• Business

    Κάλι Τουρνικιώτη: Η γιατρός που κερδοσκόπησε με τα κλιματιστικά και το βαρύ πρόστιμο

    Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Τουρνικιώτη, Κάλι Τουρνικιώτη

    Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Τουρνικιώτη, Κάλι Τουρνικιώτη


    Στο κτίριο της Λεωφόρου Αθηνών 50, όπου βρίσκονται τα γραφεία του ομίλου Τουρνικιώτη, δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία το πρόστιμο των 610.190 ευρώ από το υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση της νομοθεσίας για το πλαφόν κέρδους.

    Ούτε και στην κατοικία της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου, Καλλιόπης (Κάλι) Τουρνικιώτη στα βόρεια προάστια και συγκεκριμένα στο Παλαιό Ψυχικό.

    Η κόρη του Λεωνίδα Τουρνικιώτη, ο οποίος έφτιαξε από το μηδέν τη μεγαλύτερη εταιρεία στον χώρο των κλιματιστικών, γνώριζε εδώ και μερικές ημέρες ότι ο πέλεκυς θα ήταν βαρύς από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Αυτό που ίσως δεν γνώριζε ήταν ότι οι αθέμιτες πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να εκμεταλλευτεί η εταιρεία ΑΓΗΝΩΡ Α.Ε. τις επιδοτήσεις από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», κάποια στιγμή θα έμπαιναν στο στόχαστρο.

    Κι αυτό έγινε από μια καταγγελία δικαιούχου του προγράμματος ο οποίος αντιλήφθηκε ότι η εταιρεία του ομίλου Τουρνικιώτη ανέβασε το περιθώριο κέρδους σε μια χρονική στιγμή που γινόταν χαμός με τις παραγγελίες κλιματιστικών. Ενώ δηλαδή πήρε την επιδότηση και υπολόγιζε να βάλει συγκεκριμένα χρήματα για να αλλάξει κλιματιστικό, διαπίστωσε ότι οι τιμές ήταν διαφορετικές.

    Ο αποκλειστικός διανομέας στην Ελλάδα των πασίγνωστων κλιματιστικών MITSUBISHI και MIDEA, αλλά και συστημάτων της μεγάλης κινεζικής εταιρείας TCL πιάστηκε στη «φάκα» από την παρατηρητικότητα ενός καταναλωτή.

    Η έρευνα κράτησε δύο μήνες και τα συμπεράσματα ήταν ότι η εταιρεία σε τουλάχιστον 54 κωδικούς είχε προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών που φούσκωσαν το περιθώριο κέρδους. Η ΑΓΗΝΩΡ καρπώθηκε περί τα 300 χιλιάδες ευρώ και το πρόστιμο που έπεσε ήταν διπλάσιο, πάνω από 610 χιλιάδες ευρώ.

    Η μεγαλύτερη, ίσως, εταιρεία του κλάδου παραβίασε το πλαφόν του προγράμματος για την αλλαγή ηλεκτρικών συσκευών, που είχε επιβληθεί το καλοκαίρι του 2022.

    Και ίσως το πρόστιμο να μην φαίνεται υψηλό, ωστόσο, μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο πρεστίζ της οικογενειακής επιχείρησης η οποία μετρά πάνω από 100 χρόνια στο ελληνικό επιχειρείν.

    Όπως λένε μάλιστα πηγές που γνωρίζουν καλά πρόσωπα και πράγματα «δεν είναι δυνατόν η εταιρεία να πουλάει κλιματιστικά ακριβότερα και να κερδοσκοπεί απροκάλυπτα και την ίδια στιγμή να κάνει χορηγίες στην ομάδα μπάσκετ του Αρη μιλώντας για την προσφορά της στην κοινωνία και τον αθλητισμό».

    Το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές στα κλιματιστικά προκάλεσε, λένε οι πληροφορίες από πηγές της αγοράς, εκνευρισμό στην οικογένεια Τουρνικιώτη, κυρίως για την επικοινωνιακή ζημιά που υπέστη. Αλλωστε, όλα αυτά τα χρόνια η οικογένεια προσπαθεί να κρατήσει χαμηλό προφίλ και να μην προκαλεί.

    Ισως γι’ αυτό χθες, επί πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του προστίμου από τον υπουργό, Κώστα Σκρέκα, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από τη διοίκηση της εταιρείας.

    Η οικογενειακή επιχείρηση Τουρνικιώτη ξεκίνησε να δραστηριοποιείται το μακρινό 1922, πριν από 102 χρόνια δηλαδή. Την ίδια ημερομηνία που ιδρύθηκε και η ομάδα του Αρη, εξ’ ου και η χρυσή χορηγία στο team του μπάσκετ. Με δραστηριότητα σε πολλούς κλάδους, ακόμη και στο χώρο του αυτοκινήτου. Πολλοί θυμούνται ότι η «Γ.Λ. Τουρνικιώτης» έφερνε στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα Subaru από τη δεκαετία του ’60 και για περίπου 30 χρόνια.

    Ο Γιώργος Τουρνικιώτης είχε ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο να ασχολείται με το αυτοκίνητο και είναι γνωστή η επιχειρηματική του δράση στην κατασκευή αμαξωμάτων λεωφορείων. Μεταπολεμικά η επιχείρηση πέρασε τα χέρια των γιών του, Ευάγγελου και Λεωνίδα Τουρνικιώτη.

    Στα χέρια της θυγατέρας ο όμιλος

    Η Κάλι Τουρνικιώτη ανέλαβε το τιμόνι του ομίλου όταν έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα χρόνια ο πατέρας της, Λεωνίδας Τουρνικιώτης. Είχε προηγηθεί για προσωπικούς λόγους η παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Νικολάου Κόκκορη.

    Ο ιδιαίτερα έξυπνος και διορατικός επιχειρηματίας, αλλά και «ιδιαίτερα εκκεντρικός», όπως λένε άνθρωποι που τον γνώρισαν, ξεκίνησε πριν από περίπου 40 χρόνια να δραστηριοποιείται στο χώρο των κλιματιστικών.

    Ηταν ένας επιχειρηματίας «παλαιάς κοπής», αρκετά πλούσιος και με ροπή προς την Τέχνη, αφού η σύζυγός του ήταν εικαστικός και ζωγράφισε πολλούς πίνακες τους οποίους κρατούσε ως «κόρη οφθαλμού» στο σπίτι του Παλαιού Ψυχικού.

    H Κάλι Τουρνικιώτη με στέλεχος της Midea στην παρουσίαση ενός καινοτόμου συστήματος κλιματισμού

    Όπως η ίδια η κόρη του είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξη: «Ο πατέρας μου Λεωνίδας Τουρνικιώτης υπήρξε ένας ιδιαίτερα οξυδερκής άνθρωπος και οραματιστής. Προβλέποντας την επικράτηση και ανάπτυξη της αγοράς του κλιματισμού στην Ελλάδα, ήταν από τους πρώτους που δραστηριοποιήθηκε στο χώρο του κλιματισμού, εγκαθιστώντας συνεργασίες με κορυφαίους κατασκευαστές κλιματιστικών από την Ιαπωνία. Η αρχή έγινε ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 70 με τη Mitsubishi Heavy Industries και μετέπειτα με τη Mitsubishi Electric.

    Ο πατέρας μου δεν σταμάτησε ποτέ να είναι δραστήριος και ενεργός στο τιμόνι του Ομίλου. Έτσι, παρά τη μακροχρόνια συσχέτιση της εταιρείας με τις κορυφαίες εταιρείες Mitsubishi Heavy Ιndustries και Mitsubishi Εlectric, το 2017 σε ηλικία 80 ετών, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη για οικονομικότερα πλην όμως ποιοτικά προϊόντα κλιματισμού και θέρμανσης, ξεκίνησε τη συνεργασία τoυ Ομίλου μας με παγκοσμίους εμβέλειας κατασκευαστές από την Κίνα. Έκτοτε ο Όμιλος είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των προϊόντων Κλιματισμού της TCL καθώς και των προϊόντων επαγγελματικού κλιματισμού και θέρμανσης της MIDEA για την Ελλάδα».

    Η Κάλι Τουρνικιώτη κρατά τη φανέλα της ομάδας μπάσκετ του Αρη στην οποία ο όμιλος είναι χρυσός χορηγός

    Η Κάλι Τουρνικιώτη καλείται να αναλάβει την εταιρεία μόλις πεθαίνει ο πατέρας της και παρά το γεγονός ότι είχε πάρει διαφορετικό δρόμο. Είχε σπουδάσει Ιατρική, έκανε μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην προαγωγή της Υγείας, αλλά η ζωή την οδήγησε στην οικογενειακή επιχείρηση: «Έχοντας τη σκέψη στο μέλλον και στον Όμιλο μας ολοκλήρωσα και μεταπτυχιακό MBA στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εφόδιο που μου είναι πολύ χρήσιμο στην παρούσα φάση.

    Η δυνατότητα και η απόφαση λοιπόν να αναλάβω την ευθύνη του Ομίλου μας, ήταν άμεση και χωρίς δεύτερες σκέψεις και αποτελεί εκτός από χρέος προς τη μνήμη του πατέρα μου και κάτι για το οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανη και ευγνώμων», είχε τονίσει.

    Κι όταν ρωτήθηκε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις που έδωσε για τις εταιρικές αξίες που πρέπει να κρατήσει η ίδια, είχε πει: «Θεωρώ ότι οι εταιρείες είναι ζωντανοί οργανισμοί οι οποίες πρέπει να εξελίσσονται με το χρόνο.

    Όμως μια εταιρεία με ιστορία δεκαετιών και δεσπόζουσα θέση στον κλάδο της, έχει αποκτήσει συγκεκριμένη ταυτότητα στη συνείδηση του κοινού και των συνεργατών της. Το DNA του Ομίλου μας καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα και τις αξίες του πατέρα μου Λεωνίδα Τουρνικιώτη. Αξιοπιστία, σεβασμός στο συνεργάτη, εντιμότητα και επαγγελματισμός είναι οι διαχρονικές αξίες που μας χαρακτηρίζουν. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί η νέα ημέρα του Ομίλου Τουρνικιώτη, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις».

    Ενδεχομένως, κάποιες από τις αξίες να επλήγησαν σφόδρα μετά το πρόστιμο από το υπουργείο Ανάπτυξης.

    Οικονομικά στοιχεία

    Το 2022 οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν κατά 57,4% στα € 24,55 εκ. κυρίως ως αποτέλεσμα του περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και της αυξημένης ζήτησης ενεργειακά αποδοτικών λύσεων ψύξης και θέρμανσης. Είναι προφανές ότι στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων συνέβαλε και το πρόγραμμα αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, κυρίως κλιματιστικών.

    Το Μικτό κέρδος για το 2022 ανήλθε σε € 5,52 εκ. έναντι € 3,75 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 47,3%.

    Τα Έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης ανήλθαν σε € 4,02 εκ. το 2022 έναντι € 2,51 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 60,1% ως αποτέλεσμα των αυξημένων αμοιβών προσωπικού, αμοιβών συνεργατών και των συναλλαγματικών διαφορών.

    Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) για τη χρήση 2022 ανήλθαν σε €2,30 εκ. έναντι € 2,03 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 13,3%.

    Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε € 0,51 εκ. το 2022 από € 0,34 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας αύξηση 50,9% κυρίως ως αποτέλεσμα των αυξημένων βασικών επιτοκίων.

    Τα Αποτελέσματα προ φόρων για τη χρήση 2022 ανήλθαν σε κέρδη € 1,70 εκ. έναντι κερδών € 1,76 εκ. το 2021 παρουσιάζοντας μείωση 3,5%.

    Ο συνολικός δανεισμός από € 6,89 εκ. στις 31/12/2021 διαμορφώθηκε σε € 9,25 εκ. στις 31/12/2022 σημειώνοντας αύξηση 34,3%. Τα Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα της 31/12/2022 εμφανίζονται μειωμένα και διαμορφώθηκαν σε € 0,39 εκ. έναντι € 0,70 εκ. την προηγούμενη χρήση.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πρόστιμα 41,75 εκατ. ευρώ σε πέντε τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών – Τι αλλάζει στις προμήθειες



    ΣΧΟΛΙΑ