• Business

    ΣΙΔΜΑ: Το σχέδιο μετά τη μεταβίβαση των δανείων από τους servicers στις τράπεζες

    Μιχάλης Σαμωνάς, Γενικός και Οικονομικός Διευθυντής της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική

    Μιχάλης Σαμωνάς, Γενικός και Οικονομικός Διευθυντής της ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική


    Ένα ορόσημο αποτελεί για την εταιρεία ΣΙΔΜΑ το πέρασμα και των τελευταίων δανείων της από τους servicers στις τράπεζες, καθώς αυτό βελτιώνει το προφίλ και την εικόνα της στην αγορά αλλά και της δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί με νέα κεφάλαια από τράπεζες.

    Ειδικότερα, χθες ανακοινώθηκε η μεταβίβαση δανείων ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Attica Bank από την DoValue, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την επιστροφή των «πράσινων» δανείων στο τραπεζικό σύστημα, όλα τα δάνεια της εταιρείας πλέον βρίσκονται στα χέρια τραπεζών.

    Είχε προηγηθεί στις αρχές του έτους η πώληση δανείων 10 εκ. ευρώ από τη ΣΕΠΑΛ στην Optima και πλέον το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας, είναι  σε τράπεζες.

    Συνολικά ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται σε 60 εκ. ευρώ προς τις τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Optima και Attica Bank.

    Επιστροφή στην κανονικότητα

    «Η παραπάνω εξέλιξη σηματοδοτεί για την εταιρεία μια νέα εποχή επιστροφής στην κανονικότητα. Τόσο το προφίλ της εταιρείας και η εικόνα της προς τα έξω, όσο και οι δυνατότητες χρηματοδότησης, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αναπτυξιακή πορεία στο βαθμό που το οικονομικό περιβάλλον το επιτρέψει», αναφέρουν στο mononews.gr πηγές της εταιρείας.

    Όπως τονίζουν, αν και υπάρχει μεγάλη δυναμική για κατασκευαστικά έργα, καθώς το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των πέντε μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών, ξεπερνάει τα 15 δισ. ευρώ, στην αγορά κυριαρχεί μια αναβλητικότητα λόγω των υψηλών επιτοκίων και των πτωτικών τιμών ενέργειας.

    Οι πελάτες της εταιρείας αναβάλλουν αγορές όσο οι τιμές των μετάλλων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία, ενώ και τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα καθυστερούν λόγω του υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους και της αβεβαιότητας για την πορεία των επιτοκίων.

    Ωστόσο, η ΣΙΔΜΑ είναι ο leader στην αγορά, και στο βαθμό που η αγορά αργά η γρήγορα θα αναπτυχθεί αναμένει και η δική της δραστηριότητα να κινηθεί ανοδικά.

    «Περάσαμε τα δύσκολα και πλέον, η εταιρεία είναι σε θέση να αξιοποιήσει το θετικό μομέντουμ στην αγορά, όταν αυτό εμφανιστεί», σημειώνεται από την εταιρεία.

    Δύσκολο οικονομικό περιβάλλον

    Στο πρώτο εξάμηνο, η εταιρεία παρουσίασε αύξηση όγκου πωλήσεων κατά 6%, αλλά μείωση τζίρου λόγω των μειωμένων τιμών των μετάλλων.

    Έτσι, η ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ, αν και αύξησε τους όγκους των πωλήσεών της, παρουσίασε ζημιογόνα αποτελέσματα, λόγω, αφενός, της μείωσης του μικτού κέρδους (αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών των προϊόντων που εμπορεύεται), και, αφετέρου, της αύξησης των χρηματοοικονομικών δαπανών (συνέπεια της αύξησης των επιτοκίων).

    Η εταιρεία προχωρά στην εξυγίανση των οικονομικών της μεγεθών, όπως αποτυπώνεται και στους χρηματοοικονομικούς δείκτες κεφαλαιακής διάρθρωσης. Στο ρευστό αυτό περιβάλλον, η ΣΙΔΜΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗ παραμένει εστιασμένη στο στόχο της για βιώσιμη ανάπτυξη μέσω της διαρκούς ενίσχυσης του προϊοντικού της χαρτοφυλακίου.

    Ήδη, η επένδυση σε νέα μηχανή παραγωγής πανέλων στο εργοστάσιό της στη Λαμία άρχισε να αποδίδει, βελτιώνοντας την ποιότητα των υφισταμένων προϊόντων, παράγοντας νέα προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και περιορίζοντας το κόστος παραγωγής.

    Η ΣΙΔΜΑ Μεταλλουργική,  αποτελεί ηγετική εταιρεία του κλάδου εμπορίας και βιομηχανικής μεταποίησης χαλυβουργικών προϊόντων και λειτουργεί ολοκληρωμένα κέντρα εξυπηρέτησης και επεξεργασίας χάλυβα (Steel Service Centers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Παράλληλα δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό, τη παραγωγή και εμπορία θερμομονωτικών πετασμάτων στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στη ΒΙΠΕ Λαμίας.

    Με εστίαση στην επίτευξη της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, προσφέρει υψηλής ποιότητας προϊόντα και υψηλού επιπέδου εξυπηρέτηση στους πελάτες, συνδυάζοντας το επιχειρηματικό πνεύμα και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο, στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

    Η εταιρία ιδρύθηκε το 1931 και είναι εισηγμένη στο Χ.Α.Α. από το 2005. Στο μετοχικό της κεφάλαιο συμμετέχουν κατά 25% η Μπήτρος Μεταλλουργική και κατά 20% η Sovel,  κατά 11,6% η Sidacier Holding και κατά 5,8% η Sidenor του ομίλου Viohalco.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΙΔΜΑ: Αύξηση τζίρου στα 265,3 εκατ. ευρώ το 2022 – Οι προοπτικές για το 2023

    MLS: Συνέλευση Ομολογιούχων στις 17 Οκτωβρίου

    Μάνος Μανουσάκης (ΑΔΜΗΕ): Χρειαζόμαστε αποθήκευση για να εκμεταλλευτούμε την επιτυχία που έχουμε ως χώρα στις ΑΠΕ

                                                                 

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ