ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπορεί ο ελληνικός αμπελώνας και το κρασί να βρίσκονται το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο του επιχειρηματικού ενδιαφέροντος, με ισχυρούς επενδυτές όπως τα αδέλφια Γεωργιάδη και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ή τα αδέλφια Αναστασίου (Cavino) να προχωρούν σε εξαγορές και στρατηγικές κινήσεις, ωστόσο οι αριθμοί για το μέγεθος της αγοράς, αιφνιδιάζουν.
Ο ελληνικός αμπελώνας έχει έκταση περίπου στα 610.000 στρέμματα με πτωτική τάση. Όλος ο ελληνικός αμπελώνας είναι σχεδόν το 1/5 μιας μόνο γαλλικής πόλης, του Μπορντό. Ενώ ο συνολικός τζίρος της αγοράς μαζί με τις εξαγωγές είναι μικρότερος από αυτά που τζιράρει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, εταιρεία με ηγετική θέση στην αγορά της μπίρας. Ενώ συνολικά η παραγωγή όλου του ελληνικού αμπελώνα.
Τα σχετικά στοιχεία παρουσίασε χθες ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Στέλιος Μπουτάρης επικεφαλής του κτήματος Κυρ Γιάννη και γιος του Γιάννη Μπουτάρη η εταιρεία του οποίου έχει πλέον περάσει στην Ελληνικά Οινοποιεία.
«Το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του» επεσήμανε ο κ. Μπουτάρης σε δημοσιογραφική εκδήλωση με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.
Ένας μικρός κλάδος με επιτυχίες
«Εύλογα οι επιτυχίες μπορεί να δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε μεγάλοι. Όμως στην πραγματικότητα είμαστε ένας μικρός κλάδος σε απόλυτα νούμερα (συνολική έκταση αμπελώνων, κύκλος εργασιών), αλλά με μεγάλη πολιτιστική αξία και συνεισφορά στην εικόνα και ταυτότητα της χώρας διεθνώς».
Αν κάποιος επιχειρήσει να δει από κοντά τα νούμερα για τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία δεν υπάρχουν- θα διαπιστώσει ότι ο μέσος κλήρος είναι 4 στρέμματα ενώ η μέση ηλικία των αμπελουργών είναι στα 58 έτη χωρίς τάση ανανέωσης του δυναμικού.
Την ίδια στιγμή, περίπου 80 ελληνικά οινοποιεία, σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική θέση. Πολλά εξ αυτών αναζητούν στρατηγικό εταίρο, με στόχο να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους και να ξεπεράσουν τις τρέχουσες προκλήσεις. Ανάλογες κινήσεις έχουν ήδη καταγραφεί στις περιπτώσεις της Μπουτάρη και της Μαλαματίνας, ενώ παρόμοια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για τον Τσάνταλη.
Οι προκλήσεις για τις επιχειρήσεις του κλάδου
Ενώ σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη ο κλάδος αντιμετωπίζει μία περίπλοκη παρωχημένη οινική νομοθεσία, δεν είναι αυτοχρηματοδοτούμενος, όπως αντίστοιχες οργανώσεις σε άλλες χώρες
πχ Αυστρία και εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, ιδιαίτερα για την προώθηση στο εξωτερικό. Επιπροσθέτως έχει να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό από νέες αναδυόμενες αμπελοοινικές περιοχές όπως η Γεωργία και η Μεγάλη Βρετανία, την τάση μείωσης κατανάλωσης κρασιού που διαπιστώνεται στους νέους αλλά και η εκστρατεία ενάντια στο αλκοόλ.
Σε αυτό το περιβάλλον, όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, «το ελληνικό κρασί βρίσκεται στην πιο δυναμική στιγμή της ιστορίας του. Δεν είναι πια μια «εξωτική» πρόταση, αλλά ολοένα και περισσότερο μια συνειδητή επιλογή λόγω της μοναδικής υπεραξίας που προσφέρει. Διεθνώς χαίρει αναγνωρισιμότητας, κτίζει θέση καταξίωσης, προσελκύει το ενδιαφέρον νέων, αναδυόμενων αγορών. Αυτή η επιτυχία οφείλεται στη δουλειά όλων μας. Στους παραγωγούς -αμπελουργούς και οινοποιούς-, στους φορείς και στον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου».
Σήμερα ο ΣΕΟ απαριθμεί 127 μέλη. Από αυτά, τα 6 είναι περιφερειακές οργανώσεις -Κρήτη, Νησιά Αιγαίου, Πελοπόννησος, Κεντρική Ελλάδα, Θεσσαλία, Βόρεια Ελλάδα ενώ την τελευταία 10ετία ήρθαν στον ΣΕΟ 60 νέα μέλη.
Διαβάστε επίσης
Κων. Φρουζής (Adus): Πώς κερδίζεται η μάχη ενός brand στο ράφι
Από το τερέν στο επιχειρείν: Το σερβίς του Β. Ρουμπή στα φυσικά αναψυκτικά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
