• Business

    Διοίκηση Lamda: Στα χέρια των συναρμοδίων υπουργείων η τύχη του Ελληνικού

    • Τέτη Ηγουμενίδη
    LAMDA

    Οδ. Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda


    H έναρξη του έργου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ακόμα και εντός του έτους, θεωρείται εφικτή από τη διοίκηση της Lamda Development, σύμφωνα με όσα είπαν χθες μέλη της διοίκησής της σε αναλυτές σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

    Οι διευθυντές Χρηματοοικονομικών και Επενδυτικών Σχέσεων, Α. Κοκκίδης, Οικονομικών Υπηρεσιών, Β. Μπαλούμης και ο νομικός σύμβουλος, Ι. Γιαννακόπουλος, απαντώντας σε ερώτημα για το κατά πόσον οι καθυστερήσεις έχουν εξαντλήσει την υπομονή των ξένων επενδυτών που συμμετέχουν στο όχημα, Global Investment Group, που θα υλοποιήσει την επένδυση των 7 δις. ευρώ, δηλαδή της κινεζικής Fosun και της Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κάποια διαφοροποίηση.

    Σύμφωνα με τους ίδιους από τη μεριά της Lamda έχουν κατατεθεί όλες οι μελέτες και η διαδικασία τώρα είναι στα χέρια των συναρμόδιων υπουργείων. «Βρισκόμαστε σε μια χρονική συγκυρία η οποία δείχνει να φθάνουμε κοντά στην έναρξη του έργου. Θεωρητικά το Ελληνικό θα μπορούσε να ξεκινήσει το 2019. Ό,τι μας ζητείται κάνουμε» πρόσθεσαν.

    Όπως επανέλαβαν η καταβολή της προκαταβολής στο δημόσιο (300 εκατ. ευρώ) για τη μεταβίβαση της έκτασης θα δοθεί μόνον εφόσον εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα (μεταξύ άλλων να έχουν τελεσφορήσει όλες οι υποθέσεις στη Δικαιοσύνη). Η εταιρεία είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή.

    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) εκκρεμούν αποφάσεις για τρεις αιτήσεις ακύρωσης κατά του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που ορίζει όλες τις παραμέτρους του έργου (μεταξύ αυτών για τα ύψη των κτηρίων και τις περιοχές που θεωρούνται δασικές). Υπάρχει η προσφυγή του δήμου Αλίμου για τον φορέα διαχείρισης, καθώς και στο διοικητικό δικαστήριο του Πειραιά για τις περιοχές του αεροδρομίου που από ορισμένες πλευρές χαρακτηρίζονται δασικές. Η εκτίμηση της διοίκησης της Lamda είναι ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν θα φέρουν ανατροπή. Σε κάθε περίπτωση τονίστηκε ότι ουσιώδεις αλλαγές στο Master Plan της ανάπτυξης δεν μπορεί να γίνουν.

    Για την πιθανότητα να ζητηθεί αποζημίωση, εφόσον το έργο στο Ελληνικό δεν προχωρήσει, τα στελέχη της εταιρείας αφού είπαν ότι ελπίζουν ότι δεν θα υπάρξει τέτοιο σενάριο, πρόσθεσαν ότι οι αποζημιώσεις έχουν σχέση με τις ζημιές που θα έχουν προκληθεί στην εταιρεία, οι οποίες θα υπολογιστούν τότε, καθώς δεν υφίσταται στη συμφωνία μίνιμουμ και μάξιμουμ όριο. Επίσης, δεν απέκλεισαν να γίνουν νέες προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έπειτα από την έκδοση των κοινών Υπουργικών Αποφάσεων (ΚΥΑ) για τις ζώνες πολεοδόμησης και ανάπτυξης.

    Το 2018 η Lamda παρουσίασε καθαρά κέρδη, έπειτα από 9 χρόνια, 42,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 48,3 εκατ. το 2017, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της αξίας των ακινήτων της, κατά 55,5 εκατ. ευρώ (θετικές αποτιμήσεις).

    Αναφορικά με τη θυγατρική εταιρεία, Lamda Malls, στην οποία συμμετέχει η Lamda με 68% και το αμερικάνικο επενδυτικό κεφάλαιο Varde με 32% και της έχουν μεταβιβαστεί το Golden Hall και Mediterranean Cosmos, σημειώθηκε ότι την κατάλληλη στιγμή μπορεί να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, ενώ στόχος είναι να μεταβιβαστεί σε αυτήν και το The Mall Athens.

    Η επέκταση του Golden Hall, επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019 και βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου που τη συνοδεύει θα αυξήσει τα έσοδα και την επισκεψιμότητα του εμπορικού κέντρου, ενώ θα προσθέσει ετησίως περί τα 3 εκατ. ευρώ στο EBITDA(κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων).

    Η διοίκηση της Lamda έδωσε επίσης χθες τα αναλυτικά αποτελέσματα στα τρία εμπορικά της κέντρα: Το The Mall Athens είχε συνολικά έσοδα για την εταιρεία 32,5 εκατ. ευρώ (τα 27,2 εκατ. από τις μισθώσεις των καταστημάτων) αυξημένα σε σχέση με το 2017 κατά 3,5%. Τα EBITDAαυξήθηκαν 2,9%, στα 28 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις των καταστημάτων, σύμφωνα πάντα με τη διοίκηση της Lamda, αυξήθηκαν 2,2% και η επισκεψιμότητα 1,6%.

    Στο Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, τα συνολικά έσοδα για την εταιρεία ήταν 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα 4,7% (εκ των οποίων τα 18,6 εκατ. είναι από τις μισθώσεις) και τα EBITDA14,4 εκατ. ευρώ, μειωμένα 1,4% εξαιτίας της χρονικής επέκτασης της μίσθωσης του ακινήτου. Τα έσοδα των καταστημάτων αυξήθηκαν 2,6% και ο αριθμός των επισκεπτών 0,5%.

    Το Golden Hall σημείωσε αύξηση συνολικών εσόδων για τη Lamda 4,2% στα 19,7 εκατ. (εκ των οποίων τα 15,7 εκατ. ήταν από τα μισθώματα) και EBITDA16,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 3,7% σε σχέση με το 2017. Τα έσοδα των καταστημάτων αυξήθηκαν 4,9% και ο αριθμός των επισκεπτών 4%.



    ΣΧΟΛΙΑ