• Business

    Χάρης Καρώνης (Viva) στην ΤτΕ: Είμαστε το μόνο ίδρυμα που σήμερα αναπτύσσεται στο εξωτερικό

    Στη Viva Wallet το Freedom Pass - Στη Διαύγεια η απόφαση

    Χάρης Καρώνης ιδρυτής της Viva Wallet Holdings


    Εν αναμονή της έγκρισης από τον SSM της δεσμευτικής πρότασης της Viva για την απόκτηση της  Praxia,  ο   ιδρυτής, μέτοχος και Διευθύνων Σύμβουλος της Viva Χάρης Καρώνης. μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πλαίσιο των διοργανώσεων “Συζητήσεις στο Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος” ήταν επιφυλακτικός στις δηλώσεις για τα μελλοντικά του σχέδια για την Praxia, αλλά αρκετά αναλυτικός για τη μέχρι σήμερα πορεία της Viva, για τον αθέμιτο ανταγωνισμό που έχει αντιμετωπίσει και για τα διαφορετικά ATM που θέλει να φέρει…ενώ τοποθετήθηκε ρητά εναντίον των κρυπτονομισμάτων τα οποία τα θεωρεί…τζόγο.

    Όπως είπε την προηγούμενη εβδομάδα η Viva κατέθεσε αίτημα στην ΤτΕ για να προωθηθεί στον SSM περιμένει την έγκριση του SSM, ώστε η δεσμευτική πρόταση να μετατραπεί σε οριστική συναλλαγή και σεβόμενος αυτή τη διαδικασία δεν ήθελε να κάνει αναφορά στη στρατηγική του για την Praxia. Ωστόσο μίλησε για τα σχέδια ανάπτυξης της Viva και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

    Είμαστε το μόνο ίδρυμα που σήμερα αναπτύσσεται στο εξωτερικό, κάνουμε ένα άνοιγμα στο εξωτερικό αντίστοιχο με αυτά που έγιναν -από τις άλλες τράπεζες- τις προηγούμενες δεκαετίες, μόνο που είναι πολύ μαζεμένο το budget, και πολύ συγκεκριμένη η διαδικασία και τα σχέδια”, σημείωσε.  Όπως είπε, η ανάπτυξη σε 14 χώρες δεν ήταν καθόλου εύκολη, ούτε ο στόχος να φτάσει στις 23 χώρες σε ένα χρόνο είναι εύκολος, καθώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν ενιαίοι κανόνες, και σε κάθε χώρα πρέπει να ακολουθηθεί διαφορετική διαδικασία. Έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου,  μετά από 11 μήνες ακόμη η Viva δεν έχει καταφέρει να φτιάξει υποκατάστημα, “καθώς οι διαδικασίες είναι διαφορετικές, χρειάζεται και έγκριση και από ένα δικαστήριο, ενώ στο Παρίσι πρέπει να συμμετέχεις σε διαγωνισμό για να ανοίξεις ένα γραφείο σε ένα κτήριο” σημείωσε.

    Όπως εξήγησε, “το να έχεις υποκαταστήματα σε κάθε χώρα, να προσαρμόζεσαι στα δεδομένα της, να είσαι επαφή με κάθε κεντρική Τράπεζα  και να εφαρμόζεις τις πολιτικές AML στην Ενωμένη Ευρώπη που δεν είναι ενωμένη, είναι πολύ δύσκολο  και για αυτό είναι και ευκαιρία. Αν φτάσουμε στο τέλος της χρονιάς να βρισκόμαστε ενεργά στις 18-20 χώρες θα είμαστε από τα ελάχιστα ιδρύματα που το έχουν καταφέρει, θα συγκρινόμαστε με τη Citibank, μόνο που θα στοχεύουμε σε μικρούς και μεσαίους πελάτες, και με τοπικό IBAN και τοπική υποδομή ως payment provider σε 20-23 χώρες, θα έχουμε πετύχει κάτι σημαντικό”.

    Γιατί, αντίθετα με τις άλλες ψηφιακές τράπεζες η Viva επιδιώκει να έχει φυσική παρουσία στην κάθε χώρα, γιατί δίνει έμφαση στο localisation προκειμένου να επεκταθεί στους επαγγελματίες της κάθε χώρας και σε μεγάλο μέρος της αγοράς και όχι μόνο στους early adopters που είναι πολύ λίγοι. Και το localisation, σημείωσε, δεν είναι η μετάφραση, “είναι υποστήριξη και παροχή υπηρεσίας όπως τη χρειάζεται ο πελάτης και αυτά δεν μπορείς να τα προσφέρεις χωρίς φυσική παρουσία”.

    Μιλώντας για τις δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία σημείωσε ότι πλέον  γίνονται πολλές διαδικασίες με αυτοματοποιημένο τρόπο και επομένως πολύ πιο γρήγορα και άμεσα και έτσι ταυτόχρονα δημιουργεί νέα κανάλια προώθησης και καινούργιες ευκαιρίες. Η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να καλυφθεί άμεσα η ανάγκη να πας πιο κοντά στον καταναλωτή την ώρα που έχει ανάγκη ένα δάνειο και να τον εξυπηρετήσεις στη στιγμή.

    Δεν είμαστε εισπράκτορες

    “Το τραπεζικό σύστημα έχει χρησιμοποιηθεί κακώς ως εισπράκτορας του κράτους, ή ως ελεγκτικός μηχανισμός του κράτους. Δεν είναι δουλειά του ιδρύματος να βρει αν φοροδιαφεύγει κάποιος. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει και να αμείβεται για αυτήν και όχι να καταλήγουμε να μαζεύουμε στοιχεία και να κάνουμε εργασίες που δεν είναι δικές μας για να στηρίξουμε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Τελικά γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό, γιατί στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν τα ελληνικά ιδρύματα αλλά όχι αυτά που έχουν έδρα στο εξωτερικό. Νομοτελειακά τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να έχουμε μια εξισορρόπηση”, σημείωσε.

    “Υπάρχουν όμως πολλές δυνατότητες από την ψηφιοποίηση των εργασιών και τις νέες ταυτότητες και θα διευκολυνθούν πολύ οι ψηφιακές τραπεζικές εργασίες”, ανέφερε.

    Για τα ΑΤΜ: Δεν έπρεπε οι τράπεζες να χρεώνουν μόνο τη Viva

    Τα ΑΤΜ πρέπει να χρεώνονται, σημείωσε,  και καλώς οι τράπεζες χρέωσαν όλες τις τράπεζες και όλα τα ιδρύματα για τη χρήση των ΑΤΜ. Αυτό που δεν έπρεπε να γίνει, είπε, ήταν επί ενάμιση χρόνο να χρεώνουν τις κάρτες μόνο της Viva και όχι των άλλων τραπεζών. Ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι το πρόβλημα και όχι  οι υπηρεσίες που πρέπει να χρεώνονται.

    Τα κρυπτονομίσματα είναι τζόγος και το blockchain

    Τα κρυπτονομίσματα, όπως είπε,  “είναι ένας χώρος που δεν θέλουμε να εμπλακούμε ποτέ και δεν μας ενδιαφέρει. Για μένα, ανήκουν στο χώρο του betting, στο χώρο του τζόγου και χρησιμοποιούνται από το darknet. Έχουμε ένα εποπτευόμενο ίδρυμα και σύντομα ελπίζουμε να έχουμε και ένα δεύτερο και το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε  θα ήταν οποιαδήποτε εμπλοκή  με κρυπτονομίσματα” σημείωσε. Για τo blockchain, σημείωσε ότι  είναι ενδιαφέρουσα τεχνολογία και γίνονται προσπάθειες από διάφορες ομάδες, για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής, αλλά εμείς δεν είμαστε από αυτές τις ομάδες και δεν θα θέλαμε να ασχοληθούμε με το R&D αυτού του χώρου. Στρατηγικά είμαστε εκτός του χώρου αυτού γιατί κυριάρχησαν με τα cryptocurrencies και πιστεύουμε ότι δεν μας ταιριάζει αυτό το περιβάλλον”.



    ΣΧΟΛΙΑ