• Business

    ΔΕΔΔΗΕ (Ψηφιακοί μετρητές): Μέχρι τέλος του χρόνου οι προσφορές – Η αντίδραση της Landis+Gyr

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος


    Ανεμπόδιστα φαίνεται ότι προχωράει τελικά ο διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ για τους ψηφιακούς μετρητές, μετά την απόφαση του ΣτΕ που κατά πληροφορίες απέρριψε την προσφυγή της Landis+Gyr.

    Πρόκειται για τον διαγωνισμό για την εγκατάσταση των 7,5 εκατομμυρίων ψηφιακών μετρητών, ύψους, 1,2 δισ. ευρώ, στον οποίο αποκλείστηκε από την πρώτη φάση η ελβετική Landis+Gyr παρότι ήταν η μόνη υποψήφια που διαθέτει παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα.

    Η εταιρεία, πληροφορίες αναφέρουν, ότι τις επόμενες ημέρες, αφού ενημερωθεί και επισήμως για την απόφαση του ΣτΕ, πρόκειται να ανακοινώσει τις περαιτέρω κινήσεις της.

    Η θυγατρική του ελβετικού ομίλου -είχε αναφέρει τον Μάρτιο- ότι προτίθεται να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια – είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι θα επαναξιολογήσει τη θέση της στην Ελλάδα.

    Ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, απέστειλε στους τέσσερις διεκδικητές τα τεύχη της δεύτερης φάσης και την ενημέρωση ότι η κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο και θα ολοκληρωθεί ένα μήνα μετά.

    Οι υποψήφιοι επενδυτές, κατά τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, είναι η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας κατασκευής μετρητών Itron Spain SLU, η ρουμανική θυγατρική της επίσης αμερικανικής Elster Rometrics SRL, η σλοβενική Iskraemeco d.d. και η ελληνική Protasis AE.

    Η αντίδραση της Landis+Gyr

    Τις επόμενες μέρες η Landis+Gyr πρόκειται να ανακοινώσει αν προτίθεται να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αναμένει πρώτα να λάβει την επίσημη απόφαση του ΣτΕ.

    Σημειώνεται ότι η εταιρεία κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ στις 9/3 και ο κ. Lieberherr σημειώνει ότι αν δε δικαιωθεί στο ΣτΕ θα στραφεί στα ευρωπαϊκά δικαστήρια και εξήγησε:

    «Αν μας είχε επιτραπεί να συμμετάσχουμε στο διαγωνισμό και χάναμε θα δεχόμασταν το αποτέλεσμα. Αν όμως μας συμπεριφέρονται έτσι, άδικα και μας αποκλείουν χωρίς πριν να έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις, τότε θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στη χώρα».

    Και θύμισε ότι πρόκειται για χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και όλα θα πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και με διαφάνεια.

    «Θα επανεξετάσουμε τη θέση μας στην Ελλάδα αν αποκλειστούμε από την ευκαιρία να διαγωνιστούμε δίκαια» είχε πει ο Werner Lieberherr, Διευθύνων Σύμβουλος της μητρικής Landis+Gyr Group AG.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή εξαπάτησης

    ΑΔΜΗΕ – ΔΕΣΦΑ: Απαραίτητες οι εξαγωγές ενέργειας στη Γερμανία

    Bain & Company: Η στροφή στην πράσινη ναυτιλία δημιουργεί εκπληκτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ