• Business

    Δίκη Folli Follie: Παραπλανηθέντες και ανήξεροι για το σκάνδαλο, δηλώνουν οι Κουτσολιούτσοι

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Παραπλανηθέντες αλλά και ανήξεροι για τις «αμαρτίες» του ομίλου Folli Follie στην Ασία, δηλώνουν τώρα οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου, μετά τις καταθέσεις που τους «δένουν» με το πάρτι των εκατομμυρίων ευρώ, πάνω σε πλαστά οικονομικά στοιχεία και εικονικές συναλλαγές.

    Για πρώτη φορά, από την έναρξη της δίκης, ο γιος του ιδρυτή του ομίλου, Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ζήτησε και πήρε το λόγο, με αφορμή τις κατηγορίες σε βάρος του από τον ορκωτό ελεγκτή της PricewaterhouseCoopers (PwC), Αντώνη Αντωνιάδη πως τόσο αυτός όσο και ο πατέρας του Δημήτρης Κουτσολιούτσος γνώριζαν για τις λογιστικές ατασθαλίες της Ασίας.

    Ο κατηγορούμενος δεν έχασε την ευκαιρία να τα βάλει με τα ΜΜΕ που είχαν δημοσιεύσει , όπως είπε, τη σχετική έκθεση ελέγχου της PwC την επομένη κιόλας ημέρα της κατάθεσής της στην ανακρίτρια. «Δημοσιεύτηκε αυτούσια σε όλα τα σάιτ.

    Έγινε πρώτη είδηση. Αν εγώ ήξερα θα έβαζα Alvarez & Marsal , τη γνωστή ελεγκτική εταιρία να κάνει έλεγχο; Είχαν πάει 12 άτομα στα γραφεία στην Μπανγκόγκ , στα γραφεία του Ομίλου. Κατέβασαν όλοι τα μολύβια.

    Πήραν υπολογιστές και όλα τα στοιχεία. Πώς λοιπόν λέτε ότι εγώ παρεμπόδιζα τον έλεγχο;»  ρώτησε το κ. Αντωνιάδη ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.

    Κατηγορούμενος: Κάνατε έρευνα στο γραφείο μου ενώ ήμουν απών και βρήκατε όπως λέτε ενοχοποιητικά στοιχεία; Γιατί δεν το γράψατε στην έκθεση;

    Μάρτυρας: Έρευνα έγινε και πήραμε όσα στοιχεία ήταν διαθέσιμα.

    Αμφισβητεί την έκθεση της PwC

    Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι η έρευνα της Alvarez & Marsal που διετάχθη επί των ημερών του ήταν η πλήρης και αποτέλεσε τη βάση για την κατηγορία αμφισβητώντας την αξιοπιστία της έκθεσης της PwC η οποία δεν ασχολήθηκε καν με το σύνολο των θυγατρικών του Ομίλου.

    Ο μάρτυρας επέμεινε πως ο έκτακτος έλεγχος για την επίδικη χρήση του 2017, ήταν για την άντληση στοιχείων προκειμένου να δοθούν στους αρμόδιους για αξιολόγηση.

    Ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος επιχείρησε, μάλιστα να περάσει στην αντεπίθεση για την… παροιμιώδη καθυστέρηση της δικαιοσύνης στην υπόθεση της Folli Follie, λέγοντας: «Η ανάκριση δυο χρόνια δεν εισέφερε τίποτα, ούτε το παραμικρό πέραν της έκθεσης της Alvarez & Marsal…».

    Η υπεράσπιση προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, ζητώντας να μην ληφθεί υπόψη η έκθεση της PwC με το επιχείρημα ότι παραβίασε την απόφαση του Πρωτοδικείου με βάση την οποία διατάχθηκε.

    Η εισαγγελέας, πάντως, πρότεινε την απόρριψη του σχετικού αιτήματος, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί.

    Νέος μάρτυρας – φωτιά

    Ωστόσο, δεν πρόλαβε να κοπάσει ο… θόρυβος που προκλήθηκε από την μαρτυρία του κ. Αντωνιάδη κι  ένας ακόμη μάρτυρας ήρθε να ενισχύσει τις κατηγορίες σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) Παναγιώτης Παπαδέας «έδεσε» τους κατηγορούμενους ιδιοκτήτες του Ομίλου με τις πλαστογραφημένες οικονομικές καταστάσεις των θυγατρικών στην Ασία.

    Όπως τόνισε ο μάρτυρας,  ο κατηγορούμενος ορκωτός ελεγκτής της εταιρείας Γιώργος Βαρθαλίτης, που πιστοποιούσε με την υπογραφή του, την εγκυρότητα των επίμαχων οικονομικών καταστάσεων,  είχε δηλώσει ότι παραπλανήθηκε από τους ιδιοκτήτες της Folli Follie στους οποίους είχε τυφλή εμπιστοσύνη.

    Τον ισχυρισμό αυτό είχε προβάλλει ο κατηγορούμενος ορκωτός ελεγκτής στον Πειθαρχικό Έλεγχο που διενεργήθηκε και κατέληξε στην επιβολή σε βάρος του  του αυστηρότερου προβλεπόμενου προστίμου ύψους 50.000 ευρώ. «Είχε εμπιστοσύνη στους ιδιοκτήτες και μετά κατάλαβε ότι ήταν λάθος του που τους εμπιστεύτηκε, Δεν περίμενε ότι θα τον παραπλανήσουν. Δεν είχε λόγο να αμφισβητήσει όσα του έλεγαν» είπε.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα, προς επίρρωση των ισχυρισμών του ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει ότι δεν ήταν σε θέση να καταλάβει ούτε τη γλώσσα καθώς τα στοιχεία των συμβάσεων ήταν στα Κινέζικα.

    Από την άλλη πλευρά, ο κατηγορούμενος είχε μιλήσει για το θαυμασμό που έτρεφε για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ένα  διακριμένο πρόσωπο που, όπως έλεγε, είχε βραβευτεί για την επιχειρηματικότητα του,  γεγονός που τον έκανε να μην διατηρεί καμία αμφιβολία για τις ενέργειες του.

    Ο μάρτυρας καταλόγισε στον κ. Βαρθαλίτη πως από αμέλεια δεν προχώρησε στις επαρκείς επαληθεύσεις ως όφειλε,  αποκλείοντας να ήταν ο ίδιος μέρος της συμπαιγνίας και του σχεδίου που στήθηκε.

    «Οι θυγατρικές στην Ασία παρουσίαζαν κέρδη δυσανάλογα μεγάλα σε σχέση με τις υπόλοιπες του Ομίλου. Αυτό από μόνο του χρειαζόταν διερεύνηση , πώς δηλαδή μια μικρή ελεγκτική εταιρία όπως του κ. Βαρθαλίτη μπορούσε να ελέγχει ένα τόσο μεγάλο πλούτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας.

    Έτσι, σήμανε αμέσως το «καμπανάκι» για τον πειθαρχικό έλεγχο που ξεκίνησε και έδειξε, όπως τόνισε «ανυπαρξία πελατών, εικονικές συναλλαγές, πλαστά ταμειακά διαθέσιμα κλπ».

    Ο κ. Παπαδέας εμφανίστηκε, πάντως, βέβαιος πως αν ο κατηγορούμενος ορκωτός ελεγκτής είχε προχωρήσει στις αναγκαίες επαληθεύσεις θα είχε αποκτήσει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Δίκη Folli Follie: Κατάθεση – κόλαφος κατά Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου: «Γνώριζαν για τα πλαστά στοιχεία»
    Folli Follie: Πώς χτίστηκε η αυτοκρατορία, το σκάνδαλο μεγατόνων, οι ατιμώρητοι Κουτσολιούτσοι και η διαγραφή από το ΧΑ
    Άρθρο Παρέμβαση: Ο άφιλος Κουτσολιούτσος, ο ξένος επιχειρηματίας, η βίλα στις Σπέτσες και η επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη



    ΣΧΟΛΙΑ