει την Ευρώπη την πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο μέχρι το 2050”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος.

    “Όχι μόνο γιατί είναι το ηθικά σωστό αλλά επιπλέον γιατί αν γίνει καλά, θα έχουμε και περιβαλλοντικά και οικονομικά θετικό αποτέλεσμα”, εξήγησε. Το στοίχημα ωστόσο, είπε είναι πώς μπορεί να γίνει αυτό ώστε να συνδυάζεται η κλιματική φιλοδοξία, με την ασφάλεια παροχής ενέργειας για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ανταγωνιστικό κόστος και διασφαλίζοντας στα κρίσιμα χρόνια της μετάβασης η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Όλο αυτό το πολύ σύνθετο και μακροχρόνιο πρόβλημα έχει υποεκτιμηθεί το πόσο δύσκολο είναι.

    Για να φτάσουμε στο “νιρβάνα”, για να φτάσουμε να έχουμε καθαρή και πολλή ενέργεια και σε ανταγωνιστική τιμή θα περάσουμε αρκετά χρόνια που θα είναι δύσκολα. Πρέπει να επενδύσουμε νωρίς και πολύ, να δεχθούμε ότι στη μετάβαση θα υπάρχει μεγαλύτερο κόστος και ότι θα υπάρχουν και κίνδυνοι και σκαμπανεβάσματα όπως η ενεργειακή κρίση που περνάμε αυτή την εποχή.

    Οι προτεραιότητες του ΣΕΒ

    Οι αποφάσεις όπως είπε λαμβάνονται σε επίπεδο Βρυξελλών, όμως οι προκλήσεις οι ευκαιρίες και οι κίνδυνοι από τη μετάβαση είναι πιο οξείες για την Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης και γιατί είμαστε λιγότερο προετοιμασμένοι.

    Ο ΣΕΒ, όπως είπε, βλέπει τέσσερις προτεραιότητες: Να αποκτήσουμε ένα κλιματικό νόμο που να ζυγίζει σωστά φιλόδοξους στόχους με το τι ρεαλιστικά μπορούμε να πετύχουμε μέσα στα χρονικά πλαίσια που έχουμε, δεύτερον, να επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε πράσινη ενέργεια, διασυνδέσεις και στο σύστημα ενεργειακής αγοράς που ακόμη δε λειτουργεί ικανοποιητικά. Τρίτον, να εξασφαλιστεί το ανταγωνιστικό κόστος για την ελληνική παραγωγή και τέταρτον να εξασφαλιστεί η αποφυγή του αθέμιτου ανταγωνισμού από τη διαρροή άνθρακα, που είναι αυξημένο λόγω της θέσης της χώρας,  δηλαδή να μετακινηθούν σημαντικές επενδύσεις εκτός Ευρώπης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να παραμείνουν ανταγωνιστικές για να συνεχιστούν οι επενδύσεις, σημείωσε.

    Έχουμε βάλει ένα στόχο, είπε, τόσο ο ΣΕΒ όσο και η κυβέρνηση να φτάσει από το 10% στο 15% η συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ στην πενταετία. Είναι εφικτός ο στόχος έχει όμως προϋποθέσεις και σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση όσο και με την οικονομία της καινοτομίας και την ικανότητα της βιομηχανίας να συμμετάσχει στα ευρωπαϊκά clusters- εφοσιαστικές αλυσίδες, έχοντας το επίπεδο καινοτομίας για να μπορέσει να συμμετέχει, σημείωσε.

    Στην Ελλάδα υστερούμε στην καινοτομία και οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι πιο πίσω από τις αντίστοιχες στο εξωτερικό.

    Όπως είπε υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δημιουργούν αισιοδοξία. Έχουμε ένα μικρό και αυξανόμενο start-up οικοσύστημα που έχει συνολική αξία 5-6 δισ. το οποίο μπορεί να τριπλασιάσει την αξία του την επόμενη πενταετία. Δεύτερον, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα Πανεπιστήμια και έχουν υπογραφεί Μνημόνια συνεργασίας με Πανεπιστήμια που σταδιακά εξελίσσουν και την ανάπτυξη προϊόντων εκτός από την έρευνα. Τρίτον μεγάλες διεθνείς επενδύσεις πραγματοποιούνται στην Ελλάδα επενδύοντας στην Ελλάδα της γνώσης.

    Στις μεγάλες επιχειρήσεις εργάζεται το 35% του εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι κάτω από 15%, σημείωσε. Έχει σημασία, όπως είπε, να υπάρξουν περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις που έχουν ένα κρίσιμο μέγεθος και για να γίνει αυτό χρειάζεται να ξεπεραστούν παθογένειες και να ξεπεραστεί ο οικογενειακός τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Η έννοια της επιχειρηματικότητας έχει πλέον θετικό πρόσιμο στην ελληνική κοινωνία σε πολύ μεγάλα ποσοστά της τάξης του 80% σημείωσε.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ