• Business

    ΔΕΗ: Μέρισμα μετά από 13 χρόνια – Νέα χρονιά, νέα ορόσημα

    Γιώργος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ


    Σε μια νέα εποχή περνά η ΔΕΗ, καθώς το 2024 μετά από 13 χρόνια μοιράζει και πάλι μέρισμα στους μετόχους της και περνάει στο κλάμπ των κερδοφόρων και αποδοτικών επιχειρήσεων.

    Αν και το ύψος του μερίσματος δεν είναι ακόμη γνωστό, όπως ανακοινώθηκε στο οικονομικό ημερολόγιο της εταιρείας που γνωστοποιήθηκε χθες, στις 22/7 θα αποκοπεί το δικαίωμα και στις 26/7 θα ξεκινήσει η καταβολή του μερίσματος.

    Η επιστροφή της στην κερδοφορία και η ένταξη στις επενδυτικές επιλογές με μερισματική απόδοση, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την εταιρεία που με συνέπεια και αξιοπιστία πιάνει τους στόχους της και έχει δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνη με τους μετόχους της και επιστρέφει αξία σε αυτούς.

    Το 2023 θα είναι η πρώτη κερδοφόρος χρονιά μετά από 13 χρόνια. Στο γ΄ τρίμηνο του 2023, το EBITDA της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση διαμορφώθηκε σε €347,1 εκατ. έναντι €215 εκατ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022.

    Στο εννεάμηνο η ΔΕΗ παρουσίασε κέρδη 268 εκ. ευρώ από ζημιές 170 εκ. ευρώ του εννεαμήνου του 2022 και με την ολοκλήρωση της πρώτης κερδοφόρας χρήσης με τη σημερινή διοίκηση κλείνει ένας πρώτος κύκλος, στρατηγικών, που στόχευε στην επιστροφή στην κανονικότητα.

    «Επιβεβαιώνουμε για το 2023 την αναπροσαρμογή του στόχου μας για EBITDA το 2023 στα 1,2 δισ. ευρώ», τόνισε  πρόσφατα ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Γιώργος Στάσσης.

    Ταυτόχρονα έχουν ήδη μπει οι βάσεις για μια νέα εποχή ανάπτυξης τόσο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας εντός και εκτός Ελλάδας όσο και σε νέους τομείς δραστηριότητας.

    Η στροφή στην πράσινη ενέργεια έχει ήδη γίνει με επιτυχία και από αυτήν καλύφθηκε στο φετινό εννεάμηνο το 24% των αναγκών της εταιρείας έναντι 20% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Όπως σημειώθηκε, η ΔΕΗ έχει υπό κατασκευή νέα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,3 GW, ενώ με βάση το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα των 10GW τα 4,9 GW είναι ήδη εξασφαλισμένα με άδειες παραγωγής.

    Νέα χρονιά, νέα ορόσημα

    Στις 23 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Investors Day στο Λονδίνο, όπου και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας θα ανακοινώσει τα στρατηγικά σχέδια για την επόμενη πενταετία, τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η ΔΕΗ στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι ήδη με την εξαγορά της Enel Romania έχουν επιτευχθεί κατά ενάμιση χρόνο νωρίτερα οι στόχοι του επιχειρηματικού σχεδίου που είχαν τεθεί από τη διοικητική ομάδα, και πλέον η ανάπτυξη της ΔΕΗ κινείται πλέον σε πιο σταθερές βάσεις.

    Σύμφωνα με την παρουσίαση προς τους αναλυτές, η συγκεκριμένη εξαγορά θα αυξήσει το πελατολόγιο της ΔΕΗ κατά 55% από 5,6 εκατομμύρια σε 8,7 εκατομμύρια, το παραγωγικό δυναμικό από ΑΠΕ κατά 23% στα 4,8 γιγαβάτ από 3,9 γιγαβάτ που ήταν ενώ το υπό ανάπτυξη δυναμικό κατά 50%, από τα 10 στα 15 γιγαβάτ.

    Νέα δυναμική ανάπτυξης δίνει στην εταιρεία και η απόκτηση της Κωτσόβολος, με την ολοκλήρωση της συμφωνίας να αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

    Η κίνηση αυτή δίνει νέα δυναμική σε επίπεδο B2B καθώς ανοίγει ένα σημαντικό κανάλι σε ότι αφορά τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σε ένα μεγάλο βαθμό κοινές ανάγκες (αντλίες θερμότητας, φωτοβολταϊκά και άλλα ενεργειακά προϊόντα) που έχουν και οι ιδιώτες καταναλωτές.

    Ταυτόχρονα η Κωτσόβολος αποτελεί τον καταλύτη για την ανάπτυξη της ΔΕΗ σε νέες επενδυτικές και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αποτελούν ένα νέο πεδίο για τη ΔΕΗ, και θα ξεκινήσουν με αφορμή της δραστηριότητα χορήγησης δανείων της Κωτσόβολος, όμως όπως αναφέρουν πληροφορίες η σημερινή δραστηριότητα της Κωτσόβολος αποτελεί μόνο την αφορμή για να εισέλθει η ΔΕΗ σε ένα τομέα που μπορεί να αναπτύξει ανεξάρτητα.

    Σημαντική νέα δραστηριότητα για την εταιρεία από το 2024 θα είναι η αξιοποίηση ακινήτων, με ξεχωριστή εταιρεία στην οποία θα περάσουν τόσο τα ακίνητα που διαθέτει όσο και τα ακίνητα της Κωτσόβολος, εξασφαλίζοντας νέες υπεραξίες.

    Και βέβαια προτεραιότητα και για φέτος είναι η ανάπτυξη στις ΑΠΕ, με έμφαση τα Βαλκάνια, όπου σχεδιάζονται νέες κινήσεις με εξαγορά έργων αυτή τη φορά στη Βουλγαρία.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ – Archirodon: Ακυρώνεται το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Chebren του 1 δισ. στη Βόρεια Μακεδονία

    ΥΠΕΝ: Σύγκριση τιμών στα νέα τιμολόγια ρεύματος – Ποιο συμφέρει τον καταναλωτή

    Κάλι Τουρνικιώτη: Η γιατρός που κερδοσκόπησε με τα κλιματιστικά και το βαρύ πρόστιμο



    ΣΧΟΛΙΑ