• Business

    Creta Farms: Οι φόβοι και οι ανησυχίες των υποψήφιων επενδυτών μέχρι τις δεσμευτικές προσφορές


    Στην τελική ευθεία έχει εισέλθει η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την Creta Farms.

    Την περασμένη Παρασκευή, ύστερα από δυο αναβολές, κατατέθηκαν μη δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν την κρητική αλλαντοβιομηχανία, η οποία παρά την απαξίωση από την ενδοοικογενειακή διαμάχη παραμένει ένα ισχυρό brand με ευρεία απήχηση στην ελληνική αγορά.

    Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, έξι σχήματα υπέβαλλαν προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού που εποπτεύει η Ernst & Young, μεταξύ των οποίων ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita & Νίκας), η Impala Investment του Δημήτρη Βιτζηλαίου, το fund που ελέγχει την γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και ο ομογενής επιχειρηματίας, Θόδωρος Δουζόγλου. Ο τελευταίος, όπως αναφέρουν στο mononews.gr άνθρωποι του περιβάλλοντός του ενδιαφέρεται έντονα για την εταιρεία, η οποία όπως λένε έχει όλα τα φόντα να ανακτήσει τα ηνία στην εγχώρια αγορά αλλαντικών και να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο το αποτύπωμά της.

    Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως εκτός από την οικονομική παράμετρο, η EY στην επιλογή του επενδυτή οφείλει να λάβει υπόψη και τα θέματα του ανταγωνισμού. Δεν πρέπει, όπως λένε, να δημιουργηθεί ένα σχήμα που θα αντιμετωπίσει προβλήματα με την εξασφάλιση της έγκρισης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Προβλήματα που πάντως δεν φαίνεται να προκύπτουν ακόμη και στην περίπτωση που η Νίκας ή Impala Investments, η οποία ελέγχει την Λακωνική Τροφίμων αναλάβουν τον έλεγχο, αφού η κρητική αλλαντοβιομηχανία έχει απολέσει τουλάχιστον το ¼ των μεριδίων που είχε πριν αρχίσει η κατρακύλα της.

    Οι ανησυχίες των επενδυτών δεν περιορίζονται εκεί. Το μεγαλύτερο «αγκάθι» εντοπίζεται στα υπέρογκα χρέη που έχει συσσωρεύσει η εταιρεία. Μόνο, τα τραπεζικά δάνεια που βαραίνουν τον ισολογισμό της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, όσο και οι πωλήσεις της την «καλή εποχή». Εκτιμάται πως για να καταστεί βιώσιμη η εταιρεία θα πρέπει να υπάρξει συνολικό «κούρεμα» στα χρέη της τάξης του 70% με 80%.

    Μείζον ζήτημα αποτελεί και η χρηματοδότηση της εταιρείας έως ποιος θα αναλάβει να καλύψει τα έξοδα, έως ότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της στο νέο ιδιοκτήτη. Υπολογίζεται ότι η διαδικασία του άρθρου 106 θα απαιτήσει περίπου 12 με 14 μήνες. Μόνο για την καταβολή μισθών στο διάστημα αυτό απαιτούνται τουλάχιστον 30 εκατ. ευρώ (το μισθολογικό κόστος υπολογίζεται σε περίπου 2 εκατ. ευρώ το μήνα), χωρίς να περιλαμβάνονται άλλα λειτουργικά έξοδα καθώς και η προμήθεια των πρώτων υλών.

    Από εκεί και πέρα, κρίσιμα ζητήματα που μένει να ξεκαθαρίσουν είναι η δραματική μείωση του προσωπικού αλλά και το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα κληθεί να συνεισφέρει ο νέος επενδυτής. Με πρόχειρους υπολογισμούς, θα πρέπει να διαθέσει τουλάχιστον 40 εκατ. ευρώ σε μετρητά, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ για τη θωράκιση των ιδίων κεφαλαίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν διαμηνύσει στην EY την ανάγκη να επισπεύσει τον διαγωνισμό πώλησης, ο οποίος δείχνει να έχει μείνει ελαφρώς πίσω. Στο πλαίσιο αυτό, και προκειμένου να ξεπεραστεί το θολό τοπίο που έχει δημιουργηθεί γύρω από τον μετοχικό και διοικητικό έλεγχο της εταιρείας, οι πιστώτριες τράπεζες μετά την ενεχυρίαση των μετοχών των βασικών μετόχων, φέρεται να ζητούν από τους μεγαλομετόχους την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου της Creta Farms, προκειμένου να διορίσουν «υπηρεσιακή» διοίκηση.

    Με τον τρόπο αυτό, θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες των επενδυτών και θα ανοίξουν τον δρόμο για την υλοποίηση του σχεδίου διάσωσης μέσα από την υπαγωγή στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 β του πτωχευτικού κώδικα. Γιατί στο τέλος της μέρας το ζητούμενο είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών την 24η Οκτωβρίου, ημερομηνία που έχει ορίσει η ΕΥ.



    ΣΧΟΛΙΑ