• Business

    Creta Farms: Στο… «περίμενε» οι τράπεζες για τα μετοχικά ενέχυρα των αδελφών Δομαζάκη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Της Ευγενίας Τζώρτζη και του Γιώργου Μανέττα

    Εμμανουήλ και Κωνσταντίνος Δομαζάκης. Πρώην μέτοχοι Creta Farms


    Μπορεί η διαδικασία εξεύρεσης επενδυτή για την Creta Farms να έχει μπει στην τελική ευθεία, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μια σειρά από αβεβαιότητες που θέτουν σε αμφιβολία το όλο εγχείρημα διάσωσης της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας.

    Κατ’ αρχάς, παρ’ ότι οι βασικοί μέτοχοι δεσμεύθηκαν να παραχωρήσουν ως ενέχυρο τις μετοχές και τα δικαιώματα ψήφου στις πιστώτριες τράπεζες, εντούτοις στην πράξη δεν έχουν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

    Ακόμη και σήμερα, όπως αναφέρουν στο mononews.gr τραπεζικές πηγές, τα αδέλφια Δομαζάκη αν και υπέγραψαν την εκχώρηση του δικαιώματος ψήφου, δεν έχουν προχωρήσει στις υπόλοιπες ενέργειες που απαιτούνται όπως: α) να δώσουν εντολή προς το διαχειριστή του λογαριασμού στο ΣΑΤ (Σύστημα Άυλων Τίτλων) για τη δέσμευση των μετοχών τους στον χειριστή κάθε τράπεζας και β) να υπογράψουν δήλωση πρόθεσης σύστασης βάρους επί των μετοχών προς το Χρηματιστήριο.

    Μέχρι να ολοκληρωθούν οι παραπάνω δυο ενέργειες, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι τράπεζες δεν έχουν τα δικαιώματα ψήφου. Η δεύτερη αβεβαιότητα σχετίζεται με την μετοχική σύνθεση και ποιος μέτοχος έχει το πάνω χέρι.

    Ο Κωνσταντίνος Δομαζάκης, ο οποίος έχει αποπεμφθεί από την διοίκηση της εταιρείες εξακολουθεί να υποστηρίζει πως έχει επιστρέψει στη θέση του προέδρου, μετά την αλλαγή του διοικητικού συμβουλίου σε πρόσφατη γενική συνέλευση. Κάτι πάντως που δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής ούτε από το ΓΕΜΗ. Από την άλλη πλευρά, ο Μάνος Δομαζάκις, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ξεκαθαρίζει πως είναι αυτός που έχει τον μετοχικό έλεγχο, και δεν ασχολείται με τις γραφικότητες και τους ψευδείς ισχυρισμούς του αδελφού του.

    Αυτή η αβεβαιότητα, όπως αναφέρουν άνθρωποι της αγοράς, δεν αποκλείεται να αποτρέψει κάποιους από τους επενδυτές να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά για την εταιρεία. Κανείς όπως λένε δεν θέλει να εμπλακεί με μια εταιρεία που δεν ξέρει ποιος έχει τον έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες έχουν ζητήσει ήδη από τα μέλη του υφιστάμενου διοικητικού συμβουλίου να παραιτηθούν σταδιακά και τη θέση τους να αναλάβουν ανεξάρτητα μέλη. Ένα αίτημα που δεν έχει ακόμη γίνει δεκτό.

    Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή, μη δεσμευτική προσφορά φέρεται να κατέθεσαν ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita & Νίκας), ο ομογενής επιχειρηματίας, Θόδωρος Δουζόγλου, η Impala Investment του Δημήτρη Βιτζηλαίου που ελέγχει την Λακωνική Τροφίμων και το fund που ελέγχει την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου.

    Να σημειωθεί ότι συνολικά επτά τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε δάνεια της Creta Farms που αγγίζουν τα 110 εκατ. ευρώ. Πέραν των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Εθνική, Alpha Bank και Eurobank) χορηγήσεις έχουν προσφέρει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, αλλά και η Attica Bank.

    Ανάμεσα στους πιστωτές είναι και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) με 15 εκατ. ευρώ. Εκ των οποίων η τελευταία «σπαστή» δόση των 3,5 + 1,5 εκατ. ευρώ δόθηκε λίγο πριν δημοσιοποιηθεί ανοικτά η κόντρα των αδελφών Δομαζάκη, απόρροια της οποίας ήταν και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, στις 2 του μηνός του περασμένου Μαΐου.

    Στην τελευταία τετραετία έγιναν δύο αναδιαρθρώσεις δανεισμού, το ρίσκο εξυπηρέτησης του οποίου είχε γίνει ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς οι τραπεζικές υποχρεώσεις της ζημιογόνου Creta Farms έφτασαν να είναι σχεδόν ισοϋψείς με τον ετήσιο τζίρο της.



    ΣΧΟΛΙΑ