• Business

    Credit Agricole: Το δολάριο σε 100 ημέρες θα είναι ταύρος

    • NewsRoom


    H Credit Agricole είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για το δολάριο. Οι ταύροι του δολαρίου είχαν ένα μελαγχολικό ξεκίνημα το 2017, αλλά ελπίζουν ότι τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας Trump το ράλι του αμερικάνικου νομίσματος μπορεί να κάνει δυναμικό come back, όπως επισημαίνει η Credit Agricole. Τα “Trumponomics”, όπως σημειώνει, βασίζονται σε τρεις πυλώνες: δημοσιονομικά κίνητρα, χαλαρότερες ρυθμίσεις και προστατευτισμός. Η τράπεζα αναμένει ότι ο Trump θα ξεκινήσει άμεσα την ενεργοποίηση της πολιτικής του, πιθανότατα στον τομέα της ενέργειας και την χαλάρωση των ρυθμιστικών κανόνων, αλλά και το εμπόριο.

    Οι πιο θετικές για το δολάριο πτυχές της ατζέντας του (μεταρρύθμιση εταιρικής φορολογίας και φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, δαπάνες υποδομής) θα πρέπει να νομοθετηθούν στο Κογκρέσο και θα μπορούσαν να καθυστερήσουν σημαντικά.

    Εκτός από τις αβεβαιότητες των πολιτικών Τrump, η δυναμική στην οικονομία των ΗΠΑ εξακολουθεί να δείχνει προς περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων της Fed και ένα ισχυρότερο δολάριο. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, επίσης στηρίζουν αυτή την τάση.

    Δολάριο και ισοτιμία 

    Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Credit Agricole, η πιθανή πορεία της πολιτικής της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ περιέχει μια σημαντική αντίφαση η οποία θα επηρεάσει την συναλλαγματική ισοτιμία. Ενώ η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στο πλαίσιο μία οικονομίας η οποία είναι σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης, είναι σαφώς θετική για το δολάριο, ένα ισχυρό νόμισμα δεν αποτελεί καλό οιωνό για μια προστατευτική προσέγγιση στην εμπορική πολιτική. Πράγματι, ο νέος υπουργός Οικονομικών Steven Mnuchin απέφυγε να διευκρινίζει αν ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας προσέγγισης “ισχυρού δολαρίου”.

    Στις προοπτικές του 2017 η Credit Agricole μιλά για μία μέτρια ανατίμηση του δολαρίου. Εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πολιτική της Fed θα είναι η βασική κινητήρια δύναμη του δολαρίου. Ωστόσο, διατηρεί επιφυλάξεις για το κατά πόσο η πορεία του νομίσματος μπορεί να είναι έντονα ανοδική και προτιμά να επικεντρωθεί στην ροή των οικονομικών στοιχείων και όχι στα συγκρουόμενα σήματα από τη νέα κυβέρνηση. Τα πρόσφατα στοιχεία από την αύξηση των πιέσεων στον πληθωρισμό δείχνουν ότι η Fed θα προχωρήσει στον κύκλο σύσφιξης της, διευρύνοντας το πλεονέκτημα του δολαρίου, ακόμη και αν ο Trump δεν τηρήσει όλες του τις υποσχέσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο.

    Η CA πιστεύει επίσης ότι το ράλι του δολαρίου έχει εισέλθει σε ένα πιο ώριμο στάδιο. Οι επενδυτές έχουν κάνει ιδιαίτερα επιλεκτικές τοποθετήσεις το τελευταίο διάστημα, καθώς βλέπουν ότι η αβεβαιότητα αυξάνεται.

    Αυτό υποδηλώνει ότι τους επόμενους τρεις μήνες, το δολάριο μπορεί να ανακάμψει περισσότερο έναντι των νομισμάτων των εμπορευμάτων (του G10), τα οποία θα χτυπηθούν από τον προστατευτισμό των ΗΠΑ και την αύξηση των εντάσεων στο παγκόσμιο εμπόριο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  BofA Merrill Lynch: Αυτές είναι οι καταιγιστικές προβλέψεις για την ισοτιμία δολαρίου με ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Deutsche Bank: Νέες εκτιμήσεις για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Σύννεφα Grexit πάνω από την Ελλάδα: Με επιστολή απαντά ο Τσακαλώτος στον Σόιμπλε



    ΣΧΟΛΙΑ