• Business

    Η Φλωρεντία βάζει μπλόκο στα Airbnb στο ιστορικό της κέντρο

    Ντάριο Ναρντέλα, δήμαρχος Φλωρεντίας Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


    Η γενέτειρα της Αναγέννησης κι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά αξιοθέατα της Ευρώπης έφτασε στα όρια της: Η Φλωρεντία δεν θα επιτρέπει πλέον τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο ιστορικό της κέντρο, εν μέσω κατακραυγής από τους κατοίκους, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν στέγη.

    Η νέα νομοθεσία, που εγκρίθηκε αυτή την εβδομάδα, ορίζει ότι όσοι ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενοικιάσουν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τα σπίτια και τα διαμερίσματά τους, μόνο εφόσον αυτά βρίσκονται εκτός του ιστορικού κέντρου. Όσοι ήδη έχουν καταχωρήσει το ακίνητό τους σε σχετική πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπάρχει, μπορούν να συνεχίσουν  τη δραστηριότητά τους.

    Ασφυξία στην πόλη 

    Η ιταλική πόλη προωθεί ένα σχέδιο για να δώσει κίνητρα στους ιδιοκτήτες να μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τους σε μακροχρόνιες, με όσους ιδιοκτήτες αποφασίσουν να κάνουν τη μετάβαση να έχουν τριετή απαλλαγή φόρου.

    Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η διάθεση σπιτιών δεν αντιστοιχεί στην αυξημένη ζήτηση. Οι κυβερνητικές πολιτικές για προσέλκυση εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης σε συνδυασμό με την επιστροφή πολλών φοιτητών στις γενέτειρές τους λόγω Covid έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση για στέγη σε πόλεις όπως το Παρίσι, το Δουβλίνο, το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Άμστερνταμ.

    Παρόμοιες ενέργειες για να εκτονώσει τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, συζητάει και η Λισαβόνα, η οποία σκέφτεται να σταματήσει τη «χρυσή βίζα» για την αγορά ακινήτων.

    Στην περίπτωση της Φλωρεντίας, η πόλη έχει μεταμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, με τους ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας να έχουν εκτοξεύσει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα τον αριθμό των ακινήτων που είναι διαθέσιμα σε πλατφόρμες όπως η Airbnb και η Vrbo.

    42% αύξηση στις τιμές

    «Η απόφαση αυτή είναι μια απάντηση στην δικαιολογημένη κραυγή για βοήθεια από φοιτητές, νεαρά ζευγάρια και οικογένειες σε ανάγκη», δήλωσε ο δήμαρχος Ντάριο Ναρντέλα πριν από την ψηφοφορία που ενέκρινε το μέτρο.

    Περίπου 15.000 ακίνητα στην πόλη ενοικιάζονται πλέον κυρίως σε τουρίστες, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής κυβέρνησης. Περίπου το 75% των βραχυχρόνιων μισθώσεων συγκεντρώνεται σε μόλις 5% της έκτασης της πόλης. Από το 2016, η μέση μηνιαία τιμή για τις ενοικιάσεις κατοικιών έχει αυξηθεί κατά 42%.

    Ο τουρισμός στην πόλη που περιλαμβάνεται στον κατάλογο της UNESCO, όπου βρίσκεται το άγαλμα του Δαβίδ του Μιχαήλ Άγγελου, γνωρίζει μεγάλη άνθηση μετά το τέλος της πανδημίας και η γύρω περιοχή της Τοσκάνης εκτιμά ότι θα φιλοξενήσει σχεδόν 6 εκατομμύρια τουρίστες αυτό το καλοκαίρι.

    Διαβάστε επίσης:

    Παρίσι: 300% πάνω οι τιμές σε ξενοδοχεία και Airbnb

    Γιούρι Μίλνερ: Ποιος είναι ο μεγιστάνας επενδυτής που αγόρασε το πιο ακριβό ρετιρέ στο Λονδίνο αξίας $70 εκατ.

    Ελληνική πρωτιά στις τιμές των Airbnb

    ______________________                                                                         

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ