• Business

    Κώστας Σκρέκας για πλωτά αιολικά: Να κεφαλαιοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον-Ναι στα πιλοτικά πλωτά

    Πέφτουν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

    Κώστας Σκρέκας, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας


    Με χρονικό ορόσημο τον Ιούνιο προχωρούν για να ολοκληρωθούν ό οι σχετικές νομοθεσίες τόσο με τα πλωτά αιολικά όσο και με την αποθήκευση ενέργειας σημείωσε σήμερα μιλώντας στην ημερίδα της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο υπουργός Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας.

    Όπως είπε η Ευρώπη ενισχύει και στηρίζει τις επενδύσεις στα θαλάσσια αιολικά και προβλέπει ότι η  θαλάσσια  αιολική  ισχύς από τα 16 GW  σήμερα θα φτάσει στα 300 GW το 2050 και η σημαντικότερη πηγή παραγωγής ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη το 2040 θα είναι η θαλάσσια αιολική ενέργεια.

    “Είναι υψίστης βαρύτητας και προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και γι αυτό στηρίζεται και πολιτικά και οικονομικά”, σημείωσε ο υπουργός.

    Το αιολικό δυναμικό στις θάλασσες στη χώρα μας είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να παράγει τεράστια υπεραξία για τον τόπο μας δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή, σημείωσε.

    “Πρέπει  να κεφαλαιοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που υπάρχει”, είπε, ενώ τόνισε ότι  πρόθεση να επενδύσουν έχει εκφράσει η Νορβηγία αλλά και διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών.

    Όπως είπε μόνο το 2020 έγιναν 26 δισ. ευρώ επενδύσεις  σε θαλάσσια αιολικά και αυτό αποδεικνύει ότι εδώ είναι η ευκαιρία, και η πρόκληση και πρέπει αν προχωρήσουμε πολύ γρήγορα. “Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο γιατί είμαστε πιο πίσω από την υπόλοιπη Ευρώπη και οι αποφάσεις που θα πάρουμε από δω και πέρα θα έχουν στόχο τη συντόμευση του χρόνου της υλοποίησης”, είπε.

    “Θα προχωρήσουμε την υλοποίηση πιλοτικών έργων” , σημείωσε που θα αναδείξουν τα  προβλήματα και τις λύσεις για άλλα μεγαλύτερα έργα ακολουθώντας το μοντέλο που ακολούθησαν και άλλες χώρες.

    Σχετικά με τις διασυνδέσεις, σημείωσε ότι θα πρέπει να αναβαθμίσουμε και τα ηλεκτρικά δίκτυα και τους μηχανισμούς σταθεροποίησης του ηλεκτρικού μας συστήματος.

    “Λαμβάνοντας υπόψιν τα δεκεαετή πλάνα του ΔΕΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ οι επενδύσεις εκτιμώνται σε 3,5 δισ. ευρώ και η πρόσφατη κακοκαιρία ανέδειξε τις ανάγκες που έχουμε” είπε, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και την ενεργειακή δημοκρατία να δεν αναβαθμίσουμε το ηλεκτρικό δίκτυο.

    Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σοβαρή και εμπεριστατωμένη την μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ που θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την επιτάχυνση των επενδύσεων.

    Διαβάστε επίσης

    Γιώργος Περιστέρης: Συνεργαζόμαστε με EDP Ren και Engie στα πλωτά αιολικά- Αυτή είναι η πρότασή μας

    Αλεξάνδρα Σδούκου: Στα 263 GW το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά- Οι 3 άξονες της νέας ρύθμισης
    ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και τι έπεται στα πλωτά έργα ΑΠΕ
    Γιώργος Περιστέρης: Αγορά μετοχών αξίας €981.541 σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή



    ΣΧΟΛΙΑ