• Οικονομία

    Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ

    • NewsRoom


    Νέο υψηλό από τις αρχές Αυγούστου σημείωσαν σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης.

    Η νέα αύξηση που παρατηρείται εκτιμάται ότι οφείλεται στις αμφιβολίες που έχουν προκύψει σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ανακοινώσει, τελικά, έναν νέο γύρο αγορών στοιχείων ενεργητικού αυτή την εβδομάδα.

    Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με όσα υποστήριξαν αναλυτές, η ΕΚΤ είναι πιθανόν να καθυστερήσει την ποσοτική χαλάρωση, συνδέοντάς την με τα οικονομικά στοιχεία, που η ανακοίνωσή τους επίκειται, ως τον λόγο για τις τελευταίες μεγάλες πωλήσεις στις αγορές ομολόγων.

    Παρ’ ότι αναμένεται ότι η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Πέμπτη, οι αμφιβολίες για το αν θα αρχίσει ένας νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης, οδήγησαν σε πωλήσεις στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στους τίτλους μεγαλύτερης διάρκειας.

    Μάλιστα, στις αρχές της σημερινής συνεδρίασης, οι αποδόσεις των περισσότερων 10ετών ομολόγων της Ευρωζώνης σημείωσαν άνοδο.

    Επί παραδείγματι, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο -0,535%, επίπεδο μήνα, που θεωρείται υψηλό, ενώ η απόδοση του γερμανικού 30ετούς τίτλου αυξήθηκε στο 0,027%, παραμένοντας σε θετικό έδαφος για δεύτερη ημέρα. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων είναι 20 μονάδες βάσης (0,2 της ποσοστιαίας μονάδας) υψηλότερες από τα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας.

    Σε ό,τι αφορά στις αγορές, εκείνο που ενδιαφέρει είναι το αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει τις αγορές ομολόγων, ούτως ώστε να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΚΤ, πάντως, η συγκεκριμένη προοπτική έχει υποβαθμιστεί.

    Οι αποδόσεις των ομολόγων πιέζονται αυτή την εβδομάδα και από τις ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται πιο κοντά σε μία δημοσιονομική στήριξη.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για μία αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων της, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, ενώ η νομισματική στήριξη θεωρείται ότι είναι κοντά στα όριά της, σύμφωνα με αξιωματούχους, αλλά και έγγραφο που είναι σε γνώση του Reuters.

    Άλλωστε, σε δημοσίευμα της Δευτέρας αναφέρεται ότι η Γερμανία εξετάζει τη σύσταση ανεξάρτητων δημόσιων οργανισμών, που θα μπορούσαν να αναλάβουν νέο χρέος για επενδύσεις στην ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας, χωρίς να παραβιάσει τους αυστηρούς εθνικούς κανόνες για το χρέος.



    ΣΧΟΛΙΑ