• Μετοχές

    Autohellas: Η μετοχή, η Fidelity και οι αποσβέσεις

    • Στ. Κ. Χαρίτος
    AEGEAN: Τι φέρνει η επιτυχημένη στρατηγική του Ευτύχη Βασιλάκη - Οι προκλήσεις του 2022

    Ευτύχης Βασιλάκης


    Μεγάλη κινητικότητα παρατηρείται στη μετοχή της Autohellas (συμφερόντων της οικογένειας Βασιλάκη), καθώς χθες πραγματοποιήθηκε ο μεγαλύτερος όγκος της χρονιάς τραβώντας τα βλέμματα των συναλλασσόμενων.

    Εν αναμονή των αποτελεσμάτων του δευτέρου τριμήνου κατ’ αρχήν, εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια χτίζουν θέση στη μετοχή της Autohellas ΟΤΟΕΛ -0,59% 13,38 , όπως φάνηκε άλλωστε από τον πρωτοφανή όγκο συναλλαγών για τα δεδομένα της μετοχής. Άλλαξαν χέρια περισσότερα από 900 χιλιάδες τεμάχια και ταυτόχρονα έγιναν 3 πακέτα 280 χιλιάδων τεμαχίων συνολικά.

    To αμερικανικό fund Fidelity έχει κτίσει ήδη θέση στη μετοχή και κατέχει ποσοστό περισσότερο από 5%. Η μετοχή κινείται στα υψηλότερα επίπεδα μηνός, με την κεφαλαιοποίηση στα 310 εκατ. ευρώ.

    Η ανανέωση του στόλου ενόψει της επόμενης τουριστικής σεζόν είναι μέσα στα σχέδια της εταιρείας, η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη νέα φορολογική νομοθεσία για τις αποσβέσεις παγίων.

    Εντύπωση, δε, προκαλεί το γεγονός, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, που είναι και τα πλέον πρόσφατα, ότι η εταιρεία πέτυχε αύξηση των οικονομικών της στοιχείων σε μία συγκυρία μάλιστα που ο ελληνικός τουρισμός δεν βιώνει και τις καλύτερες ημέρες του εξαιτίας της ύφεσης που πλήττει (ή προβλέπεται να πλήξει) την Ευρώπη και των χαμηλών τιμών λόγω φθηνής λίρας στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία, η αξία των οχημάτων στο τέλος του περασμένου έτους ήταν στα 406,3 εκατ. ευρώ για τον όμιλο.

    Ο καθαρός δανεισμός ήταν στο τέλος του 2018 στα 287,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον η εταιρεία προχώρησε σε μεσοπρόθεσμη χρηματοδότηση μέσω τιτλοποίησης απαιτήσεων ποσού 72,15 εκατ. ευρώ από Ευρωπαϊκά Επενδυτικά Ιδρύματα. Κατέχει το 11,66% της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ -0,51% 11,71 που αξίζει λίγο πάνω από 60 εκατ. ευρώ.

    Τα EBITDA είχαν ανέλθει στα 149 εκατ. ευρώ περίπου και οι αποσβέσεις ήταν στα 77 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα στα 18,9 εκατ. ευρώ. Ο φόρος εισοδήματος διαμορφώθηκε στα 16,3 εκατ. Ευρώ, αλλά μαζί και με κάτι άλλα μικρά έξοδα τα καθαρά κέρδη ήταν στα 38,2 εκατ. ευρώ.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2018 είχε γίνει placement (10,2% του μετοχικού κεφαλαίου) από το βασικό μέτοχο 1,75 εκατ. μετοχών (προ reverse split 1 παλιά για 4 νέες). Από τότε έχει να σημειωθεί τέτοιος όγκος στο χαρτί…



    ΣΧΟΛΙΑ