• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Γιατί πέφτουν ΕΛΠΕ και αγορά

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    Wall Street


    Η πληροφορία που κάνει το γύρο της αγοράς από το πρωί, ότι το 35% που κατέχει το Δημόσιο στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) ΕΛΠΕ 0,72% 8,34 και προτίθεται να πουλήσει η κυβέρνηση δεν μπορεί να μεταβιβαστεί σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας, ανοίγει την όρεξη για υποτιμητική κερδοσκοπία, σημειώνουν οι χρηματιστές στο mononews. Και ως δεικτοβαρές «χαρτί», τα ΕΛΠΕ καθηλώνουν την Τετάρτη τον γενικό δείκτη στα επίπεδα των 845 μονάδων και με απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, αυτή τη φορά σχεδόν μισό τοις εκατό.

    Με τις συναλλαγές, έπειτα από μιάμιση ώρα μετά το άνοιγμα, ούτε καν στα 13 εκατ. ευρώ, η κίνηση προς τις 860 μονάδες που θα επανέφερε το momentum και τις… καρδιές των συναλλασσόμενων στη θέση τους απομακρύνεται.

    Οι ευρωπαϊκές αγορές, όπως και η Wall χθες, δείχνουν ότι ανακάμπτουν, αλλά οι συναλλασσόμενοι στην Λεωφόρο Αθηνών δεν το αντιλαμβάνονται, αφήνοντας χώρο στους short που έχουν περιλάβει την Τετάρτη, την Eurobank ΕΥΡΩΒ -0,50% 2,01 και την Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,50% 3,98.

    Στα όρια των 8 ευρώ κάνει πράξεις η Lamda, η οποία, προφανώς δεν ικανοποίησε με τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου.

    Το δεύτερο ημίχρονο ως προς την κίνηση της μετοχής αναμένεται να παιχτεί περί το τέλος του μήνα. όταν και αναμένονται οι ανακοινώσεις για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη χρηματοδότηση του project του Ελληνικού.

    Αντίδραση πήγε να βγει στη ΔΕΗ ΔΕΗ 1,14% 11,49 στα 2,80 ευρώ, αλλά η αγορά παραμένει επιφυλακτική, αναμένοντας από την διοίκηση Στάσση τα πρώτα δείγματα γραφής ως προς την διαχείριση της οικονομικής κατάστασης της μεγαλύτερης ελληνικής βιομηχανίας.

    Κατά τα άλλα, η μετοχή του ΕΛΠΕ υποχωρεί στα 8,63 ευρώ και με απώλειες 3,68%, 2,6% η πτώση για τον Ελλάκτωρα, 1,73% οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, 1,5% η Motor Oil ΜΟΗ -0,59% 27,12 .

    Κίνηση προς τα 5,20 ευρώ, αλλά μοιάζει αδύναμη, έχει βγει στον Φουρλή.

    Στο δρόμο της Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,31% 12,82 και η Μοτοδυναμική η οποίο ενισχύεται με κέρδη πάνω από 5%, αλλά και όγκο που ξεπερνάει τις 42 χιλιάδες τεμάχια. Η Τεχνική Ολυμπιακή επιστρέφει και ενισχύεται πάνω από 2%, με το σενάριο της πώλησης του Πόρτο Καρράς από την οικογένεια Στέγγου ισχυρό.

    Πτώση πάνω από 4% για τον Λύκο (Inform) και μάλιστα με συναλλαγές άνω των 44 χιλιάδων τεμαχίων.



    ΣΧΟΛΙΑ