Ο κατασκευαστής όπλων Michal Strnad δραστηριοποιείται αρκετά χρόνια στον τομέα της άμυνας και καθώς η Ευρώπη εξοπλίζεται ξανά σε τεράστια κλίμακα, αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικερδές για τον ίδιο και την επιχείρηση του.

Η ιδιωτική του εταιρεία, Czechoslovak Group AS (CSG), -η οποία έχει συνεργασία και με την ελληνική εταιρεία «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»–ξεκίνησε να εμπορεύεται σοβιετικό στρατιωτικό υλικό υπό τη διεύθυνση του πατέρα του πριν τρεις δεκαετίες. Και σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, έχει τριπλασιάσει την αξία της τα τελευταία δύο χρόνια. Αντίστοιχα εκτοξεύτηκε η περιουσία του Strnad στα περίπου 16 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντας τον στους 30 πλουσιότερους Ευρωπαίους.

1

Ωστόσο, σύμφωνα με το Forbes, η περιουσία του επιχειρηματία ανέρχεται στα 4,7 δισ. δολάρια.

Η CSG του Strnad, μαζί με τη γαλλική Dassault Aviation SA και τη γερμανική Rheinmetall AG, είναι μερικοί από τους μεγάλους κερδισμένους της ευρωπαϊκής στρατιωτικής ανασυγκρότησης.

Οι πιέσεις των ΗΠΑ προς τα μέλη του ΝΑΤΟ να αναλάβουν περισσότερη ευθύνη για την ασφάλειά τους και η κρίση στην Ουκρανία αυξάνουν τη ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό, από θωρακισμένα οχήματα έως πυρομαχικά και συσκευές νυχτερινής όρασης. Οι εταιρείες επιταχύνουν την παραγωγή για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

«Οι αμυντικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται στο ορατό μέλλον – ιδιαίτερα στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως», δήλωσε ο 32χρονος Strnad απαντώντας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε ερωτήσεις του Bloomberg. «Οι ενέργειες της σημερινής αμερικανικής κυβέρνησης αυξάνουν περαιτέρω τη ζήτηση για στρατιωτικό εξοπλισμό».

Τα έσοδα της CSG έχουν σχεδόν επταπλασιαστεί από το 2021, κυρίως επειδή έγινε βασικός προμηθευτής της Ουκρανίας, προσφέροντας από μεγάλης διαμέτρου πυρομαχικά έως κύρια άρματα μάχης. Πέρυσι, η Ουκρανία και τα μέλη του ΝΑΤΟ αντιστοιχούσαν σε πάνω από 90% των συνολικών εσόδων της CSG, ύψους 4 δισ. ευρώ (4,5 δισ. δολάρια).

Πέρυσι, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν στα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένες κατά 9% σε σχέση με το 2023, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικών Ερευνών της Στοκχόλμης (SIPRI). Και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, ακόμη και από μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες. Η Γερμανία, για παράδειγμα, χαλαρώνει τους δημοσιονομικούς της περιορισμούς για να χρηματοδοτήσει στρατιωτικές δαπάνες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και υποδομές.

Defense Stocks Have Outperformed the S&P This Year
Οι μετοχές αμυντικών εταιρειών έχουν υπεραποδώσει σε σχέση με τον δείκτη S&P φέτος

Ο Strnad, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της CSG σε ηλικία μόλις 21 ετών, αναμένει ότι αυτές οι εξελίξεις θα μεταφραστούν σε περισσότερα κέρδη. Είπε ότι αναμένει διψήφια αύξηση των εσόδων της εταιρείας «σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα».

Δεν σχολίασε την αποτίμηση της περιουσίας του, η οποία προέρχεται κυρίως από τη συμμετοχή του στην CSG, της οποίας είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει χώρος για όλους», δήλωσε ο Sasha Tusa, αναλυτής αεροδιαστημικής και άμυνας στην Agency Partners. «Αν μπορείς να το κατασκευάσεις, θα το πουλήσεις – και θα το πουλήσεις σε πολύ καλές τιμές.»

Η εκκίνηση

Η CSG ξεκίνησε από μια επιχείρηση που ίδρυσε ο πατέρας του Strnad, Jaroslav, ο οποίος αγόραζε παροπλισμένα σοβιετικά άρματα μάχης και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό με σκοπό να τα πουλήσει ως παλιοσίδερα. Βρήκε όμως ζήτηση τόσο για ανταλλακτικά όσο και για ανακατασκευασμένο εξοπλισμό σε μέρη όπως η Αφρική, και επωφελήθηκε επίσης από κάποιους στενούς πολιτικούς δεσμούς στην πατρίδα του.

Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 14.000 υπαλλήλους στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Πέρυσι αγόρασε την Kinetic Group, ιδιοκτήτρια της ιστορικής μάρκας Remington, και είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανών κατασκευαστών πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος που χρησιμοποιούνται από κυνηγούς και σκοπευτές. Συνολικά, ωστόσο, παραμένει ένας σχετικά μικρός παίκτης στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις Rheinmetall, BAE Systems Plc και Thales SA.

Ο στόχος

Φιλοδοξία του Strnad είναι να καταστήσει την CSG μία από τις δύο σημαντικότερες αμυντικές εταιρείες στην Ευρώπη. Για να το πετύχει αυτό, η εταιρεία επενδύει στην παραγωγή ΤΝΤ, σε νέας γενιάς τροχοφόρων πλαισίων, και σχεδιάζει να επεκτείνει τις προμήθειες μικρού διαμετρήματος πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος πέρα από το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη, σε χώρες όπως η Ινδία και η Ινδονησία.

Παρόλα αυτά, η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες από χώρες που αναζητούν δυνητικά πιο προηγμένο εξοπλισμό από τους ανταγωνιστές τους, σύμφωνα με τον Tusa.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το κατά πόσον οι κυβερνήσεις θα είναι πρόθυμες να επιλέξουν έναν ξένο προμηθευτή έναντι εγχώριων εναλλακτικών λύσεων. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν για χρόνια στην άμυνα προς όφελος των τοπικών κατασκευαστών όπλων, θεωρώντας το ως εθνικής στρατηγικής σημασίας κίνηση, επισημαίνει ο Tusa.

«Έχω θέσει ως στόχο να γίνουμε ένας από τους δύο κορυφαίους παίκτες στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Strnad. «Ξέρω ότι είναι φιλόδοξο, ιδίως σε σύγκριση με εταιρείες που παράγουν ναυτικά προϊόντα ή μαχητικά αεροσκάφη, αλλά αν κοιτάξετε την πρόοδό μας τα τελευταία πέντε χρόνια, πιστεύω πως δεν είναι ανέφικτο.»

Διαβάστε επίσης:

Όμιλος CSG: Ισχυρό άλμα 131% στα ενοποιημένα έσοδα – Στα 4 δισ. ευρώ

Reuters: Η Ουκρανία εξετάζει τη μετάβαση από το δολάριο στο ευρώ – Τι λέει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Υφυπουργείο Ναυτιλίας Κύπρου: Παράταση έως 2 Ιουνίου για δύο υποτροφίες για γυναίκες