• Business

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Αύξηση μεγεθών 15% το 2020 και 30% το 2021

    Κωνσταντίνος Μαύρος, Πρόεδρος ΔΕΗ-ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ


    Αύξηση εσόδων κατά 15% παρουσίασε, σύμφωνα με πληροφορίες, το 2020 η ΔΕΗ Ανανεώσιμες , η θυγατρική της ΔΕΗ με τα έσοδά της να φτάνουν στα 3ο εκατ. ευρώ.

    Για το 2021, η εκτίμηση της εταιρείας, είναι περαιτέρω αύξηση εσόδων κατά 30% με τα έσοδα να ανέρχονται στα 40 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

    Το 2021 θα είναι μια καθοριστική χρονιά για τις επενδύσεις της εταιρείας, καθώς ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της για νέα έργα, παίρνει σάρκα και οστά. Την επέκτασή της στις ΑΠΕ θα επιταχύνει και η συμφωνία με την RWE για την από κοινού ανάπτυξη φωτοβολταϊκών ισχύος 2 GW στην επόμενη πενταετία, την οποία ενέκρινε χθες το ΔΣ της ΔΕΗ.

    Χρονοδιάγραμμα έργων: Πώς θα φτάσει το 1,5 GW ως το 2ο24

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες πριν από ένα χρόνο είχε 150 MW σε λειτουργία, σήμερα έχει 200 MW και ως τον Απρίλιο θα έχει 250 MW, ενώ προχωρά στην κατασκευή 250  MW στο πρώτο τρίμηνο του 2021 και σύμφωνα με το σχέδιο των προγραμματισμένων έργων της θα φτάσει τα 500 MW σε λειτουργία στο τέλος του 2022. Από αυτά τα 280 MW θα είναι φωτοβολταϊκά.

    Σε αυτά εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον έργα 1 GW μέχρι το 2024, όταν και σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ στοχεύει θα διαθέτει σε λειτουργία ένα χαρτοφυλάκιο έργων 1,5 GW.

    Το χαρτοφυλάκιο έργων της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι το μεγαλύτερο όλων των εταιρειών της αγοράς και ανέρχεται σε 6,8 GW. Aπό αυτά τα 2,8 MW είναι φωτοβολταϊκά και τα υπόλοιπα είναι κυρίως αιολικά.

    Η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο έργο που γίνεται σήμερα, το cluster των 230 MW φωτοβολταϊκό στη Δυτική Μακεδονία ενώ το 2021 θα ξεκινήσει το πρώτο έργο ισχύος 50 MW στη Μεγαλόπολη, που θα λειτουργήσει με birateral BPA (διμερές συμβόλαιο). Στα σχέδια της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να εγκαινιάσει το θεσμό των διμερών συμβολαίων στην αγορά των Ανανεώσιμων, κάνοντας το πρώτο διμερές συμβόλαιο για το φωτοβολταϊκο στη Μεγαλόπολη  με τη μητρική ΔΕΗ.

    Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες βγαίνει μπροστά και σε θέματα τεχνολογίας, καταθέτοντας άδειες για πλωτά φωτοβολταϊκά σε λιμναία συστήματα για 50 MW. Eπισης κοιτάζει και άλλες τεχνολογίες όπως παράκτια αιολικά, για όταν θα είναι έτοιμο το θεσμικό πλαίσιο.

    Η γρήγορη πορεία των έργων της ΔΕΗΑΝ, είναι προαπαιτούμενο, για να  υιοθετήσει η ΔΕΗ το «πράσινο» επιχειρηματικό μοντέλο, και να υλοποιήσει τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης νωρίτερα από το προγραμματισμένο στρέφοντας το παραγωγικό μείγμα της προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

    Η ΔΕΗ, μετά τον ολικό μετασχηματισμό που έχει σχεδιάσει, θα εξελιχθεί σε έναν μικρότερο, αλλά ισχυρότερο και πιο διαφοροποιημένο, «παίκτη» στην εγχώρια αγορά, γεγονός που θα την καταστήσει ευθέως ανταγωνιστική με τις σύγχρονες ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας και βιομηχανίες.

    Ταυτόχρονα, η  πρόοδος που σημειώνεται στο μέτωπο του μετασχηματισμού βελτιώνει όμως και το προφίλ του ισολογισμού και της ρευστότητας της ΔΕΗ.

    Διαβάστε επίσης

    Η Motor Oil βγαίνει στις αγορές αρχές Μαρτίου, ακολουθεί η ΔΕΗ, ετοιμάζονται Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος

    ΔΕΗ Ανανεώσιμες-RWE: Επένδυση άνω του 1 δισ.-1.000 θέσεις εργασίας- Πολλαπλά πλεονεκτήματα

    Euroxx για ΔΕΗ: Κερδίζει έδαφος ο μετασχηματισμός – Οι 10 καταλύτες περαιτέρω ανάπτυξης

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ