• Business

    Χάνονται οι περιουσίες των ιδρυτών startups που «άνθισαν» μέσα στην πανδημία

    • Bloomberg
    founders startups

    Nazım Salur, Getir, Jitse Groen, Just Eat Takeaway.com NV (Πάνω αριστερά προς δεξιά), Tony Xu,, DoorDash και Apoorva Mehta, Instacart (Κάτω από αριστερά προς δεξιά)


    Από το Σαν Φρανσίσκο μέχρι την Κωνσταντινούπολη, οι ιδρυτές εταιρειών διαδικτυακής πλατφόρμας παραγγελιών και παράδοσης, που γνώρισαν μεγάλη «άνθιση», κατά τη διάρκεια της πανδημίας, βλέπουν τις περιουσίες τους να κάνουν «φτερά».

    Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index, η λίστα με τους έξι γνωστούς δισεκατομμυριούχους, τέσσερις από τους οποίους έχουν ήδη χάσει αυτό το καθεστώς, περιλαμβάνει τους ιδρυτές της τουρκικής Getir, της Just Eat Takeaway.com NV του Άμστερνταμ και της Instacart, αλλά και της DoorDash της Silicon Valley, οι οποίοι έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σημειώνεται ότι οι επενδυτές συσσώρευσαν χρήματα σε startups εταιρείες διανομής τροφίμων και παντοπωλείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν οι καταναλωτές βρίσκονταν σε lockdown.

    Στη μετά-covid εποχή, όπου ο κόσμος έχει βρεθεί ξανά εκτός και η ζήτηση έχει αμβλυνθεί, οι κάποτε γενναιόδωρες αποτιμήσεις για τις επιχειρήσεις δεν υπάρχουν, καθώς οι εταιρείες αναγνωρίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

    «Οι υψηλοί ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ένα εξαιρετικό φαινόμενο και δεν μπορούν να διατηρηθούν στο ίδιο επίπεδο με την πάροδο των ετών», ξεκαθαρίζει ο Matthias Schu, λέκτορας στο Lucerne School of Business.

    Εν όψει της αρχικής δημόσιας προσφοράς της τον Σεπτέμβριο, η Instacart κατέταξε την πανδημία στους παράγοντες ρίσκου.

    Τον Ιούλιο, ο Jitse Groen της Just Eat Takeaway ανέφερε ότι η επιχείρηση εξακολουθεί να εξαρτάται από στις τάσεις του Covid, με τις παραγγελίες να αυξάνονται κατά ένα τέταρτο «λόγω της αναζωπύρωσης των κρουσμάτων Covid».

    Τον Αύγουστο, ο Tony Xu του DoorDash σημείωσε ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα προς επίλυση», στο περιβάλλον ηλεκτρονικού εμπορίου μετά την πανδημία.

    Την ίδια στιγμή, ο Nazim Salur της Getir, ο οποίος απέκτησε περιουσία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είναι ο τελευταίος που έχασε την ιδιότητα του δισεκατομμυριούχου, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg και βασίζεται σε ένα story των Financial Times, στο οποίο αναφέρεται ότι ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης της Getir μειώνει την αποτίμηση της εταιρείας σχεδόν κατά 80%.

    Ωστόσο, ακόμη και όταν οι διακοπές στη λειτουργία κατά τη διάρκεια της πανδημίας μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια και η ζήτηση επιβραδύνθηκε, η Getir φαινόταν ότι θα επεκταθεί.

    Αφού ανέφερε ζημία 529 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021, η εταιρεία – γνωστή στους πελάτες για τον χρόνο παράδοσης των 10 λεπτών – ξόδεψε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022, προκειμένου να αγοράσει τη γερμανική ανταγωνιστή Gorillas Technologies.

    Παράλληλα, η Getir επεκτάθηκε στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη, αλλά υποχώρησε νωρίτερα φέτος από πολλές χώρες της Ευρώπης.

    Σύμφωνα με τον Σαλούρ, η τουρκική αγορά είναι η μόνη κερδοφόρα μονάδα της.

    Τον Αύγουστο, η εταιρεία είπε ότι θα περικόψει περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, περίπου 2.500 υπαλλήλους.

    Δυσοίωνες προβλέψεις

    Η Instacart, η οποία αποτιμήθηκε από τους επενδυτές έως και 39 δισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο του 2021, ξεκίνησε να διαπραγματεύεται δημόσια στις 19 Σεπτεμβρίου, σε περίπου το ένα τέταρτο αυτής της αποτίμησης.

    Επιπλέον, οι μετοχές σημείωσαν άνοδο την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσης, δίνοντας στον συνιδρυτή Apoorva Mehta μερίδιο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Παρά την ταχεία επιβράδυνση της ανάπτυξης, η Instacart εξακολούθησε να καταγράφει καθαρό εισόδημα 242 εκατομμυρίων δολαρίων το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου.

    Οι μετοχές έκλεισαν στα 26,54 δολάρια την Τρίτη, πτώση 11,5% από την τιμή προσφοράς των 30 δολαρίων.

    Εν τω μεταξύ, ο Andy Fang του DoorDash χάνει τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου κάθε φορά που οι μετοχές της εταιρείας πέφτουν ελαφρά, ενώ οι άλλοι συνιδρυτές, Xu και Stanley Tang, μετά βίας μένουν σε αυτό το καθεστώς.

    Οι μετοχές της εταιρείας διανομής τροφίμων έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% από τότε που κορυφώθηκαν τον Νοέμβριο του 2021.

    «Εξανεμίζονται» περιουσίες

    Ο ιδρυτής του Just Eat Takeaway’s Groen, είχε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο του 2020, αλλά το 86% της περιουσίας του «εξανεμίστηκε», καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας έχει πέσει κατακόρυφα.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, oι εκπρόσωποι των DoorDash, Just Eat Takeaway και Instacart, αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

    Σημειώνεται ότι η ίδια τάση εμφανίζεται στις αναδυόμενες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας και της Κίνας, παρά τους χαλαρότερους κανονισμούς και το φθηνότερο λειτουργικό κόστος.

    Η αποτίμηση της ινδικής startup Swiggy μειώθηκε στο μισό τον Μάιο, ενώ ο τοπικός ανταγωνιστής Dunzo δυσκολεύεται να πληρώσει το προσωπικό του και να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια.

    Στην Κίνα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας Missfresh, της εισηγμένης στις ΗΠΑ έπεσε κάτω από την ελάχιστη απαίτηση των 5 εκατομμυρίων δολαρίων του Nasdaq τον Ιούλιο, ενώ αγωνίζεται να μην διαγραφεί.

    Διαβάστε επίσης: 

    Στην αγορά για $17 εκατ. το αρχοντικό του συνιδρυτή των Superdry στα «Χάμπτονς της Αγγλίας»

    Η Φλωρεντία βάζει μπλόκο στα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο

    Rolex: Πέφτουν οι τιμές στα μεταχειρισμένα – Ξεπουλάνε οι φθηνότεροι ανταγωνιστές

    ──────────────────                           

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ