• Business

    ΔΕΣΦΑ: Τη Δευτέρα ξεκινούν οι δημοπρασίες για τα slots του 2024

    Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ

    Η Maria Rita Galli, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ


    Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου ξεκινούν οι δημοπρασίες του ΔΕΣΦΑ για τη διάθεση «χρονοπαραθύρων» (slots) στους χρήστες στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.

    Οι δημοπρασίες αναμένεται να προσελκύσουν διεθνές και ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς η προσπάθεια απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο έχει ενισχύσει το ενδιαφέρον των βαλκανικών χωρών για το LNG και τις ελληνικές υποδομές.

    Οι δημοπρασίες για το 2024 θα διαρκέσουν μια εβδομάδα, για τις λίγες θέσεις που έχουν απομείνει, και από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν οι δημοπρασίες για τα επόμενα 15 χρόνια, μια εβδομάδα για κάθε χρόνο.

    Σε περίπτωση που κατά το τέλος του τελευταίου γύρου δημοπρασίας η προσφορά υπολείπεται της ζήτησης συμπληρωματικής δυναμικότητας, η δημοπρασία ολοκληρώνεται με την κατανομή της διαθέσιμης δυναμικότητας κατ’ αναλογία της ζήτησης των Χρηστών.

    Μέσω των δημοπρασιών εκφόρτωσης LNG, ο ΔΕΣΦΑ εξασφαλίζει την παροχή πρόσβασης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, με διαφανείς διαδικασίες και χωρίς διακρίσεις μεταξύ των Χρηστών που επιθυμούν να αποκτήσουν πρόσβαση στην εγκατάσταση, τόνισε ο κ. Σωτήριος Μπράβος, ανώτατος διευθυντής εμπορικών υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Μπράβος, η διαδικασία περιλαμβάνει τον προγραμματισμό των εκφορτώσεων πλοίων, μέσω των δημοπρασιών χρονοπαραθύρων (slots) εκφόρτωσης, χώρου προσωρινής αποθήκευσης και δυναμικότητας LNG, για την αεριοποίηση και έγχυση των φορτίων αυτών στο ΕΣΜΦΑ. Οι Χρήστες έχουν επίσης τη δυνατότητα να δεσμεύσουν δυναμικότητα LNG σε μακροχρόνια βάση.

    Με βάση το νέο καθεστώς δημοπρασιών, ο ετήσιος προγραμματισμός εκτελείται σε τρία διακριτά βήματα.

    Στα πρώτα δύο βήματα (Φάση Α), διατίθενται τυποποιημένα slots, είτε υπό τη μορφή δέσμης slots είτε μεμονωμένα, ενώ κατά το τρίτο βήμα (Φάση Β) προσφέρεται στους Χρήστες Συμπληρωματική Δυναμικότητα. Σημειώνεται ότι ο ετήσιος προγραμματισμός είναι δεσμευτικός τόσο για τους Χρήστες όσο και για τον ΔΕΣΦΑ.

    Ανταγωνιστικές τιμές

    Η διάθεση δυναμικότητας LNG σε μακροχρόνια βάση, έχει μια σειρά από οφέλη για τους χρήστες, το σύστημα και τη χώρα συνολικά. Μεταξύ άλλων συμβάλλει στην ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής και επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση του χαρτοφυλακίου των Χρηστών.

    Προγραμματίζοντας σε μακροχρόνια βάση την προμήθεια φυσικού αερίου, εξασφαλίζουν  ανταγωνιστικές τιμές.

     Τα slots που προσφέρονται στη διαδικασία έχουν είτε τη μορφή δέσμης είτε είναι μεμονωμένα, και χωρίζονται σε slots. Τα μεμονωμένα slots είναι χωρητικότητας 1 TWh (147.000 m3) ή 0,5 TWh (73.000 m3).

    Παράλληλα έχουν ως προκαθορισμένη περίοδο προσωρινής αποθήκευσης: 13 ημέρων για τη χειμερινή περίοδο (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) ή 18 Ημερών το υπόλοιπο έτος (Μαρτιος – Νοεμβρίος).

    Σε ότι αφορά τις δέσμες προσφέρονται συνολικά τέσσερις ανά έτος. Δηλαδή 3 δέσμες κάθε μια εκ των οποίων περιλαμβάνει 5 φορτία ΥΦΑ, ποσότητας 1 TWh έκαστο και 1 δέσμη η οποία περιλαμβάνει 8 φορτία ποσότητας 0,5 TWh έκαστο. Τα φορτία ΥΦΑ κάθε δέσμης κατανέμονται ιδίως σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

    Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας

    Ο Τερματικός Σταθμός LNG της Ρεβυθούσας αποτελεί ένα από τα τέσσερα σημεία εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα και το μοναδικό σημείο εισόδου LNG στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

    Έχει σχεδιαστεί για να πραγματοποιεί τις εξής διαδικασίες:

    Μεταφορά LNG από πλοίο μεταφοράς στην εγκατάσταση, αποθήκευση LNG, επαναϋγροποίηση των αερίων που προκύπτουν από φυσική εξάτμιση του LNG στις δεξαμενές, άντληση και αεριοποίηση του LNG,  μεταφορά του Φυσικού Αερίου στο Εθνικό Σύστημα.

    Η Ρεβυθούσα έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα της Ελληνικής Αγοράς Φυσικού Αερίου από το 2010 κι έπειτα, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον εφοδιασμό της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου, όπως αποδείχθηκε στις ενεργειακές κρίσεις του 2009, 2012 και 2016-17 και, ιδιαίτερα στην πρόσφατη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Η Ρεβυθούσα είναι ήδη πύλη διαφοροποιημένων πηγών εφοδιασμού σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τροφοδοτεί με φυσικό αέριο χώρες που δεν διαθέτουν εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού.

    Διαβάστε επίσης:

    FSRU Αλεξανδρούπολης: Δυναμικό ξεκίνημα τον Ιανουάριο – Αλλάζει τον ρόλο της χώρας στη ΝΑ Ευρώπη

    Τιμολόγια ρεύματος: Τι αλλάζει από 1/1/2024 – Επιστρέφει η ρήτρα ως επιλογή

    ΣΙΔΜΑ: Το σχέδιο μετά τη μεταβίβαση των δανείων από τους servicers στις τράπεζες

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ